5 věcí, které musíte udělat ihned po nevěře. Rozhodně vám pomohou! | Moje zdraví

5 věcí, které musíte udělat ihned po nevěře. Rozhodně vám pomohou!

5 věcí, které musíte udělat ihned po nevěře. Rozhodně vám pomohou!
nevěra • Autor: iStock
19. července 2023 • 06:00

Nevěra bolí, to všichni víme a trvá týdny i měsíce, než si plně připustíme fakt, že nám náš partner takto ublížil. I tak se musíme snažit žít dál a to, co se stalo, nechat minulosti. Co nám pomůže nejvíce? Zkuste našich 5 tipů.

Nehledejte logiku

To, že vás partner podvedl, někdy nemá logické vysvětlení. Je tedy dobré se v tom zbytečně nešťourat a vzít nevěru jako fakt, který se stal. Samozřejmě je dobré o tom mluvit. Jen tak máte šanci bez zbytečného přemýšlení alespoň z části pochopit, proč k tomu došlo.

Video se připravuje ...
Konflikt do života patří, zdravá asertivita je říct věci tak, jak bychom je zvládli slyšet od druhého, říká koučka

Neobviňujte se

Jakmile se dozvíte, že vám byl partner nevěrný, nesnažte se veškerou vinu házet na sebe. Jasně, vztah je nejen o vašem partnerovi, ale i o vás. Nicméně fakt, že vás někdo podvede, je zkrátka rozhodnutím toho, kdo se k nevěře sníží. Nesnažte se proto obviňovat se a za každou cenu partnera omlouvat, že za nevěru nemohl.

Uvolněte emoce

Je zcela přirozené, že nevěra každého zasáhne. I proto je důležité, abyste se nesnažili potlačovat emoce, které se ve vás odehrávají. Naopak se snažte je všechny prožít, ať už jsou jakékoliv. Můžete cítit smutek, vztek, můžete cítit cokoliv. Důležité je si to v daný moment dovolit. Pokud chcete plakat nebo křičet, klidně to udělejte, jediné, čeho se zdržte, je dusit emoce v sobě.

Vyhledejte pomoc nejbližších

V okamžiku, kdy nás někdo, koho milujeme, podvede, máme tendenci se uzavřít sami v sobě a hodiny koukat do zdi. A to je špatně. To může pouze prohloubit  negativní emoce i bolest, které ve vás dřímají. Přijměte proto pomoc svých nejbližších, rodiny a nejlepších přátel, a i kdybyste neměli chuť si povídat, dovolte jim být ve vaší blízkosti. Uvidíte, že to nakonec oceníte.

Dejte si čas

A to zejména na rozhodnutí, co uděláte s vaším vztahem dál. Doporučuje se alespoň 24 hodin nedělat žádné zásadní rozhodnutí. Je třeba nechat opadnout ty nejhorší emoce, které vám nedovolí myslet racionálně. Uvidíte, že i po jednom dnu, poměrně krátkém časovém úseku, se na spoustu věcí budete dívat jinak. Klidněji a více racionálně.

Zamyslete se nad vztahem

Určitě platí, že chybovat může každý. Pokud jde o nevěru, tady bychom však měli trochu zpozornět a zamyslet se nad tím, zda skutečně chceme vztah s někým, kdo podobným způsobem všechno zničil. Navíc dost často s někým, kdo pro něj v dlouhodobém horizontu vůbec nic neznamenal. Pokud je to možné, promluvte si s partnerem a zvažte všechny dostupné možnosti. Pokud se vám nepodaří najít východisko, rozhodně je lepší vztah ukončit.

Autor: Valentina Lebová, inf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.