Přírodní nebo bio kosmetika: Jak vybrat tu správnou? | Moje zdraví

Přírodní nebo bio kosmetika: Jak vybrat tu správnou?

Přírodní nebo bio kosmetika: Jak vybrat tu správnou?
Biokosmetika má pro zdraví pokožky mnoho předností • Autor: Shutterstock.com
15. prosince 2016 • 12:21

Biopotraviny jsou horkým trendem posledních let, ale v poslední době se začíná častěji dostávat do popředí i biokosmetika. Znáte tu českou, nebo se raději díváte po té zahraniční?

Biosteak, biobavlna nebo biortěnka? Zdá se vám, že bio na vás vyskočí za každým rohem? Pokud si ho spojujete s čistou přírodou, individuální filozofií a zajímá vás zachování čistoty naší planety, jste na správné adrese. Někdo se k tomuto stylu obrací, když ho trápí ekzémy a alergie, jiný má tyto produkty rád „jen“ pro jejich příjemnost a funkčnost.

V biokvalitě se dá dnes koupit téměř vše, co potřebujete, i depilační pastu, barvy na vlasy nebo parfémy. Krémem lze vyhladit vrásky a hydratovat pleť, biošamponem umýt vlasy, vymalovat oční linky, zvýraznit oči řasenkou a koupit lze i rtěnku. S některými se nesetkáte proto, že je nelze čistě přírodně vyrobit, třeba voděodolnou řasenku nebo dlouhotrvající barvy na vlasy (pokud nepočítáme hennu, která má svá omezení). Problém může být i s tím, že někteří lidé odvykli přírodním vůním a třeba toaletní voda z esenciálních olejů jim není příjemná.

Přírodní nebo bio

Někdy si pleteme označení přírodní a bio, jindy se považují za jedno a totéž, oba termíny totiž nejsou vymezené a zákonem stanovené. Všimli jste si, že přírodními produkty je zavalený celý kosmetický trh? Však také označení chemická sloučenina pro to, co si dáváte přímo na tělo nebo na vlasy, by vás zřejmě vyděsilo a takový šampon byste si nekoupili ani s výhodnější cenou. Přesto jsou různé synteticky upravené látky v přípravcích běžně zastoupené.

Obecně lze říct, že přírodní kosmetika by měla obsahovat pouze nebo převážně ingredience, které pocházejí z rostlin či minerálů. Záleží na přístupu jednotlivých firem a jejich filozofii. Nicméně se neděste, všechny kosmetické přípravky na trhu musejí být pro zdraví člověka bezpečné a tuto podmínku splňují. Proč se tedy obracet k biokosmetice?

Biokosmetika má pro zdraví pokožky jako jejího ochranného pláště několik předností. Rostlinné oleje jsou naší kůži prokazatelně bližší než uměle zpracované produkty. Mycí látky a emulgátory rostlinného původu neubližují přírodě kolem nás, ale také jsou šetrnější a nedráždí. Přírodní silice z bylinek nezpůsobují alergické reakce jako synteticky vyrobené molekuly, přírodní zdroje jsou pečlivě vybírané a vyhnete se nejběžnějším alergenům. Pokud jste již však zaznamenali alergii na nějakou složku, můžete zareagovat i na tu, která nevznikla v chemické laboratoři. Například měsíček je poměrně častým kontaktním alergenem.

Co v bio kosmetice nenajdete

A co v přírodně se tvářící kosmetice můžete najít, zatímco v té s označením bio je zapovězené? Vyloučené jsou umělé konzervanty, sulfáty, ftaláty, umělá barviva, umělá aromata, silikony, EDTA, glykol - a pozor, nesmí obsahovat žádné ropné složky (vazelínu a parafín). Některá kosmetika jde i dál, nesmí používat živočišné složky - tento typ spadá pod označení 100% vegan.

