Zánět jícnu | Moje zdraví

Zánět jícnu

Tento zánět poškozuje sliznici jícnu, tedy jeho vnitřní výstelku. Poškození může způsobit refluxní choroba a infekce (viry a plísně, bakterie). Možné je i poškození a zánět vyvolaný chemikáliemi – při požití kyselin či louhů.

Příznaky zánětu jícnu

Zánět jícnu se projevuje bolestí na hrudi při polykání, pálením žáhy, říháním, zvýšeným sliněním, chrapotem, suchým kašlem, zápachem z úst nebo tím, že vám často při polknutí uvízne sousto. Zánět je často spojen s refluxní chorobou, při které se žaludeční šťávy vrací z jícnu do úst, ale projevuje se i pálením žáhy, obtížným a bolestivým polykáním, pocitem cizího tělesa v krku a bolestí na hrudi. Takto způsobený zánět se objevuje spíše v dolní části jícnu.

Zánět, který je způsoben infekcí, je spojen se snížením imunity a může se objevit kdekoliv v jícnu, většinou se jedná o následky chemoterapie nebo se objevuje u diabetiků a u lidí, kteří mají velmi sníženou obranyschopnost.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

jícen, krk, ústa

Léčba

Léčba spočívá v podávání léků, například prokinetik, které zrychlí průchod stravy žaludkem.  Dále pak v omezení kávy, čaje a alkoholu. Navíc by se člověk měl vyhnout dráždivým jídlům a obézní lidé by měli zhubnout a váhu si udržovat. U vážnějších případů se problém řeší chirurgicky.

Jak se rychle zbavit zánětu jícnu 

Na akutní potíže může krátkodobě pomoci přiměřené množství zažívací sody.

Léky

Na zvýšenou kyselost žaludečních šťáv se využívají antacida. Na rychlejší posun potravy v žaludku jsou léky, které nazýváme prokinetika. Základní léky účinkují na jícnový svěrač a na tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku. Pokud zánět způsobila infekce, podávají se antibiotika, antivirotika a antimykotika.

Bylinky

Tento čaj pomůže omezit žaludeční kyselinu: Smíchejte listy borůvky, jitrocele, mochny, kořen smetánky lékařské a nať žebříčku a světlíku lékařského.

Domácí léčba a babské rady

Kyselost šťáv ovlivní pití šťávy ze syrových brambor, alespoň sklenice 2krát denně před jídlem.

Chcete vědět více o nemocech ústní dutiny? Čtěte zde.

Vyšetření

Lékař nemocného pečlivě vyslechne, vyšetří.  Lékař odebere vzorek a udělá endoskopii. V případě refluxní choroby se využívá vyšetření čtyřiadvacetihodinové impedance a pH metrie.

V těhotenství

Těhotenství bývá rizikovým faktorem pro vytvoření zánětu jícnu, a to kvůli zvýšení nitrobřišního tlaku.

Možné komplikace

Pokud se zánět neléčí, může vést až k tvorbě neoplázií – tedy stádií změny rakovinného charakteru, ke vzniku vředu, který způsobí krvácení do trávicího traktu nebo protržení orgánu, k zúžení jícnu, což způsobuje problém při polykání potravy a vyvolává zvracení.

Očkování

ne

Délka léčby

individuální dle závažnosti
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Prevence

Jako prevence je vhodné udržovat si přiměřenou váhu, nejíst tučná a příliš dráždivá jídla, omezit stres, alkohol a kouření.

Kdy jít k lékaři

Pokud se vám ztěžka polyká nebo vás každé polknutí bolí, k lékaři vás to jistě dříve nebo později donutí jít.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.