Studené končetiny | Moje zdraví

Studené končetiny

Studené ruce nebo nohy pociťuje v chladnějších měsících roku řada lidí, většinou žen nebo dětí. Mohou mít zcela přirozenou příčinu, mohou být ale také signálem některých onemocnění.

Příčiny

Změny teploty

Příčinou může být nezávažná porucha termoregulace a adaptability organismu na změny okolní teploty. Drobné tepny se vlivem snížení teploty nebo i stresu stáhnou a nedostatečně zásobují určité oblasti. Postiženy mohou být jak končetiny, tak periferní části těla, například ušní boltce nebo nos. Tento problém se více týká žen, obtíže mohou začínat již v době puberty; mohou se mírnit po graviditě či v menopauze, a proto se uvažuje i o možnosti hormonálních vlivů. Větší výskyt je zaznamenán rovněž při užití hormonální antikoncepce nebo u onemocnění štítné žlázy. Negativně působí kouření. Příčina onemocnění ovšem není přesně známá.

Ischemická choroba dolních končetin

Za potížemi se studenými končetinami může stát i ischemická choroba dolních končetin, která vzniká v důsledku aterosklerózy (ukládání tukových složek ve stěnách tepen a cév). Ta zužuje stěny tepen, končetina je špatně zásobována krví a hlavně v počátečním stádiu, kdy jsou cévy jen málo zúžené, se mohou objevit malé potíže se studenými nohami, především v zimě. V dalším stádiu už se ischemická choroba dolních končetin projevuje bolestmi, které se projevují jako křeče nebo píchání v lýtkách, především při pohybu.

Cukrovka

Studené nohy mohou být projevem komplikace cukrovky – diabetické neuropatie. Dlouhodobé zvýšení glykemie při cukrovce může způsobit nezánětlivé poškození periferních nervů nejčastěji na dolních končetinách. Studené nohy jsou jedním z projevů, dále to mohou být neurčité pocity mravenčení, brnění nebo pálení, někdy dokonce velká bolestivost, která se nedá utišit běžnými léky. Pacient, který ihned nezahájí protiopatření, se ocitá v riziku vzniku syndromu diabetické nohy s hrozící amputací.

Snížená funkce štítné žlázy

Pocit studených končetin bývá spojován i s hypotyrerózou neboli sníženou funkcí štítné žlázy.

Raynaudův syndrom

Studené končetiny může způsobovat také takzvaný Raynaudův syndrom. Při tomto onemocnění také cévy reagují na chlad nepřiměřeně. Nejčastěji se onemocnění projevuje jako záchvatovité (20 až 30 minut trvající) odkrvení postižené části těla – různého počtu prstů až celé ruky nebo symetricky obou končetin.

Šok

Studené končetiny mohou být i následkem šokových stavů, během kterých se snižuje průtok krve méně důležitými částmi těla a tím nedochází ke ztrátě tepla.

Kdy jít k lékaři

Pokud vás studené končetiny obtěžují nebo vám brání například v zimních sportech nebo pokud máte pocit, že váš stav není zcela běžný, konzultujte problém s lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.