Padání víčka | Moje zdraví

Padání víčka

Padání víčka neboli ptóza se může vyskytovat na jednom oku i na obou, může být vrozené nebo získané. Pro pacienty může znamenat nejen estetický problém, ale i například omezovat zorné pole.

Nejčastější příčiny

Vrozené padání víček je způsobeno nevyvinutým svalem a lze ho řešit chirurgicky.

Získané padání víček mívá často příčinu ve zvětšení kožní řasy na víčku, které vzniká s postupujícím věkem vlivem stárnutí kůže.

Myasthenia gravis

Ptóza může být příznakem onemocnění myasthenia gravis. Onemocnění se projevuje svalovou slabostí po celém těle. Existuje i jeho oční forma, k jejímž projevům patří právě padání víček, které může být doprovázeno i dvojitým viděním. Příznaky se zhoršují večer nebo po námaze.

Hornerův syndrom

Neschopnost zvednout jednom víčko může být příznakem onemocnění zvaného Hornerův syndrom, při kterém dochází k porušení sympatického nervového systému v oblasti krku. Příznaky většinou doprovází zúžení zornic a zapadání očí nebo oka do oční jamky. Příčinou Hornerova syndromu mohou být kromě úrazů krku například rakovina štítné žlázy a rakovina plic (Pancoastův tumor).

Roztroušená skleróza

Padání víček se může vyskytovat i při roztroušené skleróze nebo při postižení míchy.

Migréna

Ptóza se může vyskytovat i při migréně, v takovém případě je ale dočasná.

Borelióza

Padání víček se dále může vyskytovat i při borelióze nebo při trombóze kavernózního splavu.

Zánět spojivek

Může být také příznakem zánětu spojivek, který většinou doprovázejí i červené oči, otok, pálení nebo svědění.

Kdy jít k lékaři

Pokud se u vás vyskytnou náhlé problémy s padáním víček nebo pokud naopak problém trvá dlouho a nejste si jisti jeho příčinou, zajděte k lékaři. Toho navštivte pokud se k tomu přidají některé další výše uvedené příznaky.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.