Co dělat pokud máte pocit, že je o vaše dítě u lékaře špatně postaráno? | Moje zdraví

Co dělat pokud máte pocit, že je o vaše dítě u lékaře špatně postaráno?

Co dělat pokud máte pocit, že je o vaše dítě u lékaře špatně postaráno?
Lékaři chlapce oživovali 40 minut • Autor: archiv blesku, archiv Jana Vyčítalaa
23. října 2018 • 18:00

Případ malého Adama, který ochrnul po operaci mandlí, pravděpodobně kvůli chybě personálu Pardubické nemocnice, otřásl Českem.

Loni v květnu byl Adam na operaci (extrakci) krčních mandlí. Čtvrtou noc po zákroku začal masivně krvácet a přivolaná lékařka na dětském oddělení rozhodla o přemístění na ORL oddělení. Pověřila zdravotní sestru, aby na oddělení zajistila přítomnost lékaře a spolu s Adamem a jeho matkou se vydali pešky na ORL oddělení. Tam ale nikdo nebyl, lékařka se tedy vydala sehnat lékaře a krvácejícího chlapce opustila. Po chvíli odešla i zdravotní sestra a matka zůstala na chodbě před ordinací s chlapcem sama. Lékař přišel až po 13 minutách a chlapec už byl v bezvědomí. Nezemřel jen díky 40minutové resuscitaci. Je stále v kómatu. Více o případu Adama ZDE.

A všichni rodiče se teď ptají – co mám dělat, aby se to mému dítěti také nestalo? Je otázkou, zda by bylo pro Adama lepší, kdyby s ním matka v nemocnici nebyla. Měl by pak větší, nebo menší míru pozornosti lékařského personálu? Velmi pravděpodobně by ale na krvácení tak rychle nikdo nepřišel a pomoc by přišla ještě později. Na druhou stranu je možné, že by chlapce převezli rovnou na operační sál a podařilo by se předejít poškození mozku. Jsou to však jen spekulace.

U Adama šlo o bezprostřední ohrožení života. Před každou operací mandlí jsou pacienti a jejich zákonní zástupci upozorňováni na možné riziko krvácení, které se spolu s rostoucím věkem zvyšuje. U dospělých je proto extrakce mandlí už poměrně riziková operace. Lékaři doporučují mandle odstraňovat do sedmého roku života.

V tomto případě selhal lidský faktor, nikoliv systém. Vyplývá z toho jedna důležitá věc – nebojte se ptát, nebojte se bojovat za svoje blízké a za pozornost, která jim v akutních případech musí být věnována. Klidně ať vás mají za hysterickou matku nebo otce. Ať si o vás myslí, co chtějí. Vy bojujete o život vašeho dítěte.

Obecně jsou práva pacientů zakotvena v Listině základních práv a svobod, jejich výčet najdete na odkazu Ministerstva zdravotnictví. Svoje zformulovaná práva pacientů má i každé větší zdravotnické zařízení.

 

Autor: kas
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.