Histoplazmóza: Co to je, jak se léčí a jaké má příznaky? | Moje zdraví

Histoplazmóza

Histoplazmóza je infekční onemocnění, které je způsobené nadýcháním spor houby Histoplasma capsulatum. Tato houba patří mezi plísně a vyskytuje se například v půdě znečištěné trusem ptáků nebo netopýrů.

Spory se ze znečištěné půdy nebo trusu mohou dostat do vzduchu a člověk je může vdechnout. Onemocnění se většinou rozvine u oslabených jedinců, imunitní systém zdravého člověka si většinou s nákazou dokáže poradit a infekce se nerozvine. Nemoc se nešíří nákazou z člověka na člověka.

Vyskytuje se především v Severní Americe, ve Střední Americe a Východní Asii, může se vyskytnout i v Evropě a Japonsku.

Nemocí jsou více ohroženi ti, kteří se mohou dostat do kontaktu s kontaminovanou půdou: farmáři, chovatelé drůbeže, deratizátoři, pracovníci na stavbách a jeskynní průzkumníci.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

plíce, oči, kůžecelkové příznaky

Příznaky

Lehká forma onemocnění nemusí mít žádné příznaky. Těžší forma onemocnění může člověka ohrozit na životě. Nejčastější forma onemocnění je plicní. Může se ale vyskytnout například kožní nebo oční forma. Příznaky se projevují obvykle 3–17 dní od nákazy.

Projevy u plicní histoplazmózy mohou připomínat chřipku nebo zápal plic: Pacient může mít horečku, trpí dušností a kašlem.

Onemocnění má i kožní formu, ta se projevuje jako začervenalá vyrážka na kůži, která svědí. Nemoc se může také vyskytovat v oční formě, oko je pak bolestivé a začervenalé. Rozvinutá infekce může člověka připravit o zrak.

Celkové příznaky mohou být například únava, zvětšené uzliny, zvětšená játra nebo slezina.

U některých lidí (například u těch, kteří mají nějaké plicní onemocnění) se může vyvinout chronická forma histoplazmózy.

Léčba

Pokud má člověk mírný průběh, většinou si poradí s infekcí sám. Závažnější formy se léčí léky proti plísním (antimykotiky).

Léky

Antimykotika (léky proti plísním).

Inkubační doba

7 - 14 dní

Očkování

ne
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Komplikace

Možné komplikace se mohou vyskytnout i u zdravých lidí. Histoplazmóza může poškodit plíce, způsobit zánět osrdečníku, poškodit nadledviny nebo způsobit meningitidu.

Prevence

Prevencí je zamezení kontaktu se spory hub. Pokud musíte pracovat ve znečištěném prostředí (například při vyklízení staré půdy a podobně), můžete znečištěné plochy postříkat vodou, aby se spory hůře uvolňovaly do vzduchu. Rozhodně používejte ochranné masky na obličej.

Kdy navštívit lékaře

Lékaře navštivte, pokud jste se pohybovali v kontaminovaném prostředí a pociťujete problémy s dýcháním, horečku, únavu.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.