Myastenia gravis | Moje zdraví

Myastenia gravis

Myastenia gravis je chronické neurologické onemocnění, které zapříčiňuje postupné slábnutí a zvýšenou únavnost svalů. Po krátké chvíli odpočinku je sval opět schopen normálně pracovat. Objevují se období, kdy se stav zhoršuje, které se střídají s obdobími téměř bez příznaků.

Příčina vzniká na nervosvalové ploténce, kde se přenáší signál z nervu na sval, což vede k pohybu. Signál přenáší acetylcholin uvolněný z nervu, který se pak spojí s receptorem na svalu. U myastenie je acetylcholinových receptorů málo. Příčinou poklesu počtu receptorů je tvorba protilátek proti těmto receptorům. Myastenia patří mezi autoimunitní choroby.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Svaly

Kromě vrozené poruchy imunitního systému může být nemoc spuštěna infekcí, těhotenstvím nebo nádorem thymu.

Objevuje se nejčastěji u dvaceti až čtyřicetiletých žen a padesáti až sedmdesátiletých mužů. Někdy může dojít ke vzniku dočasné myastenie u dětí narozeným matkám s touto chorobou.

Příznaky myastenia gravis

Protože nemoc nejčastěji postihuje svaly, které ovládají pohyby očí a očního víčka, prvními příznaky mohou být dvojité a rozmazané vidění. Během jednoho až dvou let se nemoc rozšíří na celé tělo.

Dalšími projevy nemoci jsou potíže se žvýkáním, polykáním, smíchem, pokrčením ramen, zvedáním ruky, uchopováním předmětů, vstáváním nebo chůzí do schodů. Když nemoc postihne dýchací svaly, je pacient v přímém ohrožení života.

Jde o chronické onemocnění, takže inkubační dobu nelze určit.

Léčba myastenia gravis

Neexistuje cílená léčba, která by dokázala myastenii vyléčit. Používají se léky, které vedou ke zvýšení množství acetylcholinu schopného stimulovat receptory.

Dalšími léky jsou imunosupresivní léčiva, která tlumí produkci špatných protilátek. Jednou z možností je plazmaferéza, která spočívá v očišťování krevní plazmy od škodlivých protilátek.

Léčebným chirurgickým zákrokem je odstranění brzlíku, který je důležitý pro tvorbu protilátek, což může vést ke zlepšení stavu.

Léky

Lékař může předepsat imunosupresiva, inhibitory acetylcholinesterázy.

Bylinky

Pomáhají čaje z kopřivy, řebříčku, bezu černého, zeměžluče.

Homeopatika

Po konzultaci s lékařem můžete užívat Physostigma, Causicum, Conium, Cuprum metallicum, Plumbum metallicum.

Inkubační doba

Není, nemoc je autoimunitní

Očkování

ne

Délka léčby

Doživotní

Domácí léčba a babské rady

Pomůže detoxikace organismu, zejména prostřednictvím bylinných čajů a očistných kůr. Také jako u každé nemoci pomůže zdravá a střídmá strava.

Vyšetření  

Nemoc lékař diagnostikuje na základě klinického vyšetření, které je založeno na cíleném oslabení jednotlivých svalových skupin zátěžovými testy.

Diagnózu pak potvrdí elektromyografické vyšetření (snímání akčního potenciálu ze svalu po jeho předchozí stimulaci elektrodou přiloženou na nerv, který dotyčný sval inervuje).

Dál pak vyšetřením protilátek z odebrané krve proti acetylcholinovému receptoru (AChR).

Někdy se používá také CT vyšetření mezihrudí k potvrzení nezhoubného nádoru mediastina thymomu, který se objevuje u 10–15 procent pacientů. Většinou jde o nádor nezhoubný, někdy ale může prorůstat vazivové pouzdro, a proto se po operaci provádí místní ozáření.

V těhotenství

Těhotenství může být spouštěčem nemoci.

Možné komplikace

Pokud nemoc napadne dýchací svaly, hrozí pacientovi udušení.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Trvalé následky 

Nemoc je nevyléčitelná.

Prevence

Jde o autoimunitní onemocnění, takže prevence jako taková neexistuje, ale přesto se někde uvádí, že určitou ochranou je dodržování řádné hygieny, obrana proti infekcím a správná léčba infekcí.

Kdy jít k lékaři

Prvním projevem je většinou rozmazané nebo dvojité vidění, lékaře vyhledejte také při neúměrné ochablosti a únavě svalů, zejména okohybných.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.