Parodontopatie | Moje zdraví

Parodontopatie

Jedná se o nemoc parodontu, což je tkáň sloužící jako závěsný aparát zubů. Skládá se z dásně, kostěného lůžka, zubního cementu a ozubice. Jedná se o funkční jednotku, která drží zub na místě. 

Příznaky, projevy

Parodontopatie se projevuje obnaženými zubními krčky, zuby se mohou i viklat a vypadávat. Dále se objevuje krvácení z dásní, zarudnutí, otoky a zápach z úst. Existuje zánětlivá a nezánětlivá forma nemoci.

Nezánětlivé onemocnění bývá způsobeno léky, hormonálními změnami nebo mechanickými prostředky, nejčastěji se sem řadí obnažené zubní krčky. Zánětlivé onemocnění zahrnuje zánět dásně a paradentózu nebo atrofii parodontu. Zánět způsobí přemíra plaku a bakterie.

Postihuje

muži
ženy

Projevuje se

Ústní dutinaZuby, dásně

Léčba

Léčba se zabývá hlavně tím, aby se omezila tvorba plaku v dutině ústní a aby se zuby uzdravily. Zuby, které již není možné vyléčit, se odstraní, odstraňují se i cysty, a to chirurgickou cestou, dále se odstraní kazy, zubní kámen a plak. Pak už je jen na pacientovi, aby se o své zuby a dásně správně staral.

Vyšetření

Zubní lékař udělá rentgen chrupu a také vyšetření parodontální sondou. Případně je dobré navštívit zubní hygienu a naučit se o zub a dutinu ústní správně pečovat.

Komplikace

Objevit se může zánět zubní dřeně, který je bolestivý. Při tomto zánětu se bakterie šíří přes zubní kořeny.

Trvalé následky  Některé již zničené zuby se musí trvale odstranit. Při nedostatečné péči se mohou trvale poškodit dásně či alveolární kost.

Prevence

V tomto případě hraje prevence velkou roli. Nejdůležitější jsou správná ústní hygiena, správná technika čištění zubů, vhodný zubní kartáček, zubní niť či mezizubní kartáček a pravidelné čištění.

Kdy jít k lékaři

Při časté krvácivosti dásní nebo při nejrůznějších problémech se zuby zajděte k zubaři, jelikož tak můžete předejít ztrátě zubů.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.