Pocení v zimě: Hýbejte se, změňte jídelníček a nasaďte bylinky | Moje zdraví

Potíte se i v zimě? Hýbejte se, změňte jídelníček a nasaďte bylinky

Potíte se i v zimě? Hýbejte se, změňte jídelníček a nasaďte bylinky
Autor: istock.com
20. ledna 2020 • 06:00

Potíte se navzdory tomu, že venku je zima a vy jste přitom své tělo ani nevystavili žádné velké aktivitě? Jak se zbavit vlhkých rukou a propoceného trička? Kdy je třeba řešit problémy s lékařem? 

I když je pocení přirozený jev, kterým se tělo ochlazuje i zbavuje některých látek, ve společnosti se při nadměrném pocení většinou cítíme nepříjemně. Rychlým řešením jsou pro mnoho lidí deodoranty či antiperspiranty. Existuje ale i pomoc z přírody. „V poslední době se lidé přiklánějí místo k deodorantům k přírodním prostředkům proti pocení, například k výluhu z lopuchu ve spreji,“ informuje nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Řešte problémy i vnitřně

Problém s pocením je podle ní třeba řešit zároveň vnitřně. U žen bývá tento problém často způsoben úbytkem hormonů v klimakteriu. V tomto případě můžeme jejich množství doplnit některou z bylin s hormonálním působením, a to ptačím jeřábem, maliníkem či kontryhelem. 

„Mužům pomůže kotvičník nebo dub. Pocení může mít také příčinu v oslabené činnosti jater, která se zároveň projeví únavou. Tady z přírody pomohou ostropestřec, jalovec, popřípadě bylina schizandra,“ doplňuje Podhorná.

Jaká další preventivní opatření pomohou? V první řadě úprava jídelníčku. Pomůže vynechat kávu, kouření, alkohol, ale též ostrá, smažená a příliš tučná jídla. 

Proti pocení pomůže rovněž psychická pohoda. Snažte se vyhnout zbytečnému stresu, dokončování pracovních restů na poslední chvíli i strachování se ohledně věcí, které nemůžete ovlivnit.

Tři čtvrtiny žen mají potíže

Problémy s regulací teploty trápí nejčastěji ženy, podle americké studie North American Menopause Society je má až 75 % těch, co jsou v přechodu. Může za to snížená produkce hormonů estrogenu a progesteronu a nerovnováha v hypothalamu. Právě nerovnováha v našem mezimozku, který je zodpovědný za regulaci tělesné teploty, způsobuje výkyvy a nepříjemné vlny horkosti.

Návaly horka jsou vysvětlovány chybnou regulací průtoku krve cévami. Kolem 60. roku trápí již jen 30 % žen a po 70. roce 9 %. U většiny žen potíže vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, nicméně malé procento žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Začínají pocitem horka či pálení a šíří se z oblasti hlavy směrem dolů. Následuje záchvat pocení, někdy se přidávají bolesti hlavy či bušení srdce.

Hýbejte se třikrát týdně

Některé potíže může žena překonat sama zvýšením pohybové aktivity na frekvenci alespoň 3x týdně třicet minut nebo užíváním potravinových doplňků či volně prodejných léčiv. Někdy je třeba sáhnout po hormonální substituční terapii, která má své výhody i nevýhody. 

Jednou z možností, jak se s potížemi vypořádat, jsou i preparáty ze sóji. Studie potvrzují, že ženy, které si přidávaly 40 g izolované sójové bílkoviny k běžné stravě, udávaly po třech měsících snížení návalů až o 45 %! Proč? Sója obsahuje izoflavony. Ty patří mezi fytochemické látky neboli sloučeniny obsažené v rostlinách, které jsou v organismu biologicky aktivní podobně jako vitaminy, vláknina nebo stopové prvky.

Proto preparáty určené ženám po padesátce velmi často výtažky ze sóji obsahují. Sója chrání ženské tělo nejen před stárnutím, ale i před rakovinou. Pokud užíváte antikoncepci, která vám vyhovuje, není nutné ji měnit. Je ale možné, že existuje přípravek, který by vám pomohl lépe. 

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.