Bolí vás na kole klouby? Zkuste aquabike! | Moje zdraví

Bolí vás na kole klouby? Zkuste aquabike!

Bolí vás na kole klouby? Zkuste aquabike!
Hydrobike či aquabike láká čím dál tím více lidí • Autor: Shutterstock.com
27. října 2016 • 13:00

Itálie dala světu cyklistické šampiony Gina Bartaliho, Fausta Coppiho, Marka Pantaniho a mnoho dalších. Italové jsou hravý národ a jejich poloostrovní země je obklopena mořem. Kdo jiný než právě oni by měl dřinu v sedle bicyklu povýšit na zábavu tím, že kolo prostě postaví do vody?

„Spinning“ v bazénu na speciálním kole zvaném hydrobike či aquabike vás chytí a nepustí. Šlapání do rytmu svižné hudby podle slovních pokynů a názorných gest instruktora nebo instruktorky je sice náročné, ale hudba motivuje, chladivý vodní živel hýčká a masíruje unavené svaly a příjemně nadnáší. Někdy až moc… to když nemáte zpevněné tělo. Ale to se záhy změní. Na hodině dáte zabrat nejen nohám a hýždím, ale také pažím, zádovým a břišním svalům. Posílíte celé tělo, váš posed bude po pár lekcích jistější a ten pocit! No schválně, kdy jste se naposledy po pořádné makačce cítili osvěžení?

Posilování i vodní masáž

„Hodina se skládá ze zhruba 35 minut jízdy, posilovacího bloku a závěrečného asi pětiminutového zklidnění a protažení. Posilování a závěrečný strečink se samozřejmě také odehrávají ve vodě a celá konstrukce bicyklu včetně řidítek při nich slouží jako opora a pomůcka,“ popisuje instruktorka Mgr. Lenka Jirušková, která se s hydrobikem seznámila v Německu a v pražském fitness klubu Balance Club Brumlovka se mu věnuje už pět let. „Sama si vymýšlím nové cviky. Vedu i lekce aquaaerobiku a aquafitu a ty mi slouží jako inspirace, často mě při nich napadne pohyb nebo prvek využitelný i na hydrobiku,“ vysvětluje cvičitelka, proč je každá hodina na Brumlovce originální, zábavná a… většinou plně obsazená.


Na úvod lekce se rozehříváme obyčejným šlapáním bez zátěže. Jako nováček si zvykám na kolo a začínám věřit, že díky silným přísavkám stojí na dně bazénu opravdu pevně a nikam neujede ani se nepřevrátí. Co asi udělá, když skloním trup a předloktími se položím na řidítka? Výborně, drží jako přibité a já si mohu trochu odpočinout a smočit se až po krk, při jízdě s rovnými zády mi totiž voda sahá přibližně po bránici. Pak jdeme ze sedla do pedálů a snadným posunutím páčky na představci přidáváme díky nastavitelnému hydraulickému mechanismu zátěž - jedeme do kopce. Zapojíme i paže, nejprve jimi rotačně pohybujeme proti odporu vody a pak námahu ještě zintenzivníme použitím pěnových činek, které však ve vodě pěkně ztěžknou. Dostávám na výběr lehčí a těžší a volím druhou možnost, abych překonala sama sebe. Nejvíc se vyřádím při posilování břišáků. Zaklesnuti nohama za řidítka děláme něco jako sedy - lehy, ovšem s tím rozdílem, že při nich nebolí bedra a také dýchání je mnohem snazší než na suchu. Pak se jen lehce přidržíme sedla a řidítek a pokračujeme v posilování úplně mimo stroj. Ne, neutopíte se, ani když neumíte plavat, hloubka vody dosahuje maximálně 130 cm. Chladno vám také nebude, pohyb vás spolehlivě zahřeje.

Uleví vašim kloubům

„Vyšší spotřeba energie kvůli hydrostatickému odporu a komfortnější posed vlivem nadlehčování vodou jsou podle mě největší přednosti tohoto cvičení,“ říká Mgr. Aleš Tvrzník z Vědeckého a servisního pracoviště tělesné výchovy a sportu CASRI Praha. „Zatížení kloubů není velké ani při jízdě na obyčejném kole, na hydrobiku bych tudíž významný rozdíl v jejich odlehčení neočekával.“ Jízda na vodním kole pomáhá zhubnout, získat základní aerobní kondici a posílit ochablé svaly. Masáží v důsledku hydrostatického tlaku se zlepší prokrvení tkání a proudění lymfy, takže „pomerančová“ kůže u vás nebude mít šanci.

Po konzultaci s lékařem se hydrobike hodí i pro seniory a těhotné ženy, pro které by případný pád ze stacionárního nebo běžného jízdního kola měl nepříjemné následky. Zdravotně oslabení lidé (s nemocným srdcem, cévami, páteří, klouby či s osteoporózou) by měli na první hodinu vyrazit již s doporučením od svého lékaře, aby instruktor mohl lekci vhodně upravit a přizpůsobit. Může instruktor navzdory ponoru klientů do vody sledovat, jestli dělají pohyb správně nebo se třeba „neulévají“? „Špatné provedení cviku signalizuje už způsob sezení a o nějaké ,flákání‘ tady opravdu nejde. Naopak, kdo nemůže, ať si klidně uleví a odpočine,“ ujišťuje Lenka Jirušková. Asi největší nevýhodou hydrobiku je nutnost technického zázemí. Aquazónu s vhodným bazénem ani nadšené instruktory s invencí nemají v každém fitku a kolo do vany v koupelně také nepostavíte.

Určité, nikoli však levné ani prostorově úsporné řešení nabízí výrobce speciálních vodotěsných SPA kapslí. V kapsli šlapete ponořeni do vody zhruba po pás, kvůli omezenému místu si však nemůžete dovolit řadu cvičebních prvků běžných v bazénu. Zato hydromasážní trysky, namířené na citlivé zóny, stimulují lymfatický oběh a pracují proti vzniku celulitidy. Více informací o „domácím“ hydrobiku získáte na webových stránkách: www.vacuprofessional.pl/cs/product/hydrobike

Co s sebou do bazénu?

Na hodinu si vezměte běžnou výbavu do bazénu a navíc neoprenové boty - na pohodlné šlapání jsou opravdu nejlepší. V Balance Club Brumlovka si je můžete i koupit. Plavky nemusejí být vcelku nebo nohavičkové, ale volte spíše sportovní střih, aby vás nikde neškrtily, nedřely a nesmekaly se. Nezapomeňte na pití, protože ač ve vodě, během cvičení určitě budete mít žízeň.
Po lekci se třeba naložte do teplé vířivky (na Brumlovce jsou takové bonusy zahrnuty v poplatku za členství v klubu) a nechejte doznívat příjemný pocit, dokud se nezačnete těšit na příští hodinu. Věřte, že chuť znovu zkrotit „vodního oře“ se dostaví hodně brzy…

Pohyb na vodním kole

  • je šetrný ke kloubům a páteři
  • posiluje svaly a zvyšuje aerobní kondici
  • pomáhá spálit tuky
  • stimuluje hluboký stabilizační systém
  • má zdravotně-rehabilitační účinky
  • tvaruje tělo, působí proti celulitidě
  • je vhodný téměř pro každého
  • je příjemný a nenudí

Odborná spolupráce: Mgr. Lenka Jirušková Balance Club Brumlovka, www.balanceclub.cz

Autor: Dita Váchová, Dita Váchová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.