Když vás venku zaskočí bouřka: Víte, kam se schovat? | Moje zdraví

Když vás venku zaskočí bouřka: Víte, kam se schovat?

Když vás venku zaskočí bouřka: Víte, kam se schovat?
Autor: istock.com
8. srpna 2019 • 12:00

Léto je tradičně obdobím nejen vysokých teplot, ale také náhlých a prudkých bouřek. Když vás hromy a blesky zastihnou nečekaně venku v přírodě, měli byste vědět, co dělat a kam se schovat. Jinak totiž můžete ohrozit na životě sebe i své blízké.

Zatímco ve městě není problém se před nečekanou bouřkou bezpečně schovat, v přírodě jsou možnosti úkrytu minimální. I když k přímému zásahu člověka bleskem dochází jen zřídka, mívají tyto případy často tragické následky. Proto je nutné zapojit informovanost a zdravý rozum a jednat tak, abychom se takové situaci vyhnuli.

Nebezpečné jsou i skály

V první řadě se vyhýbejte místům, kde je riziko zásahu bleskem největší, tedy v otevřeném prostoru nebo vyvýšeném terénu. Nestůjte v blízkosti sloupů vysokého napětí, u vodní plochy a také osamocených stromů. Během bouřky venku neběhejte, neschovávejte se v menších domech bez hromosvodu a nezdržujte se v blízkosti potoků nebo na podmáčené půdě. Určitě se také neschovávejte pod skalními převisy a neopírejte se o skalní stěny.

Co dělat v otevřeném prostoru?

Pokud vás zaskočí bouřka na rozlehlé holé pláni nebo poli, rozhodně nepokračujte dál v chůzi. Bouřku přečkejte v podřepu s rukama a nohama u sebe a nelehejte si na zem. Jestliže jste na výletě ve větší skupině, rozestupte se.

Pozor na telefon a kovové předměty

Blesk je velmi silný elektrický výboj, proto je nebezpečné se během bouřky koupat, plavit se v loďce nebo provozovat jakékoli vodní sporty. Bezpečné není ani telefonování a manipulace s elektrickými spotřebiči. Rozhodně byste také neměli přenášet kovové předměty, které fungují jako bleskosvod. V autě během bouřky jezdit můžete, se zavřenými okny vám plechová karoserie poskytne spolehlivou ochranu.

Jak dlouho čekat?

Uvádí se, že bouřka je nejnebezpečnější do vzdálenosti 3 km, což je zhruba 9 sekund mezi zahřměním a bleskem. V úkrytu ale raději zůstaňte až do doby, než bude alespoň 10 km od vás, tedy zhruba 30 sekund mezi hřměním a bleskem.


První pomoc při zasažení bleskem

Člověk zasažený bleskem nejčastěji ztratí vědomí, nedýchá či u něj není možné nahmatat tep. V takovém případě se musí zahájit okamžitá resuscitace v podobě umělého dýchání a masáže srdce s frekvencí asi 100 stlačení za minutu. Samozřejmostí je přivolání záchranné služby na lince 155 nebo 112.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.