Co udělají ovesné vločky s vaším tělem? 5 důvodů, proč byste je měli jíst každý den! | Moje zdraví

Co udělají ovesné vločky s vaším tělem? 5 důvodů, proč byste je měli jíst každý den!

11. února 2024 • 04:23

Ovesné vločky jsou skvělým příkladem toho, jak jednoduchá potravina může mít pozitivní vliv na naše zdraví. Proč bychom je ve svém jídelníčku neměli opomíjet a s jakými neduhy nám mohou pomoct?

1. Doplní vlákninu

Ovesné vločky jsou vynikajícím zdrojem rozpustné vlákniny. Tato vláknina nejenže přispívá k celkovému zdraví trávicího systému, ale také pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace ovesných vloček může tedy podporovat zdraví srdce a cév.

2. Stabilizují hladinu cukru v krvi

Ovesné vločky mají nízký glykemický index, hladina cukru v krvi tak po jejich konzumaci bude stoupat a klesat pomaleji. Díky tomu se pak vyhneme rychlému hladu a chuti na sladké. Je třeba si dávat pozor na to, s čím vločky zkombinujeme. Pokud si například ovesnou kaši příliš osladíme, o tento pozitivní efekt přijdeme.

Ovesnou kaši můžete podávat s ovocem, ale i ze zeleninou a vajíčkem. • Autor: iStock.com

3. Zasytí

Ovesné vločky jsou známé svým vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, což pomáhá udržovat pocit sytosti po delší dobu. To může být výhodné pro ty, kteří se snaží o redukci hmotnosti. Ať už ze zdravotních nebo estetických důvodů.

4. Doplní vitaminy a minerály

Vitaminy a minerály obsažené v ovesných vločkách, jako jsou vitaminy A, B1, B5, E, draslík, fosfor, hořčík, zinek, měď, mangan a železo, a omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny podporují správný chod metabolismu. Obsahují také antioxidanty, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály.

Ovesné vločky můžete přidat i do polévky • Autor: istockphoto.com

5. Nebudou vás nudit

Další výhodou ovesných vloček je jejich všestranné využití. Uvařit z nich totiž můžete nejen ovesnou kaši k snídani. I když i ta může být každý den jiná. Stačí ji ozvláštnit ovocem, oříškovým máslem. Připravit si ji můžete i naslano s vajíčkem a zeleninou.

S ovesnými vločkami ale můžete pracovat i jinak – zahustí vaše oblíbené polévky, zakomponovat se dají i do pomazánek, zeleninových placiček nebo masových karbanátků.

Sedm jídel, která vás nadopují vlákninou:

Video se připravuje ...
Sedm jídel, která vás nadopují vlákninouVIDEO 

Autor: Iveta Burketová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.