Klíšťová encefalitida – stále na vzestupu | Moje zdraví

Klíšťová encefalitida – stále na vzestupu

Klíšťová encefalitida – stále na vzestupu
Autor: Pfizer
11. prosince 2019 • 00:00
Prezentace klienta • 

Nová data ukázala, že od začátku roku do konce října onemocnělo klíšťovou encefalitidou o 5 % lidí více než vloni. Přitom v loňském roce byl počet nakažených nejvyšší za posledních 7 let. Čím to je, že počty nakažených opět vzrostly?

 

Klíšťata jsou ve všech krajích České republiky, v přírodě i ve městech

Zatímco dříve jsme se klíšťat báli hlavně při pobytu v lese nebo na louce, nyní musíme počítat s tím, že klíště se může přisát téměř kdekoli a kdykoli. Není nic výjimečného, pokud si klíště „přineseme“ z parku nebo dětského hřiště. Klíšťata totiž nežijí na stromech, jak si mnoho lidí myslí. Číhají na nás spíše v keřích nebo ve vysoké trávě.

Prevenci podceňujeme

3 ze 4 z nás se spolehnou pouze na repelent, dlouhé nohavice nebo prohlídku po příchodu domů. Tato opatření přitom není možné považovat za 100% ochranu. Očkováno proti klíšťové encefalitidě je pouze 25 % z nás. Porovnejte tato data např. se sousedním Rakouskem, kde je proočkováno 85 % obyvatel... Průzkum přitom ukázal, že důvodem, proč se Češi neočkují, nejsou finance ani obava z očkování, ale přesvědčení, že se jich tato nemoc netýká.

Základní očkování proti klíšťové encefalitidě probíhá ve třech dávkách. U běžného schématu je čas na druhou dávku 1 až 3 měsíce po dávce první. Ochranu je možné očekávat 14 dní po druhé dávce. Právě proto je podzim a zima vhodným obdobím k tomu, s očkováním začít. Využít můžete i příspěvky pojišťoven, které v rámci preventivních programů přispívají na náklady na očkování. Může se přitom jednat až o 1 500 Kč, které se čerpají jak na základní očkování, tak na přeočkování po 3–5 letech (více informací na www.pozorkliste.cz).

Autor: Pfizer

Myslíme si, že antibiotika vše vyléčí

Zatímco lymeskou borreliózu je možné léčit antibiotiky, v případě klíšťové encefalitidy, která je virového původu, antibiotika použít nelze. Data z mezinárodního průzkumu přitom ukázala, že polovina z nás je přesvědčena, že klíšťovou encefalitidu je možné antibiotiky vyléčit. Pouze 4 % Čechů pak vědí, že proti klíšťové encefalitidě neexistuje žádná léčba a že lékaři mohou pouze mírnit příznaky onemocnění.

Něco navíc

Čím déle je klíště přisáté, tím se také hůře odstraňuje. Proto je důležité odstranit klíště co nejdříve. Je vhodné ranku nejprve dezinfikovat. Poté klíště uchopíme např. pinzetou, a vikláním a jemným kroucením ho povytahujeme z ranky. Na klíště bychom neměli sahat přímo prsty. Po odstranění klíštěte ranku opět vydezinfikujeme.

Vakcíny proti klíšťové encefalitidě: FSME-IMMUN 0,5 ml a FSME-IMMUN 0,25 ml. Výdej léčivých přípravků (vakcín) je vázán na lékařský předpis. Vakcína FSME-IMMUN nechrání 100 % očkovaných. Přečtěte si, prosím, pečlivě příbalovou informaci.

FSM-2019.02.025

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.