Rozštěp rtu a patra | Moje zdraví

Rozštěp rtu a patra

Jedná se o vrozenou vývojovou vadu, která postihuje obličej. V případě rozštěpu rtu je vada rozpoznatelná často hned po porodu, jelikož se jedná o výraznou estetickou vadu na obličeji.

Příznaky

Pokud se ale jedná jen o rozštěp měkkého patra, může na porodním sále uniknout pozornosti.  Vada objevující se na rtu vypadá jako mezera v horním a výjimečně v dolním rtu. Vada na patře se projevuje otvorem v horní části dutiny ústní, k tomu se potřebujeme podívat dítěti do úst a rozštěp na měkkém patře nahmatat na rozdíl od rozštěpu rtu, který je vidět okamžitě.

Léčba rozštěpu rtu a patra

Léčba je dlouhodobá, ale úspěšná. Jako první se provádí operace, většinou co nejdříve po porodu, a to hlavně u rozštěpů rtů, náprava rozštěpu patra se provádí později. Využívá se takzvaného fetálního hojení, které zaručuje lepší estetické výsledky. Po operaci je dítě sledováno, jelikož se mohou objevit problémy jako krvácení či zvracení. Dále se dítě dostává do péče specialistů, ve které zůstává až do dospělosti.

Postihuje

děti

Projevuje se

ÚstaRty a patro

Většinou se u dítěte řeší špatné postavení zubů, a to za pomoci rovnátek, potřeba tedy bude ortodoncie. Můžou být potřeba i foniatr a logoped, kteří se zaměřují na správný vývoj řeči, jelikož dítě s rozštěpem má často problém se správným dorozumíváním. U těchto jedinců se často objevují záněty středouší, jsou tedy na místě také časté preventivní návštěvy pediatrie a ORL.

Vyšetření

Tato vada je znatelná ihned po porodu, miminku je pak ještě detailněji prozkoumána ústní dutina. Některé vady, které se týkají pouze kosti a jsou překryté, se mohou zjistit až později v důsledku objevujících se problémů nebo při jiném vyšetření.

V těhotenství

Pokud se matce narodilo dítě s rozštěpem a chtěla by mít ještě další děti, měla by zajít na genetické vyšetření.

Komplikace

Mezi komplikace patří problém s příjmem potravy, jelikož nastává problém s kojením. Dítě kvůli zdeformovanému rtu nemůže mléko sát, proto se využívají speciální kojenecké láhve. Často se u těchto jedinců objevují záněty středoušní dutiny, porucha řeči, kterou napravuje logoped, a problémy se zuby, jako jsou např. chybějící či přebývající zuby a křivé zuby, což je napravitelné rovnátky.

Prevence

Důležité je, aby na sebe matka během těhotenství dbala, neměla by kouřit, pít alkohol, užívat návykové látky a dostávat se do styku s chemikáliemi. Měla by se zaměřit na správnou výživu, vyhýbat se stresu a užívat vitamíny.

Kdy jít k lékaři

Rozštěp se řeší u malých dětí, jelikož je vada zpozorovatelná ihned po porodu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.