Nový projekt může zlepšit léčbu dětí s rakovinou | Moje zdraví

Nový projekt může zlepšit léčbu dětí s rakovinou

Nový projekt může zlepšit léčbu dětí s rakovinou
Sdílení klinických studií zaměřených na malé pacienty dává onkologicky nemocným dětem větší naději na přežití a léčbu bez následků • Autor: iStock.com
21. února 2017 • 06:00

Není každá zpráva tak dobrá jako tato. Zatímco v 60. letech se vyléčila pouze 3 procenta dětských onkologických pacientů, dnes dosahuje úspěšnost u většiny typů nádorů 80 procent i více. Vyléčí se tedy čtyři děti z pěti! Přesto je pořád co zlepšovat. Mnohdy chybí léky vyvinuté pro děti a odzkoušené v klinickém hodnocení s dětskými pacienty. Situaci by mohl zlepšit celoevropský systém pro sdílení dat z klinických hodnocení.

Dětská onkologie se od onkologické léčby u dospělých v mnoha ohledech liší. Děti většinou trpí jinými typy nádorů než dospělí. Na prvních místech se objevují leukémie, nádory mozku a míchy a nádory vycházející z mízního systému. U dětí se nádory projevují obvykle jinak než u dospělých. Rostou rychleji a dříve metastázují, zároveň však lépe reagují na ozařování a chemoterapii.

U dospělých mužů vedou nádory plic a následně nádory prostaty, u žen nádory prsu. Obecně jsou časté nádory trávicího ústrojí, například ve výskytu rakoviny tlustého střeva má Česká republika smutné evropské prvenství. Dalším častý onkologickým onemocněním jsou kožní melanomy. Zatímco vznik řady druhů nádorů u dospělých mívá přímou souvislost s životním stylem, u dětí jsou většinou přítomny genetické předpoklady.

Rakovina zabíjí hned po úrazech nejčastěji

Nádory u dětí jsou naštěstí poměrně vzácné, přesto však stojí na druhém místě v úmrtnosti dětí hned za úrazy. „V České republice onemocní každoročně okolo 350 dětí. Většině z nich naštěstí dnes již dokážeme pomoci,“ říká dětská onkoložka MUDr. Lucie Hrdličková z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole. Vyléčené děti však podle ní ještě nemají vždycky zcela vyhráno. „Podle různých zdrojů trpí v Evropě mezi dvaceti a čtyřiceti procenty bývalých dětských onkologických pacientů pozdními následky léčby,“ upozorňuje onkoložka.

Potřeba sdílet data z výzkumů je zřejmá

Právě kvůli vzácnosti onkologických nemocí u dětí není snadné provádět v dostatečné míře potřebná klinická hodnocení. Často se tak stane, že namísto aby dětský pacient dostal správně cílený lék, zaměřený na jeho věkovou skupinu, lékař mu na vlastní riziko musí předepsat lék určený pro dospělé. Což není nelegální, ale lze těžko určit, zda by mu jiný lék, určený speciálně pro děti, nemohl pomoci více.

„Klinická hodnocení jsou nezbytná pro zdárný vývoj nových léků. Nedostatek informací o vlivu léků na vývojově, fyzicky i psychicky zcela odlišné pacienty může vést k vystavení dětských pacientů nepředpokládaným vedlejším účinkům,“ říká Mgr. Jakub Dvořáček, MHA, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

Vývoj nových léků určených pro dětské pacienty může pomoci posunout dopředu nyní otevřená desátá výzva IMI 2 (Innovative Medicines Initiative 2). Jde o iniciativu Evropské unie a farmaceutických firem, která má podpořit výzkum v členských státech a propojovat malé a střední firmy s akademickými pracovišti. Pomoc tedy může být přidělena i českým vědcům a firmám.

Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.