Vyražený zub: Jaký je správný postup při jeho záchraně? | Moje zdraví

Vyražený zub: Jaký je správný postup při jeho záchraně?

Vyražený zub: Jaký je správný postup při jeho záchraně?
Zub se může vyrazit nebo zlomit. • Autor: istockphoto.com
20. ledna 2017 • 12:33

Stačí prudký náraz a svůj zub držíte v dlani. Ještě ho můžete zachránit, ale k tomu musíte přesně vědět, jak se má správně postupovat. Nikdo vám to ovšem dosud neřekl. 

Lehčí zranění zasáhnou pouze zubní sklovinu, ovšem ani poškození, při nichž dojde k uražení až k vyražení zubu nejsou žádnou výjimkou. Prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA, je přednostkou Stomatologické kliniky dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol, a proto jsme se s ní poradili jak se nevzdat šance zub zachránit. 

„Nejméně vážné úrazy jsou spojeny pouze se vznikem drobných prasklinek zubní skloviny, které nejsou okem téměř viditelné. Tak jak roste síla, která zranění způsobí, roste i závažnost poškození zubu. Při silnějším úderu dochází k prasknutí zubní skloviny v celé její síle a při velmi silném úderu prasklina může zasáhnout až zubní dřeň. V mnoha případech dojde i ke zlomení zubu,“ popisuje zubní lékařka. 

Se zvyšujícím se rozsahem poškození zubu se stupňuje i bolestivost doprovázející úraz. Zatímco při mírném porušení skloviny se zub pouze stává citlivějším na chlad a některé chemické podněty, při poškození až na zubní dřeň a při uražení je zub bolestivý na každý skus, zranění doprovází krvácení a při uražení může ostrá hrana poškozovat měkké tkáně úst. „Smyslem lékařského ošetření je v těchto případech co nejrychlejší snížení bolesti a snaha o záchranu zubu, aby pacient nemusel mít zubní náhradu. Toto platí jak u malých dětí s dočasným chrupem, tak u starších dětí či dospělých pacientů,“ říká profesorka Dostálová. 

Zub je venku, co s ním dál? 

Jiná situace nastane v okamžiku, kdy dojde k vyražení zubu, tedy k tomu, že zub v celém svém rozsahu, včetně neporušeného kořene, po úrazu vypadne z úst ven… „Pokud dojde k vypadnutí stálého zubu, je třeba zub zkontrolovat, zda je skutečně celý a v čelisti nezůstala část jeho kořene. Je-li kořen zubu neporušen, je pro poraněného zásadní, aby zub byl v co nejkratší době vrácen zpět na své místo,“ vysvětluje stomatoložka. 

V praxi to znamená zub očistit od pevných nečistot a rychle ho vrátit zpět do zubního lůžka, na místo, odkud se uvolnil. „Pro záchranu zubu je v tomto případě rozhodující čas. Jestliže se zub vrátí zpět do čelisti ihned, tedy během jedné dvou minut, je téměř stoprocentní šance, že se zachrání. Po třiceti minutách od úrazu je jeho šance na záchranu devadesátiprocentní. Při navrácení zpět v časovém rozpětí jedné hodiny klesá šance na polovinu, a pokud je zub na své místo navrácen po dvou hodinách, je pouze desetiprocentní předpoklad toho, že bude zachráněn,“ upřesňuje profesorka Dostálová. Pokud si nejste jisti tím, zda je zub skutečně celý, nepoškozený, nebo si sami netroufáte zub na místo vrátit, je třeba co nejrychleji vyhledat stomatologa. V tomto případě platí, že zub musí být do doby, než dorazíte k lékaři, uchovaný tak, aby nedošlo k jeho poškození.

Video se připravuje ...
Stomatoložka Ilona Ludvíková poradí, jak pomoci dítěti s bolestí při růstu prvních zoubkůVIDEO 

Pokud je poraněný schopen spolupracovat, je nejlepší vložit mu vypadlý zub pod jazyk či podél zubů tak, aby byl ve slinách a nedošlo k jeho demineralizaci. Jestliže to nejde, je možné zub provizorně uložit do vlhka nebo například do nádobky s vodou. V každém případě platí, že rozhodující pro záchranu zubu je čas. Úrazů, které během sportu a dalších volnočasových aktivit mohou zasáhnout obličejovou část hlavy, je mnoho a liší se od sebe rozsahem i závažností. „Mezi nejvážnější druhy poranění patří různé zlomeniny obličejových kostí nebo čelistí a rozsáhlá poranění měkkých tkání. Léčba v těchto případech může trvat řadu měsíců a mnohdy znamená i trvalou ztrátu části tkání,“ dodává na adresu nešťastných pádů a nárazů Taťjána Dostálová. 

Jak postupovat při navrácení zubu zpět

Pokud dojde k vyražení zubu a ten je neporušený, je třeba, aby byl poraněnému co nejrychleji vrácen zpět do úst. První pomoc si v tomto případě musí poskytnout buď sám poraněný, nebo mu musí pomoci osoba, která je v době poranění s ním.

1. Zub je nutné pečlivě prohlédnout a zjistit, zda je celý, neporušený.

2. Je-li zub celý a žádná jeho část nechybí, je třeba ho očistit. Stačí buď otřít, nebo opláchnout ve vodě.

3. Následně je nutné zub zatlačit na jeho původní místo do zubního lůžka.

4. Po navrácení do dásně musí poraněný na zub pevně skousnout. 5. Poté je třeba rychle vyhledat stomatologa, který poranění zkontroluje a navrhne další léčbu, například aplikaci speciální fixační dlahy. 

Pokud je zub poškozen (a v čelisti zůstal úlomek kořene), nevrací se zpět a je nutné rychlé ošetření zubním lékařem, který odstraní i tento segment poškozeného zubu. 


Odborná spolupráce: prof. MUDr. Taťjána Dostálová, DrSc., MBA, Stomatologická klinika dětí a dospělých 2. LF UK a FN Motol

Autor: Barbora Neubergerová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.