Alkohol, drogy i špatné tetování! Se zákeřnou žloutenkou bojovaly tyhle hvězdy | Moje zdraví

Alkohol, drogy i špatné tetování! Se zákeřnou žloutenkou bojovaly tyhle hvězdy

10. března 2024 • 06:00

Hepatitida se projevuje zdánlivě nenápadně, ale může mít velmi vážné následky. Žloutenkou onemocněly některé české i zahraniční hvězdy. Podívejte se, kdo s ní už bojoval.

Jiří Bartoška (75)

Před téměř pětatřiceti lety prodělal těžkou žloutenku i známý charizmatický herec Jiří Bartoška. Kvůli nemoci se musel podrobit dlouhé léčbě a následné rekonvalescenci v lázních. Dva roky po léčbě taky vynechal ze svého jídelníčku alkohol, což přispělo k zlepšení jeho zdravotního stavu. Stěžoval si ovšem na to, že vůči tomu nemají jeho přátelé pochopení, protože byli zvyklí, že na večírcích rád popíjel něco odstřejšího.

Hana Brejchová (75)

Sestra slavné herečky Jany Brejchové (81) Hana onemocněla těžkou infekční žloutenkou v roce 1965, tedy ve svých devatenácti letech, a musela kvůli nemoci přerušit studium na gymnáziu. V té době za ní přišel režisér Miloš Forman s nabídkou, jestli bych si nechtěla zahrát ve filmu. Díky tomu kývla na roli Anduly ve známém filmu Lásky jedné plavovlásky, díky kterému se také proslavila.

Michal Tučný (✝48)

Bohémský život si na králi české country pochopitelně vybíral daň. Tučný vždycky rád a hodně jedl a pil, a to i navzdory prodělané žloutence. V roce 1975 mu prasklo tlusté střevo a postihl ho těžký zánět pobřišnice. Pár let před smrtí se odstěhoval natrvalo na chalupu do jihočeských Hoštic, které známe z Troškových filmů Slunce, seno… Tady se jeho zdravotní stav pomalu zlepšoval. Pak ho ale dostihla rakovina jater, které nakonec také podlehl.

Na další známé osobnosti, které prodělaly žloutenku, se podívejte v naší fotogalerii.

Co je žloutenka

Hepatitida je závažné infekční onemocnění, které poškozuje játra. Nejčastější jsou tři typy – A, B a C. Nejnebezpečnější je typ C, proti kterému neexistuje očkování. Existuje také typ D, který ale není schopen se sám šířit a propuká jen za přítomnosti viru B. Průběh onemocnění pak komplikuje. Dále je rozpoznaný také typ E, který se projevuje i léčí podobně jako typ A, ale v České republice není, můžete si jej však dovézt z cest, například z Asie.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.