Chodbičky v pokožce | Moje zdraví

Chodbičky v pokožce

Chodbičky v pokožce jsou typickým projevem výskytu parazita zákožky svrabové, která způsobuje svrab.  V pokožce jsou vidět světlé, asi 1cm dlouhé chodbičky.

Jak se projevují?

Svrab¨

Při pohledu mohou být na kůži rozeznatelné esovité našedlé nebo narůžovělé chodbičky. Samička zákožky svrabové, která v pokožce žije, v chodbičkách zanechává trus a nakladená vajíčka. Typickým projevem onemocnění je úporné svědění. To se projevuje především v noci, protože teplo pod peřinou parazitům svědčí. Svědění je způsobeno reakcí kůže na přítomnost parazitů. Dalšími příznaky svrabu jsou pak následný ekzém, zarudlé skvrny, pupínky a krusty. Do rozškrábané kůže se mohou dostat i bakterie, a způsobit tak bakteriální zánět, jehož hojení může být komplikovanější.

Onemocnění svrabem nesouvisí s nedostatečnou osobní hygienou. Svrab se přenáší dvěma způsoby. Buď během přímého kontaktu kůže s nakaženou osobou, nebo cestou nepřímou, to znamená kontaktem s ložním prádlem nebo ošacením, které bylo předtím používáno nakaženou osobou. K přenosu infekce stačí jedna oplodněná samička zákožky. Do kůže se je schopna zavrtat se za několik minut. Je možné se nakazit i během pohlavního styku.

Musím k lékaři, nebo si pomůžu sám?

Léčba musí vždy probíhat pod dohledem lékaře, protože se jedná o velice nakažlivé onemocnění.

Svrab se léčí krémy a mastmi s obsahem látek, které zákožky zničí. Přípravky se nanášejí na celé tělo. V místech, kde není nanesen, mohou parazité přežívat.

Lékař by měl předepsat léčbu i dalším členům rodiny, přestože se u nich žádné příznaky neobjevují. Lidé sdílející společnou domácnost by se měli léčit ve stejnou dobu. Rovněž je nutné zaléčit i sexuální partnery.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.