Proč jsou muži ve vztazích línější než ženy? | Moje zdraví

Proč jsou muži ve vztazích línější než ženy?

Proč jsou muži ve vztazích línější než ženy?
Zklamání • Autor: iStock
21. března 2023 • 06:00

Taky to znáte? Máte partnera, kterého milujete, on vám to jistě slovy opětuje, ale nic navíc nedělá? Proč tomu tak je a co přesně za leností muže ve vztahu stojí? 

Která žena to nezná? Celý den myslí na to, co muži uvaří k večeři, kam spolu pojedou na výlet nebo jak by mohli smysluplně strávit víkend, zatímco muž se v klidu domluví na pivo s kamarádem, a co na to manželka nebo přítelkyně příliš neřeší. 

Video se připravuje ...
Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka.

Ženy se díky tomu často cítí jako kůl v plotě a vztah, který na první dobrou funguje, je často narušen pochybami, proč zrovna vám váš muž neprojevuje žádný zájem a pozornost. Rozhodně se neděste, nejste v tom sama. Tohle je totiž případ většiny žen. 

Zatímco vy byste si ráda po příchodu z práce se svým partnerem ráda povídala, on to má zkrátka jinak. Muž si chce odpočinout. Dobrým příkladem mužovy přirozenosti je sex. Po pohlavním aktu je odtažitý, potřebuje chvilku klidu sám pro sebe, zatímco žena se chce mazlit a dál prožívat blízkost.

Důvodů, proč jsou muži ve vztazích líní, může být celá řada. Jaké jsou ale ty nejčastější? 

Mamánek

Muži často ve svých partnerkách hledají své vlastní matky. Vše, co tedy dostávali od první významné ženy svého života, tak čekají také od těch dalších. Tak nějak bez rozdílu a ohledu, jak to vlastně má žena samotná. 

Sdílená domácnost

Muži často za trávení volného času se svou polovičkou považují už to, že s ní sdílí společnou domácnost. Nedivte se proto, když uslyšíte při jeho odchodu na pivo větu: „Vždyť jsem s tebou byl celý den, mám snad právo jít na pivo.“ Mužský a ženský pohled na to, jak by měl skutečný zájem o partnera vypadat, se tak mohou míjet jako den a noc. 

Obyčejná lenost

Za dalším důvodem, proč jsou muži línější než ženy, je zkrátka fakt, že jsou liní z podstaty. Nic se jim nechce a proč by mělo, když nakonec vidí, že jejich partnerka stejně všechno udělá. To však z dlouhodobého hlediska může vést k neshodám nebo rozchodu, protože ženě dojde trpělivost. Leností se navíc často projevují muži, kteří jsou po pracovní stránce velmi vytížení. Tedy muži, od kterých se v práci očekávají vysoké výkony. 

Tradiční rozdělení rolí

I to je možná příčina, proč muži ve vztazích nic moc neřeší. Mají pocit, že celým dnem v práci již vykonali, co měli, vydělali peníze, a po příchodu domů je tedy řada na jejich drahé polovičce. Co na tom, že žena ještě nedopila ranní kávu.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.