Glioblastom: Nádor, kterému podlehla Bára Rektorová. Jaké jsou šance na přežití? | Moje zdraví

Glioblastom: Nádor, kterému podlehla Bára Rektorová. Jaké jsou šance na přežití?

20. srpna 2019 • 10:00

Před více než týdnem obletěla média zpráva, že zemřela známá česká podnikatelka a sushi královna Bára Rektorová (†38). Zdrcení příbuzní i ostatní lidé se ptají, proč musela odejít v tak mladém věku. Odpovědí je zhoubný nádor na mozku, se kterým Bára neměla šanci přežít. I tak s ním ale statečně bojovala tři roky.

Existuje jen málo tak agresivních druhů rakoviny, aby pacienty během krátké doby připravily o veškerou naději, že přežijí. Jedním z nich je i nádor na mozku, takzvaný glioblastom, který lékaři objevili u známé české podnikatelky v gastronomii. Více čtěte ZDE.

Mozkovými nádory onemocní každý rok v Česku 700 lidí, v polovině případů se jedná o glioblastom. Ten bohužel u většiny pacientů znamená, že mají před sebou jen několik měsíců života. Medicína je totiž v léčbě tohoto zákeřného typu rakoviny téměř bezmocná.

Když mozek onemocní

Zhoubné mozkové nádory vznikají většinou z glie, což je podpůrný systém nervových buněk, který tvoří 90 % mozku. Odtud také pochází jejich název: gliomy. Dosud jich bylo popsáno 100 druhů, přičemž nejagresivnější a nejobtížněji léčitelné jsou právě glioblastomy, které prorůstají zdravými tkáněmi a ničí je.

Glioblastom typicky postihuje dospělé mezi 45 až 75 lety. Platí, že více než 80 % pacientů je starších 50 let, ale jako u všech druhů nemocí se pochopitelně najdou i výjimky. Příznaky nádoru se zpočátku projeví jako bolesti hlavy, nevolnosti a zvracení. Mohou se objevit i pocity nejistoty v prostoru, závratě. Nemoc negativně ovlivní i psychiku, takže se pacient cítí utlumený, má poruchy paměti a špatně se soustředí. Varovným příznakem je i epileptický záchvat.

Operace i chemoterapie

Léčba glioblastomu spočívá v kombinaci několika lékařských postupů, z nichž naprosto zásadní je neurochirurgický zákrok. Při něm se zjistí, jestli lze odstranit celý nádor, často to už ale není možné. Důležitou roli v pooperační léčbě má pak radioterapie a chemoterapie. Pacient obvykle podstupuje terapii zářením po dobu šesti týdnů. Chemoterapie spočívá v podávání látek, které tlumí množení nádorových buněk, zároveň ale bohužel ničí i ty zdravé. Navzdory cílené a náročné léčbě se však nemocní s glioblastomem obvykle dožívají šesti měsíců až jednoho roku od diagnózy. Záleží ovšem na tom, kde je nádor umístěný, jak je rozsáhlý a do jaké míry na něj zabírá léčba. Někteří pacienti se tak mohou dožít i několikanásobně delšího času.

Bára Rektorová. • Autor: Instagram / Bára Rektorová

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.