Hlíva ústřičná zlepšuje hladinu cholesterolu a pomáhá s imunitou
Mezi nejčastěji používané léčivé houby patří hlíva ústřičná. Díky antioxidačním účinkům některých obsažených látek pomáhá chránit buňky před působením volných radikálů. Kromě toho posiluje imunitu a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.
Mezi nejčastěji používané léčivé houby patří hlíva ústřičná. Díky antioxidačním účinkům některých obsažených látek pomáhá chránit buňky před působením volných radikálů. Kromě toho posiluje imunitu a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi.
Jak si správně sestavit jídelníček? Podívejte se na video:
Hlíva patří mezi jedlé houby s vysokou nutriční hodnotou. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, sacharidy, proteiny, esenciální aminokyseliny, vitaminy (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerály (Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn).
Hlíva zlepšuje imunitu
Nejčastěji se v souvislosti s hlívou mluví o jejím příznivém vlivu na imunitu. Betaglukany obsažené v hlívě aktivují makrofágy, buňky imunitního systému podílející se na fagocytóze (pohlcování pevných částic z okolního prostředí buňkami), které zabezpečují ochranu před bakteriemi i jinými cizorodými látkami.
Hlíva dokáže u diabetiků příznivě ovlivňovat hladinu krevního cukru po jídle a inzulinovou odpověď. Obsahuje také speciální látku lovastatin, jež příznivě působí na hladinu tuků v krvi: snižuje hladinu celkového i tzv. „zlého“ LDL cholesterolu, stejně jako riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění. Tento přírodní statin navíc na rozdíl od syntetických léků snižujících cholesterol nemá vedlejší účinky.
Prebiotické účinky hlívy
S hlívou jsou spojené i prebiotické účinky. Stimuluje růst užitečných bakterií v tlustém střevě, zejména bakterií mléčného kvašení. Četné klinické studie prokázaly, že kromě imunomodulačních a antioxidačních účinků má hlíva i protizánětlivé účinky (glukany obsažené v houbě účinné potlačují zánět, například i na sliznici střeva).
Tip: Pokud příznivé účinky hlívy zkombinujete s vitaminem C a s dávkou lactobacilů, dosáhnete tak významného zvýšení celkové obranyschopnosti organismu.