Restorativní jóga uvolňuje tělo i mysl. Je vhodná pro začátečníky i starší osoby | Moje zdraví

Restorativní jóga uvolňuje tělo i mysl. Je vhodná pro začátečníky i starší osoby

Restorativní jóga uvolňuje tělo i mysl. Je vhodná pro začátečníky i starší osoby
Pojem restorativní jóga vychází z anglického slova restore, které znamená obnovit, ozdravit či znovu nastolit rovnováhu • Autor: iStock.com
30. května 2017 • 06:00

"Dovolit si uvolnění a zastavení je možnost, kterou má každý z nás, pokud si uvědomujeme, že relaxace je součástí obnovování mentální i fyzické energie. Relaxace je podmínkou dobrého výkonu, a to vše napomáhá celkovému pocitu vitality,“ říká zkušený instruktor jógy Václav Krejčík.

Když jsem před několika lety absolvoval workshopy s Donnou Farhi, na kterých představila nový koncept takzvané restorativní jógy, netušil jsem, jak si tento princip praxe jógy postupně zamiluji. Naprosté odevzdání se a hluboká relaxace, kdy se vám nechce ani trochu hnout myslí, natož tělem,“ charakterizuje Václav Krejčík nový jógový program zaměřený na hlubokou relaxaci a restart těla.

Tento regenerační styl jógy používá pomůcky na podporu těla. Díky tomu přichází hluboké vnitřní uvolnění. Velmi vstřícná protistresová technika uvolňuje napětí z organismu a regeneruje mysl. Na rozdíl od dynamičtějších stylů jógy dosáhnete silné obnovy energie „z nicnedělání“. Během lekce restorativní jógy odevzdáte veškeré své problémy či nepohodu dechu a pozici, ve které strávíte delší čas. Smysly vyplní zvuky, mysl zkázní jednoduché mantry. Restorativní jóga zasáhne všechny úrovně člověka - tělo, mysl i duši - a vše vzájemně zharmonizuje. Zvuky tibetských mís a aromaterapie zlepší zážitek a umocní celkový pocit uvolnění.

„Cinknutím činelků je oznámeno ukončení praxe jedné ásany a směřování k nové nepříliš náročné pozici. Pozice se téměř nemění. Pět nebo šest ásan tvoří restorativní praxi dobíjení baterek a vzkříšení organismu. Provádění dechových, koncentračních a meditačních technik, mantra Só-Ham, ÓM v mysli praktikujícího ovlivňují mysl a kázní ji. Umístěním tibetské mísy na hrudník, srdeční čakru a jejím rozezněním relaxace získává nový rozměr,“ přibližuje průběh praktikování restorativní jógy Václav Krejčík.

„Restorativní jógou ovlivníte hluboké svaly a celou myofasciální síť včetně nejrůznějších zatuhlinek, o kterých možná ani nemáte ponětí. Skrz vnitřní síť těla působíte na emocionální bloky a rozpouštíte je. Snížením míry napětí se snižuje i krevní tlak, zlepšuje se imunita a koncentrace,“ vysvětluje instruktor široké příznivé účinky na organismus.

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

Restorativní jóga je pomalý meditativní typ jógy vstřícný i starší generaci a osobám se sníženou pohyblivostí. Je vhodná rovněž pro začátečníky, kteří se zatím neodvážili pustit do klasické jógy. Kromě přeladění psychiky a uvolnění těla přináší možnost bránit se psychickým poruchám a nemocem, jež úzce souvisejí s trvalým stresem, ve kterém žijeme.

Pojem restorativní jóga vychází z anglického slova restore, které znamená obnovit, ozdravit či znovu nastolit rovnováhu. Je to druh jógy, který se využívá pro dosažení fyzického, mentálního i emočního uvolnění.

Některé restorativní pozice jsou prospěšné celému tělu, zatímco jiné působí na specifi ckou oblast těla, například srdce a plíce nebo bedra. Využívané pomůcky podporují udržení rovnováhy a zároveň stimulují a uvolňují tělo, které se stává více fl exibilní.

Odborná spolupráce: Václav Krejčík, Energy Studio HOME, Hellichova 1, Praha 1, www.energystudio.cz

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.