Snížení libida | Moje zdraví

Snížení libida

Snížení libida může mít celou řadu příčin.

Velice často souvisí s celkovou únavou organismu. Proto je vždy vhodné zamyslet se nad životosprávou – zdravou stravou, dostatkem spánku a pohybu.

Stres

Na pokles sexuální touhy u mužů i žen mají velký vliv také stres a úzkost, které mohou mít nejrůznější příčiny (stres v práci, špatné vztahy, partnerské problémy, nízké sebehodnocení například v důsledku obezity a podobně). U mužů mohou mít ztrátu libida na svědomí poruchy erekce a strach ze selhání při pohlavním styku.

Alkohol a drogy

Snížení libida můžou způsobovat alkohol a drogy, rizikové je i kouření.

Hormonální změny

Sexuální apetit se také mění vlivem hormonální činností. To se týká nejen žen v období menopauzy, kde se navíc přidává i vaginální suchost nebo bolest při pohlavním styku. K poklesu pohlavních hormonů dochází i u mužů během takzvané andropauzy, která přichází přibližně kolem 60. roku a snížení libida může být jedním z průvodních jevů.

U většiny žen dojde k poklesu zájmu o sex koncem těhotenství a v období porodu. Výjimkou ovšem nejsou ženy, u kterých se během těhotenství pohlavní touha naopak zvýší.

Ke snížení libida může dojít i v souvislosti s takzvanou galaktoreou, při které dochází k laktaci mimo období kojení (může se vyskytnout u mužů).

Na snížení libida mohou mít vliv některé druhy hormonální antikoncepce.

Léky

Ke snížení libida může dojít v souvislosti s užíváním některých léků. Jedná se například o antidepresiva, sedativa nebo léky na krevní tlak.

Onemocnění štítné žlázy

Snížení libida může souviset s onemocněním štítné žlázy.

Kdy jít k lékaři

Pokud pociťujete snížení libida a netušíte, jaký je důvod (například únava nebo přepracovanost), konzultujte svůj problém s lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.