Zázračný česnek? 7 zdravotních problémů, kterých vás tato oblíbená zelenina zbaví! | Moje zdraví

Zázračný česnek? 7 zdravotních problémů, kterých vás tato oblíbená zelenina zbaví!

27. ledna 2024 • 04:46

Česnek se svou výraznou chutí a silným aroma není pouze oblíbeným kořením v kuchyni, ale má také mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Konzumace česneku může přinést řadu zdravotních výhod. Zde je sedm důvodů, proč byste měli začít pravidelně začleňovat česnek do své stravy!

1. Oslabená imunita

Česnek je známý svými antioxidačními vlastnostmi, které mohou posílit vaši imunitu. Obsahuje látky, jako je allicin, který má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Pravidelná konzumace česneku může pomoct snížit riziko onemocnění a zlepšit celkovou odolnost imunitního systému.

2. Vysoký krevní tlak

Česnek může pomoct regulovat krevní tlak. Obsahuje látky, které přispívají k rozšiřování cév a snižují tlak v arteriích. To může být prospěšné pro ty, kteří bojují s vysokým krevním tlakem a chtějí k léčbě využít i zcela přírodní prostředky.

3. Srdeční onemocnění

Konzumace česneku byla spojována s nižším rizikem srdečních onemocnění. Česnek může pomoct snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, což je klíčový faktor pro udržení zdraví celého kardiovaskulárního systému.

4. Nachlazení a chřipka

Díky svým antimikrobiálním vlastnostem může česnek pomoct nejen při prevenci, ale také při léčbě nachlazení a chřipky. Jeho schopnost bojovat proti bakteriím a virům může zkrátit dobu trvání nemoci a zmírnit její příznaky.

5. Problémy s trávením

Česnek podporuje trávicí systém tím, že stimuluje produkci trávicích šťáv a podporuje činnost střev. Pomoct může především s nepříjemným nadýmáním a křečemi. Vyhnout by se mu naopak měli ti, kteří mají problémy se žlučníkem.

Které další potraviny a bylinky snižují nadýmání? Podívejte se do fotogalerie ⇓

6. Předčasné stárnutí

Antioxidanty v česneku hrají klíčovou roli v boji proti volným radikálům v těle, což může pomoct snížit stres a zpomalit proces stárnutí. Pravidelná konzumace česneku nám tak může přispět i k udržení mladistvého vzhledu.

7. Nadváha

Česnek může mít pozitivní vliv na metabolismus a regulaci hmotnosti. Látky obsažené v česneku podporují nejen peristaltiku a správné prokrvení střev, ale i spalování tuků jako takové.

Přestože se zdá být česnek zcela bezpečným přírodním lékem, je důležité jeho častější používání probrat s lékařem nebo lékárníkem. Zvláště pokud máte nějaké specifické zdravotní problémy nebo užíváte léky, které by mohly s česnekem interagovat. V případě větší konzumace může mít totiž i česnek vedlejší účinky.

Autor: Iveta Burketová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.