Nová metoda umí dokonale označit nádor prsu, zvyšuje šance na přežití | Moje zdraví

Nová metoda umí dokonale označit nádor prsu, zvyšuje šance na přežití

Nová metoda umí dokonale označit nádor prsu, zvyšuje šance na přežití
Autor: iStock.cz
10. prosince 2019 • 06:00

Pacientky s nádorovým onemocněním prsu mají naději na zlepšení komfortu léčby. Nová metoda označování poškozené tkáně neboli nádoru prsu je šetrnější a nezanechává na kůži stopy. Navíc se nádor odstraní dokonaleji, a sníží se tak riziko dalších operací.

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen. Při léčbě tohoto onemocnění je jednou z hlavních metod chirurgické odstranění nádoru. Současné medicíně se dnes daří léčit i komplikované případy skrytých prsních nádorů v pokročilém stadiu nemoci. Poškozenou tkáň je ale třeba co nejrychleji odstranit. K maximální přesnosti zákroku slouží nová metoda označování Magseed, která je šetrná k pacientce a nezanechává v tkáni žádné stopy.

Tato metoda se používá, pokud jde o nádor, který nejde nahmatat. Důležité přitom je, aby bylo místo označeno s maximální přesností. Dosavadní metody přitom nebyly pro pacientky zdaleka tak komfortní, a navíc u nich hrozilo zbytečné poškození tkáně.

Zavedení zrna zlepšuje komfort

Nová metoda funguje na principu jehly se speciálním magnetickým zrnem, které radiolog aplikuje pacientce do tkáně, respektive do místa nádoru. Chirurg na operačním sále pak pomocí sondy Sentimag určí dle intenzity signálu magnetického pole, které vznikne mezi zrnem a sondou, přesnou oblast prsní tkáně, kterou je třeba odstranit. "Zásadní výhodou této metody je její rychlost. Aplikace trvá pouhé dvě minuty. Pacientky také jistě ocení, že je velice šetrná, protože k zavedení zrna je potřeba jen lokální anestezie a po samotném zákroku nezůstávají v tkáni žádné stopy po označení. To je oproti původní metodě s roztokem uhlíku velký posun," shrnuje přednosti metody Magseed MUDr. Regina Šírová, ředitelka sítě Mammacenter společnosti Medicon.

Lékařka vysvětluje, že značící zrno Magseed je velké 5 x 1 mm a není radioaktivní. Podle ní jde o nejpřesnější a nejefektivnější metodu předoperačního značení nádorů prsu. Ze studií vyplývá, že redukuje riziko nutnosti prs znovu operovat o šest až dvanáct procent. "Největší výhodou této metody je, že při použití stejné sondy, Sentimag, chirurg vyhledá nejen zrno Magseed, čili nádor v prsu, ale i takzvanou sentinelovou uzlinu, a to bez použití radioaktivních látek, které se při použití jiných metod značení uzlin musely použít," vysvětluje Šírová. Sentinelová uzlina je ta, která byla jako první napadena nádorem.

Výhodou také je, že zavedení zrna není nutno provádět v den zákroku na rozdíl od metody označování kovovým drátkem, je tedy komfortnější pro pacientky i pro celý chod zdravotnického zařízení. Označení nádoru drátkem spočívalo v aplikaci jehlou do ložiska tumoru v místním umrtvení. Drátek je pak viditelný na mamografu i ultrazvuku. Nevýhodou této metody je, že drátek musí být zaveden v den operace na mamodiagnostickém pracovišti odborníkem, který ví, jak drátek aplikovat, a ideálně na pracovišti, kde byla pacientka vyšetřena. Vzhledem k tomu, že mnoho mammacenter je mimo nemocnice, musí být pacientka ihned převezena na operační sál sanitkou, což je komplikace pro chirurga i pacientku.

Metodu už hradí zdravotní pojišťovny

Ačkoli nová metoda přináší řadu výhod pro lékaře i pacientky a zásadní přínos pro hladký management chirurgických výkonů, běžně zatím nebyla používána. První lékařská pracoviště, která tuto metodu v České republice vyzkoušela a jež se ji chystají ve spolupráci s Ústavem pro péči o matku a dítě v Podolí zavést, jsou screeningová pracoviště Mammacentra společnosti Medicon.

"Nová metoda označování není zatím mezi lékaři příliš známá. Zásadním posunem je fakt, že díky našim dobrým zkušenostem v Mammacentrech začaly tuto metodu nově proplácet i zdravotní pojišťovny. Doufám, že i tato skutečnost podpoří lékaře, aby začali Magseed na svých pracovištích také využívat," dodává Šírová.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.