Raw food je vhodná strava pro děti i oslabené jedince. Zkuste naše recepty!
Žádné maso, mléko, sýry, vejce a nic, nač při zpracování působila teplota vyšší než 42 °C. Zato hodně čerstvé zeleniny a ovoce, ořechů, olejnatých semen, klíčků a bylinek. Filozofie stravování a životního stylu „raw“ oslavuje vše „syrové“ nebo lépe „živé“.
Určitě vás nenabádáme k ruletě s mikroby v tepelně neošetřeném mléce a vejcích nebo k napodobení předků – sběračů neznalých ohně a lahodnosti masové pečínky. Hlavně děti ve vývinu a těhotné ženy (ale i senioři, dívky a ženy bojující s mentální anorexií, nemocní a oslabení lidé, těžce fyzicky pracující a sportovci) potřebují bílkoviny a vitaminy ze živočišných zdrojů. Navíc hladovým potomkům budete těžko vysvětlovat, že jim zdravou „raw“ pizzu nebo cuketové špagety naservírujete za pár hodin, až se usuší těsto a „nudle“ zkřehnou v marinádě.
Pro zařazení „živých“ jídel do pestrého menu, odpovídajícího zásadám racionální výživy, mluví hned několik argumentů. Předně je tu doporučení odborníků na výživu konzumovat denně až půl kilogramu ovoce a hlavně čerstvé nebo šetrně tepelně upravené zeleniny. Kvůli obsahu vitaminů, vlákniny a prevenci civilizačních onemocnění včetně diabetu, rakoviny trávicího ústrojí a obezity… to jistě víte. Ořechy a olejnatá semena obsahují kromě pestrého spektra minerálů a vitaminů také tuky s nenasycenými mastnými kyselinami, které odbourávají z cév škodlivý cholesterol a udržují je tak zdravé.
Čemu vadí vyšší teploty
Klíčky luštěnin, obilovin a ořechů jsou bohaté na vitaminy a antioxidanty, minerály a stopové prvky, jsou v nich i bílkoviny, zdravé tuky a vláknina. Také čerstvé bylinky patří z nutričního hlediska k tomu nejlepšímu, co nám příroda nabízí a nač bohužel často zapomínáme. A je faktem potvrzeným vědeckými studiemi, že vysoká teplota při vaření, pečení, dušení, smažení apod. zlikviduje v potravinách (hlavně zelenině) až 90 % kyseliny listové (vitamin B9) a kyseliny askorbové (vitamin C). Teploty nad 40 °C hodně vadí i vitaminu A, vitaminu B6 (pyridoxinu) i B12 (kobalaminu). A samozřejmě také enzymům, které v těle pomáhají například trávení, neboť jde o látky bílkovinné povahy. Již teploty vyšší než 45 °C mění jejich strukturu a tím snižují nebo blokují jejich účinnost, při 60 °C je pak většina enzymů zničena – denaturována.
Naproti tomu karotenoidy (žlutá a oranžová přírodní barviva, například lykopen a beta-karoten), z nichž se v těle syntetizuje vitamin A a které plní roli antioxidantů s potenciálem zabránit mutacím buněk a tím vzniku zhoubného bujení, se z rostlinných pletiv lépe uvolňují právě při tepelné úpravě. K nevýhodám „raw“ stravy patří, jak jsme již naznačili, i nedostatečný obsah důležitých nutrientů (bílkovin, vápníku a vitaminu B12) nebo jejich problematické využití v organismu. Zastánci celostní medicíny připomínají ochlazující působení „syrových“ potravin, což není vždy a pro každého člověka žádoucí. A bylo by fér říci, že vitaminy v potravinách se ničí nejen vlivem vysokých teplot při zpracování, ale i jinými mechanismy, například stykem s kovy při krájení, krouhání, škrábání apod. nebo dlouhým vystavením působení světla a vzdušného kyslíku (oxidace). Čím větší plocha – například nadrobno nakrájené – potraviny, tím více vitaminů se oxidací znehodnotí. A v „raw“ kuchyni se docela dost mixuje, drtí, krájí, krouhá a strouhá a pak dlouhé hodiny suší na slunci.
Nechte se vést svou chutí
Nechme však stranou směs argumentů „pro“ a „proti“ a popřejme sluchu chuťovým buňkám. Neříkají náhodou, že konzerv, párků a knedlíků už bylo dost a že by to chtělo, aspoň občas, nějakou změnu? Restaurací nabízejících „raw“ menu je zatím jako šafránu; jedna z nich – Secret of Raw – se nachází na pražském Žižkově, kousek nad křižovatkou Bulhar. Připravit si „raw“ jídla však můžete i doma podle tipů na následující straně.
Recepty
Avokádovo-kokosová polévka
Ingredience: Avokádo, kokosový ořech, chilli, kari, česnek, petrželka, citron.
Postup: Oloupeme zralé avokádo a zbavíme jej pecky. Navrtáme čerstvý kokos, slijeme kokosovou vodu, skořápku pak rozbijeme a vydlabeme tvrdou část. Do vysokorychlostního mixéru vložíme připravené ingredience, přidáme všechny zbývající a rozmixujeme do hladkého krému. Servírujeme v hlubokém talíři nebo misce, dozdobíme snítkou petrželky.
Raw pizza
Ingredience: Těsto: zlaté lněné semínko, mandle, cibule, tymián, rozmarýn, oregano. Zdobení: pesto ze sušených rajčat, rukola, olivy, cherry rajčata, kešu sýr.
Postup: Rozemleté a namočené lněné semínko rozmixujeme s ostatními přísadami na těsto. Vyválíme do tvaru pizzy a usušíme (je třeba mít sušičku s pláty bez středního otvoru). Sugo získáme tak, že namočená sušená rajčata rozmixujeme na pastu a dochutíme bylinkami podle chuti.
Sugem pokryjeme pizzu, poté přidáme rukolu, cherry rajčata, olivy a kešu sýr.
Kelp nudle Marinka
Ingredience: Kelp nudle (přírodní, tepelně nezpracovaná mořská řasa), sušená rajčata, cibule, citronová šťáva, olivový olej extra virgin, agáve sirup, oregano, chilli, bazalka, česnek.
Postup: Nudle marinujeme v olejsi a citronu 2–4 hodiny a smícháme s připravenou omáčkou. Omáčku získáme rozmixováním zbylých ingrediencí ve vysokorychlostním mixéru.
Bazalkový krém na hnízdě z rukoly
Ingredience: Rukola, listový salát, citronová šťáva, olivový olej extra virgin. Bazalkový krém: konopné semínko loupané, bazalka, česnek, citronová šťáva, olivový olej extra virgin.
Postup: Rozmixujeme konopné semínko, přidáme zbylé ingredience a rozmixujeme do hladkého krému. Pokud je příliš hustý, přilijeme filtrovanou vodu. Na talíř připravíme „hnízdo“ z rukoly, ochucené olivovým olejem a citronovou šťávou. Na rukolu klademe listy salátu (nebo čínského zelí) a na ně bazalkový krém. Dozdobíme cherry rajčaty a podáváme.
Kešu sýr vyrobíme tak, že na několik hodin namočíme kešu ořechy, které pak rozmixujeme a spojíme s citronovou šťávou. Necháme odležet v lednici.