Ale co když to například bez konzervantů nejde? Krém, který si koupíte, by měl vydržet aspoň půl roku, než ho vypotřebujete. Ty moderní vydrží i tři roky a déle, záleží na tom, kdy kelímek otevřete. Kosmetický průmysl vynesl znovu na výsluní přírodní konzervanty, dříve běžně v domácnostech používané. Například až 20 % obsahu dokáže zakonzervovat alkohol, který se dá získat ze zkvašeného ovoce. Mezi přírodní konzervanty patří i kyselina benzoová z benzoové pryskyřice nebo kyselina salicylová z vrbové kůry.

Perfektně hebký povrch vlasů nebo příjemně rozetřený krém? Bez syntetických silikonových olejů či silikonových emulgátorů nemyslitelné? Na přelepce lahvičky je najdete označené jako Dimethicone, Dimethicone Copolyol a pod dalšími chemickými názvy.

V porovnání s přírodními přípravky sice mají výhodu vysoké stability, ale vaše vlasy a pokožku mohou postupně ucpávat a časem způsobit obtíže. Všimněte si, jak některé, i ryze ne bio a ne přírodní značky s přípravky na vlasy, hrdě deklarují to, že poskytnou skvělou službu vašim vlasům i bez silikonů. V biokosmetice rozhodně nenajdete chemické, synteticky získané emulgátory a stabilizátory. Podívejte se na štítek, a pokud najdete předponu PEG nebo koncovku ETH, je jisté, že jsou v něm obsažené.

Kde se berou suroviny

K filozofii bio patří vztah k životnímu prostředí, takže i vaše bio rtěnka nebo pleťový krém s označením bio musí mít původ v ekologické výrobě. Při ní se pečlivě dbá na výběr odrůd přizpůsobených místním podmínkám, klimatu, půdě, které jsou odolné vůči chorobám a škůdcům. Suroviny se získávají systémovým přístupem, který se snaží založit různorodý a vyvážený zemědělský ekosystém. Navíc získávání ingrediencí pro kosmetický produkt (výtažků z bylin, rostlin či medu) musí probíhat šetrným ekologickým způsobem, který je pro spotřebitele přijatelný. Jsou založené na poctivé, tradiční ruční výrobě z místních zdrojů, a pokud je to vůbec možné, bez zdolávání tisíce kilometrů (kvůli zamoření přírody exhalacemi z dopravních prostředků).

Takové zdroje využívají například francouzské značky L’Occitane z Horního Provensálska nebo kosmetická značka Melvita, jejíž majitel chová včelstva v úlech pod Pyrenejemi na území až 500 kilometrů vzdáleného od silnice a zplodin. Zajímavé je, že značka L’Occitane, která tato pravidla dodržuje, se přesto nesnaží získat certifikát s označením bio. Sází na tradici a zkušenosti zákazníků, kteří jsou s touto přírodní kosmetikou spokojeni.

Pro určité rostliny nejsou v našich podmínkách vhodné klimatické podmínky. „Levandule, jejíž domovinou je Středomoří, se u nás sice pěstovat dá, ale nebude mít tak kvalitní siličnaté látky jako ta ze Středomoří,“ říká spolumajitelka české biokosmetiky z Vlčí Hory Adéla Zrubecká. „Vyhledáváme takové dodavatele, kteří jsou schopni garantovat kvalitu surovin a doložit, že pocházejí z ekologického zemědělství. Receptury naší biokosmetiky jsou postavené na účincích aromaterapie a řada rostlin, které potřebujeme k výrobě éterických a esenciálních olejů, se u nás se nepěstuje,“ říká.

Na českém trhu si můžete vybrat z nepřeberného množství kosmetiky německé, francouzské, švýcarské, ale i lotyšské nebo pro nás exotické ájurvédské. Česko je proti nim v produkci biokrásy jen skromnou popelkou. „Na našem trhu jsou známé jen tři konkurenceschopné značky.

Pak je tady ještě čistě česká firma s přírodní kosmetikou, jejíž rostlinná kosmetika je velmi kvalitní, ale neprodukuje biokosmetiku, pouze vlastní mezinárodní certifikát ,Netestováno na zvířatech HCS‘. Vzhledem ke světové produkci jsme bohužel málo odvážní,“ upozorňuje šéfredaktorka webového časopisu Lohas Andrea Vémolová. Rezervy vidí ve využívání medu, oblíbené suroviny ve Velké Británii a Francii.

