Natálka onemocněla rakovinou už ve dvou letech. Bez finanční pomoci by rodina péči nezvládla | Moje zdraví

Natálka onemocněla rakovinou už ve dvou letech. Bez finanční pomoci by rodina péči nezvládla

Natálka onemocněla rakovinou už ve dvou letech. Bez finanční pomoci by rodina péči nezvládla
Natálka a její maminka jsou velké bojovnice. • Autor: archiv rodiny
4. února 2017 • 06:00

Když byly Natálce dva roky, začala mít zdravotní problémy. O půl roku později její maminka Erika slyšela nemilosrdnou pravdu – diagnóza myeloidní leukémie.

Erice, Natálce i její osmileté sestřičce Eričce se od základu změnil život. Místo nástupu do školky následovala chemoterapie a nástup do nemocnice, kde strávily Erika s Natálkou společně téměř nepřetržitě půl roku. Protože chyběl tatínek, musela v té době bydlet její malá sestřička u prarodičů.

Myeloidní leukémie je jednou z nejzákeřnějších forem rakoviny. I u Natálky nastaly komplikace. Po půl roce v nemocnici však mohla jít domů a nastoupit takzvanou udržovací léčbu.

Doma muselo být najednou všechno jinak. Výrazně oslabená imunita malé pacientky vyžadovala velké změny v domácnosti: musely se odstranit všechny takzvané lapače prachu jako záclony a květiny. Paní Erika musela několikrát denně uklízet celý byt. To všem bylo vyčerpávající a navíc finančně náročné.

Vzhledem k riziku nákazy bylo i po odchodu z nemocnice třeba nemyslitelné vozit Natálku několikrát týdně na chemoterapii hromadnou dopravou. Nové náklady rodiny rostly do tisíců měsíčně a Erika přitom nemohla pracovat, Natálka ji potřebovala 24 hodin denně. Situace začala být kritická.

Tehdy jim, tak jako mnohým jiným, pomohla nadace Dobrý anděl. Podle studie, kterou si nadace nechala vypracovat, by se minimálně 61,7 % rodin, kde je pacient s vážným onemocněním, neobešlo bez pomoci příbuzných, přátel nebo neziskových organizací, případně zadlužení. „U rodičů samoživitelů je situace výrazně horší. Bez cizí finanční pomoci by se v této skupině neobešlo 80,6 % domácností a téměř polovina z nich by se musela dlouhodobě zadlužit,“ říká Petr Sýkora, spoluzakladatel nadace.

Nejvyšší bývají výdaje na dopravu a na kvalitní stravu. Ta musí být totiž nízkobakteriální. V rámci této diety, ordinované prakticky u všech onkologických onemocnění, jsou pacientovi podávány co nejkvalitnější potraviny, které musí být vždy čerstvé, nesmí být nijak ohřívány ani dlouhodobě skladovány. Pro téměř dvě třetiny rodin je toto finančně nejnáročnější položka léčby.

Rakovinou onemocní 350 dětí ročně

V České republice je ročně u 350 dětí diagnostikováno onkologické onemocnění. O finanční pomoc Dobrých andělů zažádá více než 70 % z nich. Pravidelná finanční pomoc usnadňuje rodinám překonat těžké životní období. Díky ní se mohou lépe soustředit na léčbu malého pacienta.

Po velmi dlouhé rekonvalescenci nastoupila Natálka do školky, vlivem oslabené imunity je ale stále velmi často nemocná. Maminka tak na návrat do zaměstnání zatím nemůže pomyslet, hledá si proto alespoň brigády, které jí umožňují v případě potřeby zůstat s Natálkou doma. Dobří andělé rodině proto pomáhají i nadále, návrat do běžného života je po vážné nemoci velmi pozvolný.


Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.