Močení malého množství moči | Moje zdraví

Močení malého množství moči

Zdravý člověk močí přibližně 8x denně a celkově za den vymočí při běžném pitném režimu asi 1,5 litru moči.  

Příčiny močení malého množství moči

Nejčastější příčinou bývá dehydratace, ať již v důsledku nedostatečného přijmu tekutin, při průjmech, zvracení nebo zvýšeném pocení (v tropických dnech nebo při sportu). Pokud člověk ale při běžném pitném režimu vymočí jen půl litru a méně, hovoří lékaři o takzvané oligurii, snížené funkci ledvin.

Pokud se množství sníží dokonce na 100 ml a méně, hovoří lékaři o anurii. Stavy, kdy ledviny neprodukují prakticky žádnou moč, mohou nastat při nedostatečném prokrvení ledvin například v souvislosti se srdečním selháním nebo při šokových stavech.

Snížení produkce moči může však také být jedním z prvních příznaků onemocnění ledvin, například zánětu ledvin, glomerulonefritidy, může signalizovat ledvinové či močové kameny nebo i selhávání ledvin.

Močení malého množství moči může mít svou příčinu i v zánětu močových cest, u mužů může poukazovat na potíže s prostatou (zvětšená prostata, rakovina prostaty).

Pokud chodí nemocný často na záchod, může trpět onemocněním zvaným hyperaktivní močový měchýř.

Kdy jít k lékaři?

Pokud pijete normálně (a nemáte průjem nebo jste se zvýšeně nepotili) a močíte odhadem méně než půl litru denně, určitě zajděte k lékaři.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.