Operace očí: Jak poznat kvalitní kliniku a jak vypadá správná před a pooperační péče? | Moje zdraví

Operace očí: Jak poznat kvalitní kliniku a jak vypadá správná před a pooperační péče?

Operace očí: Jak poznat kvalitní kliniku a jak vypadá správná před a pooperační péče?
Abyste docílili nejlepšího výsledku po operaci očí, musíte pečlivě zvážit nabídky různých klinik • Autor: iStock.com
22. května 2017 • 12:56

Důležitá rozhodnutí, která ovlivní zbytek vašeho života, by neměla být brána na lehkou váhu. Než například postavíte dům, musíte nejprve vybrat vhodný pozemek, dobrého architekta a projektanta a nakonec spolehlivou stavební firmu. K očním operacím byste měli přistupovat stejně důkladně a pečlivě zvážit nabídky a péči klinik.

„Z operace očí má strach třetina pacientů. Polovina se obává finanční náročnosti a zároveň výsledného efektu. Některé z nich zase kromě ceny zákroku nic jiného nezajímá. Na operaci jdou s automatickým očekáváním kvalitní péče a zásadní změny svého zdravotního stavu. Pak bývají výsledkem operace zklamáni a přístupem kliniky zaskočeni,“ vysvětluje docentka Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize Brno.

Většina lidí, kteří se rozhodnou podstoupit korekci dioptrií nebo operaci šedého zákalu, chce o postupu své léčby spolurozhodovat. Jsou potom ochotni připlatit si za nadstandardní péči a speciální zákroky, aby měli jistotu zdárného průběhu a výsledku operace.

„Než se rozhodnete, kde vůbec operaci podstoupíte, zjistěte si, kolik takových zákroků ročně konkrétní kliniky provádějí, jak dlouho probíhá vstupní a předoperační vyšetření, jak zkušený je operatér a jakým a jak rychlým laserem bude operaci provádět. Určitě také zjistěte, co všechno vám oční klinika nabídne v rámci pooperační péče a na co všechno poskytuje záruku. To vše totiž zásadně ovlivňuje kvalitu vašeho vidění do budoucna,“ doplňuje docentka Skorkovská.

Předoperační vyšetření je alfou a omegou

Výsledkem předoperačního vyšetření by měly být perfektní podklady pro zdárné provedení operace. Kvalitní a důkladná prohlídka proto trvá přibližně 2 až 3 hodiny, zatímco na pracovištích, kde proběhne během několika desítek minut, se může jednat o značný risk se zrakem.

Prvním krokem vyšetření je zpracování celkové zdravotní a oftalmologické anamnézy pacienta. Následuje měření na speciálních přístrojích, při kterém oftalmolog „odebere míry“, tedy změří dioptrickou vadu, zakřivení a tloušťku rohovky, nitrooční tlak a další parametry.

Poté přichází na řadu optometrista. Ten se zaměřuje na zrakovou ostrost a spolupráci obou očí, sleduje oční dominanci, rovnováhu okohybných svalů a schopnost prostorového vidění, případně kontrastní citlivost.Vyšetření tím ale zdaleka nekončí. Sestra pacientovi v této fázi ještě rozkape oči, aby došlo k rozšíření zornic. Přibližně čtyřicet minut po aplikaci kapek lékař pomocí štěrbinové lampy, která je k oku velmi šetrná, prohlédne oční pozadí.

Rozkapání rovněž dočasně vyřadí z funkce zaostřovací sval oka, který může imitovat dioptrickou vadu. Speciální přístroj změří dioptrické hodnoty během rozkapání a lékař je tak může porovnat s dioptriemi naměřenými předtím. Díky tomu může odhalit skrytou oční vadu. Měření dioptrií bez rozkapání proto rozhodně není spolehlivé a může zapříčinit zásadní chybu, na kterou pacient doplatí ještě horším viděním než před operací.

Poté následuje pohovor s oftalmologem – je důležité, aby chirurgický výkon odpovídal nejen zdravotnímu stavu a každodenním potřebám pacienta, ale také splnil jeho očekávání: „Lékař vás seznámí s průběhem zákroku a na závěr vyberete nejvhodnější termín,“ říká MUDr. Skorkovská, a upozorňuje: „Operace může proběhnout už v následujících dnech, ale nikdy by se neměla provádět ve stejný den jako předoperační vyšetření, protože oko se po rozkapání vrátí do původního stavu až za zhruba čtyřiadvacet hodin.“.

Laserové refrakční operace dokážou odstranit krátkozrakost do zhruba -10 dioptrií, dalekozrakost do +4 dioptrií a astigmatismus do 5 dioptrií. Při operaci ale nezáleží jen na počtu dioptrií, ale také na tloušťce rohovky. Laserovou operaci lze podstoupit většinou od 18 let věku, výjimečně se však operují i mladší pacienti. 

Důležitá je i pooperační péče

Více než 90 procent nitroočních zákroků se dnes provádí ambulantně. Pokud nebudete mít žádné komplikace, odejdete ještě týž den s doprovodem domů. Na kontrolu půjdete hned druhý den, pak za týden, a ještě za měsíc. Záleží samozřejmě na typu zákroku: Může se stát, že s věkem je nutné i po úspěšné operaci doladit dioptrický stav očí dalším laserovým zákrokem. Pro tento případ byste se měli informovat, zda vám klinika v rámci záruky provede doplňkovou operaci zdarma. Dokorekcí se totiž může původní cena zvednout až na dvojnásobek! Vyberte si proto takové pracoviště, které vám poskytne zdarma doživotní záruku laserové chirurgické péče při případné další progresi dioptrické vady. Vyhnete se zklamání i nepříjemným zdravotním komplikacím.

Tři nejčastější důvody pro výběr oční kliniky:

1. Počet operací, kvalita profesionálů a přístrojové vybavení.

2. Osobní zkušenosti lékařů s laserovou operací a jejich reference.

3. Kvalitní předoperační vyšetření a doživotní záruka.

Tři nejčastější následky zanedbaného předoperačního vyšetření či pooperační péče:

1. Dioptrická vada není odstraněna celá, zákrok je nutné opakovat. 

2. Došlo k odstranění dioptrií navíc, a na oku se projevila opačná vada. Dokorekce je velmi složitá, pacientovi zůstanou brýle do dálky nebo do blízka.

3. Projevilo se neodhalené onemocnění sítnice (trhlina, odchlípení sítnice, krvácení do sklivce apod.). Zrak se radikálně zhoršil, hrozí oslepnutí.

Video se připravuje ...
Jak bojovat s digitální únavou očí?VIDEO 

Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.