Mezoteliom, nádor pohrudnice: Příznaky, projevy, léčba | Moje zdraví

Mezoteliom

Mezoteliom je nádorové onemocnění vycházející z buněk serózních membrán, které obalují orgány v hrudníku a břiše. Nejčastěji postihuje pleuru, tedy pohrudnici. Jedná se o velmi vzácný nádor, který se může objevit především po styku s azbestem. V ČR je jeho výskyt bohužel vyšší. Mezoteliom patří mezi agresivní typy nádorů, často  nereaguje na chemoterapii ani radioterapii.

Příznaky mezoteliomu

Mezi příznaky mezoteliomu patří dušnost, dráždivý kašel, bolest na hrudi, ztráta chuti k jídlu a úbytek váhy, vykašlávání krve, zvýšená teplota a noční pocení. Vzácně se může mezoteliom objevit v břišní dutině, kde se projevuje bolestmi břicha a střevními obtížemi.

Inkubační doba

Nemoc se může objevit i několik desítek let po setkání s azbestem či azbestovými vlákny, a to v rozmezí 20 až 50 let.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

pohrudnice

Léčba

Léčba závisí na stavu pacienta. Běžný postup je chirurgické odstranění nádoru, což se zcela podaří jen u malého množství pacientů. Dále se přistupuje k ozařování v kombinaci s chemoterapií. Pokud není možné provést operaci, provádí se pouze chemoterapie, která může pomoci nádor zmenšit. Spolu s chemoterapií se však objevuje mnoho vedlejších účinků. Pokud je pacient již v pokročilém stádiu nebo nereaguje na léčbu, zaměřují se lékaři hlavně na odstranění příznaků a zlepšení života nemocného. Pacient se také dostává do rukou psychologů. Důležitá je také podpora rodiny.

Vyšetření

Lékař vyšetří dýchání, dále udělá rentgen hrudníku a CT vyšetření. Pokud je v pohrudniční dutině tekutina, odsaje se a pošle se na vyšetření. Možné je provést i biopsii, kde se udělá řez hrudní stěnou a do těla se zavede thorakoskop, pomocí něhož lékař odebere vzorek. Nádor v břišní dutině se zkoumá rentgenem, CT a magnetickou resonancí.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Možné komplikace

Nejzávažnější komplikací je výpotek hrudní dutiny a útlak plicní tkáně. Pacientovi se hůře dýchá a mohou se u něho objevit i potíže s oběhovým systémem. Samotnou komplikací bývají také vedlejší účinky chemoterapie jako nevolnost, zvracení, ztráta vlasů nebo poškození krvetvorby.

Trvalé následky

Léčba není vždy úspěšná a lékaři se snaží minimalizovat příznaky onemocnění, se kterým musí pacient žít zbytek života.

Prevence

Nejdůležitější je vyhýbat se prostředí, kde se vyskytuje azbest. Pokud lidé v takovém prostředí pracují, měli by docházet na preventivní prohlídky. Někdy však ani nevíme, že se azbest v našem okolí vyskytuje, jelikož byl hojně používán ve stavitelství.

Kdy jít k lékaři

K lékaři běžte, pokud zjistíte, že jste se delší dobu pohybovali v prostředí s azbestem nebo pokud se u vás objeví výše uvedené příznaky.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.