Když kouřit, tak alternativně. Vyzkoušejte novou metodu | Moje zdraví

Když kouřit, tak alternativně. Vyzkoušejte novou metodu

Když kouřit, tak alternativně. Vyzkoušejte novou metodu
Autor: istock.com
8. dubna 2021 • 09:48

Svět bez závislostí je podle odborníků mýtus. Jestli s nimi chceme bojovat, je nejlepší cestou omezování rizik, nikoli zákazy. 

Platí to i pro kouření: když se bez něj neobejdeme, daleko lepší než klasické cigarety jsou alternativní bezdýmné produkty. Ty navíc usnadňují odvykání. 

 „Kdyby dceři vypadl z kabelky filtr a bude u sebe mít i nějakou bezdýmnou alternativu cigarety, řeknu jí, ať radši používá to druhé,“ říká Jindřich Vobořil, adiktolog a bývalý dlouholetý národní protidrogový koordinátor. Shrnuje to, co řada odborníků preferuje už dávno: rozumnou cestou, jak navždy přestat s kouřením, minimalizovat recidivu a zejména významně snížit jeho zdravotní rizika, je vybrat si alternativní necigaretové produkty. 

Cesta ven? 

Každý nezvládne cigaretu hned odložit a s kouřením definitivně skoncovat. I když právě to by si přála asi jedna třetina ze 2,5 milionu českých kuřáků. Když ale zvolíme náhradní bezdýmný produkt, máme větší šanci, že se ke klasickým cigaretám už nevrátíme. Navíc nebudeme prožívat nepříjemné abstinenční příznaky. Proč? I alternativní necigaretové výrobky totiž obsahují nikotin. Ačkoli některé ho nemusí obsahovat vůbec. „Nikotin sám o sobě totiž není škodlivý ani rakovinotvorný. Je to stimulační látka podobně jako kofein,“ vysvětluje adiktolog. Kancerogenní je ale spalování tabáku v klasických cigaretách – tedy přesněji látky, které při procesu spalování vznikají. A to u moderních alternativ odpadá. Proto jsou i podle některých mezinárodních studií méně rizikové. 

Co způsobuje kouření ženskému organismu? Více čtěte zde.

Méně obtěžují okolí

Z nedávné studie Státního zdravotního ústavu vyplynulo, že alternativní „necigarety“ u nás kouří asi pět procent lidí. Nejčastěji uváděnými důvody jsou větší tolerance okolí k těmto výrobkům a přesvědčení uživatelů o jejich menší škodlivosti. Celá čtvrtina v nich spatřuje cestu k ukončení nebo omezení kouření klasických cigaret. 

Nepříjemné příznaky 

Necigaretové alternativní produkty totiž můžou (podobně jako nikotinové žvýkačky či náplasti) pomáhat překlenout a zmírnit abstinenční příznaky kuřáka, který se rozhodne přestat kouřit ze dne na den. Pociťovat může zejména silné bolesti hlavy, nervozitu, nesoustředěnost, objevují se nespavost, třes rukou i zácpa. Výhodou nikotinových alternativ je to, že při jejich užívání nevznikají látky jako dehet nebo oxid uhelnatý. Ty jsou pro lidské zdraví škodlivější než samotný nikotin. 

Co je na výběr?

Alternativ klasických cigaret je na trhu už velké množství. Nejčastěji užívanými jsou například elektronické cigarety, které neobsahují tabák. Baterie ohříváním tekuté náplně produkují aerosol, který může, ale také nemusí obsahovat nikotin. Zahřívací tabákové výrobky zase fungují tak, že baterie ohřívají samotný tabák, a také tedy nedochází k rizikovému hoření. 

 

Autor: redakce
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.