Deset způsobů, jak bojovat s depresí | Moje zdraví

Deset způsobů, jak bojovat s depresí

Deset způsobů, jak bojovat s depresí
Pozitivní myšlení a zaměření se na přítomnost je nezbytnou podmínkou toho, abyste se cítili lépe • Autor: iStock.com
9. května 2023 • 14:00

Jsou dny, kdy se přistihneme, jak sami sobě říkáme: „Mám depku.“ Řeč není o onemocnění, které je třeba řešit odborně, ale o splínu. Pocitu smutku, který nám kazí pozitivní náhled na život. Trápí tento bezdůvodný smutek i vás? Přečtěte si našich deset rad, jak se zbavit "deprese".

1. Nedělejte ze všeho katastrofu

Každý občas zažije den, který není zrovna dle jeho představ. To ale neznamená, že všechny ostatní dny budou podobné. Nelze brát jednu negativní událost jako celoživotní problém. To je kontraproduktivní. Snažte se nevidět věci černě: To, že momentálně nemáte práci, neznamená, že pozítří budete bezdomovci. Myslet pozitivně se vyplatí.

Video se připravuje ...
Jaké potraviny vám zlepší náladu?VIDEO 

2. Přestaňte pořád dokola přemýšlet o negativních věcech

Když se vám stane něco nepříjemného, pohádáte se s kolegou nebo kamarádem, není dobré si celou situaci v jednom kuse přehrávat a říkat si, co všechno je špatně a jak nás to štve. Smysl má, abychom každou takovou událost brali jako zkušenost, která nám víc dá, než vezme. Je dobré nechat minulost minulosti, zaměřit se na přítomnost, to, co je tady a teď a radost se z každého dne. 

Stres je často spouštěčem deprese, podívejte se v našem videu, jak se ho zbavit.

Video se připravuje ...
10 rad, jak se zbavit napětí a stresuVIDEO 

3. Nevracejte se do minulosti

Hypotézami "co by kdyby" ještě nikdo nic kloudného nevymyslel. Pokud byste dnes řadu věcí z minulosti udělali jinak, nevadí. Máte možnost. Přemýšlet však o tom, co už je dávno za námi, ničemu nepomůže. Tím se pouze zacyklíte v kruhu vlastního smutku a negativních emocí. Stejně jako v předcházejícím bodě je i tady důležité zaměřit se na přítomnost. Důležité je tady a teď, minulost nezměníte.

4. Oslovte okolí

Charakteristickým znakem deprese nebo splínu je pocit izolace. Ale nikdo vám nepomůže, pokud mu nedáte najevo, že o pomoc stojíte. Sdílení svého smutku s ostatními vám může pomoci získat podporu a pochopení vaší situace.

5. Dodržujte denní režim

Lidé, kteří jsou v depresi, velmi často zapomínají dělat běžné denní činnosti – jíst, spát nebo se převléknout. Přitom tyto nezbytné rituály udržují tělo i duši v setrvačnosti a chrání ho před kolapsem.

6. Věci nejsou černobílé

Věci, lidé a situace nejsou nikdy jen špatné nebo dobré. I tady existuje celá škála barevných odstínů, které je nutné brát v potaz a vycházet z nich. Jako příklad lze uvést konec vztahu. Přece to, že vás opustil partner, ještě neznamená, že už nikdy nepotkáte člověka, který vás bude milovat. Je to pravidlo pověstné poloprázdné či poloplné sklenice. A vězte, že vidět ji na půl plnou se vždycky vyplatí.

7. Připomínejte si realitu

Negativní myšlenky, které máte v sobě, je nutné začlenit do reality. Je to skutečnost, nebo jen výplod vaší fantazie? Opravdu je váš problém ten největší, který může lidstvo postihnout?

8. Stanovte si chytré cíle

Stanovte si jednoduché a dosažitelné cíle. Napište si je a odškrtávejte. S každým odškrtnutým úkolem se vám uleví. Uvidíte, kolik jste toho zvládli, a budete se cítit lépe.

9. Sepište si věci, které vám dělají radost

Seznam věcí, které vám v životě dělají dobře, je důležitý. Zaprvé se sami zamyslíte nad tím, co je na světě hezké, a zadruhé ty věci začnete zase postupně dělat. Dělejte je, i když na ně nemáte hned chuť. Chuť se dostaví a vy začnete zase myslet pozitivně.

10. Nepopírejte, že jste v depresi

V každé životní situaci platí – přiznat si problém je prvním krokem k jeho vyřešení. Přiznejte sobě i okolí, že se necítíte dobře, a začněte pracovat na nápravě.



Autor: Kateřina Erbsová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.