České značky

„Tam bychom se mohli inspirovat,“ radí. České firmy ale nezaostávají, také mají ucelený koncept a velký výběr produktů. U nás najdete značku, která postavila svůj koncept na aromaterapii nebo rodinnou firmu, která zpracovává konopí. Výrobky dodává na trh pod vlastní značkou. U nás jsou průkopníky používání konopí v kosmetice (seženete řadu přípravků pro péči o pleť včetně očního krému). Prvenství na trhu drží hlavně v tom, že hlavní ingrediencí je bioaktivní konopný olej. Konopná semena a olej jsou jedním z nejlepších zdrojů esenciálních mastných kyselin.

Kromě vzácné kyseliny gama-linolenové obsahují omega-6 a omega-3 mastné kyseliny. Firma používá vlastní a unikátní receptury, které do krémů a mastí předepisují velké množství této cenné ingredience.

Více než desetileté působení na trhu a šíře portfolia, certifikace přírodní kosmetiky CPK a CPK BIO přinesly této firmě mnohá uznání. „O exportu české přírodní a biokosmetické produkce pochybuji,“ říká Andrea Vémolová. „I když skepse nemusí být namístě, protože i některé zahraniční firmy pracují v rodinných buňkách nebo vyrábějí své výrobky v menším množství,“ dodává.

Průvodce certifikáty

Certifikát by měl dát spotřebitelům jistotu, že nekupují zajíce v pytli, ale přípravek, který je pro ně bezpečný. Krém nebo olej splňuje přísná kritéria stanovená certifikační společností, tudíž by výrobek měl být důvěryhodný. Svízel je v tom že pro „biokosmetiku“ u nás neexistuje závazná právní norma a v zemích Evropské unie také ne, ani se neupravují jednotné požadavky na bio nebo přírodní kosmetiku. Na obalech kosmetických přípravků lze najít označení bio, přírodní, ekologický, organic, natur nebo jiné, bez jakýchkoli omezení.

V zájmu důvěryhodnosti vydaly v roce 2009 certifikační organizace návrh na sjednocení standardů pro biokosmetiku. Norma nese název COSMOS standard a v současné době se jí řídí většina národních certifikačních organizací v Evropě. V České republice je nejznámější organizace KEZ, o. p. s., především díky certifikaci biopotravin. Udělují se i certifikáty pro kosmetické přípravky podle standardů COSMOS. Kosmetika certifikovaná u KEZ pak dostane i jejich značku CPK (Certifikovaná přírodní kosmetika) nebo CPK BIO.

Pokud si chcete být jistí tím, hledejte na přípravku označení ve čtvercovém políčku. V Evropě patří mezi nejznámější certifikační společnost Cosmebio, u francouzské kosmetiky najdete označení Ecocert nebo Certified Natural Cosmetics, německá nese označení BDIH. Některé certifikáty jsou udělovány nejen za obsah samotného přípravku, ale také za jeho ekologický a recyklovatelný materiál, který však musí stále splňovat přísné hygienické normy.

Pomalejší účinky?

„Biokosmetika je výhodná pro všechny,“ říká Andrea Vémolová. Nemusíte se obávat namazat svůj hydratační krém, který je určený dospělé pleti, na citlivou pokožku dítěte. Pokud není alergické na nějakou přírodní složku, není čeho se bát. Paradoxně může být nevýhodná pro ženy ve zralém věku, které jsou zvyklé na okamžitý efekt intenzivních složek své konvenční kosmetiky, třeba pro vypnutí vrásek. Z biokosmetiky jsou vyloučené látky pro rychlejší a příjemnější vstřebávání krému do pokožky, proto nemusí vyhovovat typu pokožky, která je mastná nebo smíšená.

