Jak se rychle zklidnit, když jste ve stresu? 4 tipy, které rozhodně zaberou | Moje zdraví

Jak se rychle zklidnit, když jste ve stresu? 4 tipy, které rozhodně zaberou

Jak se rychle zklidnit, když jste ve stresu? 4 tipy, které rozhodně zaberou
Autor: istock.com
14. března 2024 • 06:00

Vytočil vás někdo, že se vám vaří krev v žilách? Propadáte panice před důležitou schůzkou? Máte neodbytné myšlenky, kterých se vám nedaří zbavit? Zkuste některé z našich metod, třeba vám pomohou se stresu zbavit.

1. Dýchejte

Dech je něco, co máte po ruce vždycky. Jde jen o to uvědomit si, že tato metoda opravdu pomáhá. Když jste nervózní, většinou dýcháte krátce a přerývaně. Zastavte to, vypněte a jen dýchejte. Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech. Jedná se o nejrychlejší techniku, jak se uklidnit. Dalším trikem, který můžete vyzkoušet, je vdechovat nosem a pomalu vydechovat ústy. Opakujte desetkrát a budete se cítit klidněji.

Video se připravuje ...
Vyzkoušejte tyto dýchací techniky!VIDEO 

Jak se bránit stresu? Další rady a tipy i proti úzkosti čtěte zde.

2. Choďte

Pokud můžete, zkuste chodit. Studie ukázaly, že chůze aktivuje nervové buňky v mozku, které uvolňují smysly. Pouhých 10 minut chůze vám může výrazně vyladit vaši mysl.

3. Myslete na něco jiného

Pokud vás stresují nějaké neodbytné myšlenky nebo vás stresuje nepříjemná schůzka, jejíž průběh si přehráváte neustále dokola, snažte se prostě rozptýlit. Ideálně něčím, co vás baví. Zavolejte kamarádce, pusťte si nějakou písničku, pokud máte víte času, pusťte si díl oblíbeného seriálu nebo si čtěte.

4. Myslete na to, co prožíváte

Když je člověk ve stresu, tělo přechází do režimu „útok, nebo útěk“. „Adrenalin zrychluje dech a tep, svaly se napnou a stáhnou cévy,“ vysvětluje zdravotní sestra traumatologického oddělení v Albany Jane Hempstead. „Pokud jste velmi naštvaní nebo se bojíte, pravděpodobně vám srdce bije rychleji, je vám teplo nebo v obličeji zrudnete. Uvědomte si tyto smyslové detaily, ale neposuzujte je jako „dobré“ nebo „špatné“. Zkuste se nejdříve soustředit na to, co vaše tělo prožívá. Pomůže vám to zůstat v přítomném okamžiku a zbavit se automatické reakce.

Zjistěte, jak reagujete, když jste naštvaní. Křičíte? Rudnete? Panikaříte a špatně se vám dýchá? Když to příště identifikujete včas, budete moci začít pracovat na tom, jak své automatické chování změnit.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.