Co je to ketamin, jak se užívá a kdy dokáže léčit deprese? | Moje zdraví

Co je to ketamin, jak se užívá a kdy dokáže léčit deprese?

16. prosince 2023 • 09:56

Ketamin je anestetikum. V posledních letech se hovoří o tom, že může působit i při léčbě deprese. Po požití dochází k různým stavům, jedním z nich jsou i halucinace a to, co uživatelé popisují jako “odpojení od těla”.

Ketamin se dříve používal jen v veterinární praxi jako anestetikum. Pak se ale začal objevovat také jako rekreační droga, nyní se používá i oficiálně jako lék na vážné psychiké nemoci. 

O ketaminu se také mezi uživateli hovoří jako o super K nebo vitamínu K. Svým způsobem je podobná také LSD, ale má kratší účinek. Objevují se halucinace, které ale nemusí být příjemné.

Smrt legendárního Matthewa Perryho zasáhla miliony jeho fanoušků. 

Video se připravuje ...
Fanoušci Matthewa Perryho se scházejí před barákem ze seriálu PřáteléVIDEO 

Co je ketamin

Spíše než na tanečních párty se konzumuje v pohodlí domova, což právě souvisí s tím, že tělo je po jeho použití zjednodušeně řečeno relaxované. Uživatelé popisují stav po užití drogy jako oddělení od těla. Mají pocit, že mohou létat a vznášet se zároveň ne zcela koordinují své pocity.

Používá se také jako takzvaná droga znásilnění, oběť nepozná, že ji má například v nápoji. Používá se také injekčně, případně ke šňupání nebo ho lze kouřit v jointu.

Látka také může podpořit vzrušení při sexu a zbavit člověka zábran.

Stejně jako jiné drogy je její užívání rizikové zejména v kombinaci s alkoholem, léky či jinými drogami.

V Česku je ketamin od roku 2019 schválen jako lék na deprese, používá se ve formě nosního spreje, ale jen v případech, kdy jiná léčba selhala.

Léčba deprese ketaminem

Od minulého roku působí v Česku pracoviště Psyon. Jde o první kliniku v Evropě, která začala nabízet ketaminem asistovanou psychoterapii jako rozšíření k dosud obvyklým metodám léčby.

Na svém webu píší: "V posledních 20 letech se ketamin stal jak v USA, tak i v zemích EU, často využívaný v terapii depresivních onemocnění zejména u lidí, kde se předchozí léčba ukázala jako méně účinná či zcela bez efektu. V několika posledních letech se léčba rozšířila i na indikace z okruhu úzkostných poruch, posttraumatické stresové poruchy a poruch příjmu potravy."

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.