Pak je lepší se podívat po produktech od dražších a luxusnějších značek, které už našly náhradní suroviny a jejich přípravky tuto funkci snadného použití splňují. V bio seženete i parfémy, ale i ty mají jistou nevýhodu. Bez chemických nosičů vůně během pár minut vyprchají. Výjimku najdeme u toaletních vod od BIO Bachovek, ty vydrží vonět i několik hodin.

Co však v biokvalitě neseženete, jsou laky na nehty, ty mohou být sice bez těch nejhorších chemických složek, jako jsou třeba formaldehyd nebo toluen, ale kritéria bio splňovat nemohou už z podstaty. Účinnost biokosmetiky může být jen těžko srovnávána s konvenční.

Jestliže vás baví vše, co je přírodní, a objevujete biokosmetiku, smiřte se s tím, že ve valné většině nebude zářit luxusním obalem. K trendům bio rovněž patří, že se firma stará o to, aby i obaly byly ekologicky zpracovatelné a recyklovatelné. Můžete si ale být jisti, že pokud vydáte za svou kosmetiku větší částku peněz, neplatíte za drahé obaly, nýbrž za kvalitní produkt.

Oleje z přírody

Určitě má několik předností. Výhradně rostlinné oleje z ořechů a semínek si s pletí lépe rozumějí, mastné kyseliny se k pleti chovají jako aktivní látky a další bonus je, že přirozeně obsahují i vitaminy a minerály. Tyto oleje jsou lisované zastudena z plodů, na které se během jejich růstu usmívalo slunce. V tom je rozdíl oproti minerálním olejům, které mají původ v ropě a z nichž se rodí vazelína nebo parafín.

Na našem trhu se můžete setkat také s „kamenným olejem“, který pochází z alpské břidlice, usazené kdysi v pravěkém moři. Vyniká hojivými účinky na suchou a citlivou pleť. Nepochází z rostlin, zato obsahuje organickou síru, která léčí zanícenou pokožku a výrazně pomáhá od revmatických bolestí. Je 100% přírodní, dováží se z Rakouska a kosmetiku z něj (krémy, oleje, šampony, balzámy) u nás už pár let koupíte v e-shopu. Bioolejíčky a máslo karité dodává na trh česká firma a získávají na oblibě i u těch, kteří nesledují, zda jsou bio, nebo přírodní. Zkrátka jsou příjemné tím, jak se roztírají a jak fungují.

Vedle toho firma dodává i květové vody pro osvěžení pleti, hydrofilní odličovače, máslo karité a kokosové oleje, které důkladně vyživují suchou pokožku. Najdete je v regálech s biokosmetikou, bylinkářstvích, zelených lékárnách, lékárnách, specializovaných dárkových prodejnách a na e-shopech. Firma, která se na našem trhu objevila jako jedna z prvních, kosmetiku v biokvalitě nevyrábí, ale dováží.

„Suroviny tohoto druhu se u nás sehnat nedají, jednoduše proto, že u nás se používané plodiny nevyskytují,“ upozorňují. Dovážejí se proto z celého světa. U nás nelze sehnat bylinky do květových vod, bio arganový olej má původ pouze v Maroku, levandule Mont Blanc je z Francie, bio bambucké máslo z africké Ghany, Mali nebo Burkiny Faso, esenciální olej tea tree z Austrálie, bio sezamový olej z Indie a tak dále.

U přírodní a biokosmetiky nesmějí být používány umělé konzervanty. Jenže jak to udělat, aby krém vydržel do té doby, než ho spotřebujete, v původní kvalitě? Je pravda, že jak kosmetika, tak jídlo i jiné produkty určené k rychlé spotřebě se bez konzervace rychle kazí.

Oproti konvenčním kosmetickým přípravkům mají kratší dobu spotřeby, proto je potřeba hledět i na to, aby také obaly splňovaly přísná kritéria. „Krátká záruka může patřit mezi nevýhody přírodní kosmetiky, ale myslím si, že u většiny výrobků je až nesmyslně krátká,“ říká Shanti Škvarilová zastupující jednoho z nejvýznamnějších výrobců přírodní biokosmetiky.

Autor: Františka Těšínská
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.