Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Velký přehled zdravotních diet: Které to jsou a jak pomáhají

14. března 2022 • 14:00

Obvykle se různými omezeními v jídle zabýváme, když chceme zhubnout nebo uděláme nějaký dietní hříšek a pak je nám těžko. Mnozí však musejí dodržovat speciální jídelníček z vážnějších zdravotních důvodů.

Zatímco v mládí jste mohli konzumovat neuvěřitelné kombinace jídel, v pokročilejším věku už vám to možná trávení nedovolí. V dětství byste, s nadsázkou řečeno, snědli i hřebíky, o pár desetiletí později třeba ani necítíte hlad. Je to zcela přirozený proces. „Potřeby výživy se mění s věkem, fyziologickou i nefyziologickou zátěží organismu i různými onemocněními,“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., ústavní nutriční lékař Fakultní nemocnice v Motole.

Video se připravuje ...
V nové experimentální dietní kuchyni na 3. lékařské fakultě Univerzity Karlovy se budou učit budoucí nutriční terapeuti.VIDEO 

Dietní opatření

Při některých onemocněních musíme ve stravě omezit nebo z ní úplně vyloučit určité složky, jiné nemoci naopak vyžadují jejich zvýšení. Hovoříme tedy o dietních opatřeních. Když nám lékař naordinuje dietu, mnozí z nás to berou jen jako hmyzí ševelení. Zkrátka raději neslyšíme, protože se nám do diety nechce. Kdo by se také rád vzdával oblíbených dobrot… Pak si ale neseme důsledky. „Pokud nedodržujeme některou z diet doporučených lékařem, může se zhoršit naše základní onemocnění, v některých případech může mít nemoc i fatální důsledky. Záleží na tom, pro jaké onemocnění byla dieta určena. Dietu zahajujeme nejlépe na základě doporučení lékaře odborníka, většinou po domluvě s nutričním terapeutem,“ vysvětluje odborník. Lékaři to s námi nemají jednoduché. Ono také vyznat se v množství diet a jejich kombinacích, které budou vyhovovat konkrétnímu člověku, vyžaduje dlouholeté zkušenosti. „Pokud vycházíme z nemocniční praxe, rozlišujeme základní diety, speciální diety a standardizované dietní postupy. V rámci zjednodušení považujeme v nemocnici za základní dietu i stravu, která je doporučena pro běžné stravování obyvatel i bez potřebných omezení. Odlišuje se tak například výživa dětí v časnějším věku, v dospívání, u lidí střední generace, u seniorů nebo například v době těhotenství a podobně. Současným trendem jsou i diety s obohacením některých složek výživy při podvýživě, nebo naopak moderní, takzvané fit diety, které se zavádějí v některých nemocnicích,“ vypočítává MUDr. Tláskal.

15 základních diet

Pokud zůstaneme u dietního systému v ČR, zahrnuje tři skupiny. Základní, speciální a standardizované. „Základních diet je celkem patnáct, například šetřící, s omezením tuku, diabetická, redukční a jiné. Mezi standardizované diety pak patří například bezlepková, dieta při fenylketonurii, dieta při akutní pankreatitidě, dieta při chronickém selhávání ledvin, diety před vyšetřením,“ seznamuje nás Marieta Baliková, vedoucí nutriční terapeutka FN Motol.

Většina lidí, kteří museli držet nějakou dietu v nemocnici, se setkala pravděpodobně s dietou šetřící. Podle Mariety Balikové se tato dieta zaměřuje na tři hlavní aspekty: Chemické – to znamená vynechat pikantní koření, přepálené tuky, alkohol, černou kávu, sycené nápoje, sůl, kyselé, látky vzniklé při pečení masa. Mechanické – neměli byste konzumovat jadérka ovoce, ořechy, mák, syrovou zeleninu, tuhé slupky, šlachy, blány na mase, chlebové kůrky. Termické – jak už sám název napovídá, vyhýbejte se příliš studeným i horkým pokrmům a nápojům. „Pro dlouhodobé nebo celoživotní užívání musí být dieta biologicky plnohodnotná. Pokud není, je třeba chybějící živiny dodávat jiným způsobem nebo dietu držet krátkodobě, například přísnou pankreatickou,“ varuje nutriční terapeutka.

Video se připravuje ...
Moje zdraví právě v prodejiVIDEO 

Váš talíř je jiný

Obvykle v nemocnici držíme dietu například po operaci trávicího traktu, při onemocnění jater, žlučníku nebo slinivky. Nutná je úprava režimu při zánětu střevní sliznice (Crohnova choroba), speciální diety s vyloučením lepku z potravy se užívají při celiakii, upravený jídelníček musejí dodržovat lidé s cystickou fibrózou nebo diabetici. Toto všechno jsou diety obecně známé. Poněkud překvapivější je například dieta, kterou mají dodržovat pacienti s epilepsií, jimž na těžké záchvaty nezabírají ani léky. „Pomáhá například takzvaná ketogenní dieta s omezováním příjmu sacharidů, zvláště cukrů, a zvyšováním tukové složky výživy,“ vysvětluje lékař. Dále se třeba u pacientů po transplantaci kostní dřeně podává takzvaná nízkobakteriální dieta. Jiný systém výživy se doporučuje lidem, kterým selhávají ledviny. Další speciální úpravu stravy potřebují pacienti s poruchami tukového metabolismu nebo s hypertenzí. Zdravotní dietu potřebují také alergici nebo lidé s intolerancí některých potravin. Jak zdůrazňuje MUDr. Tláskal, vždy je nutné dbát na to, aby omezování některých potravin nezpůsobilo nedostatečný příjem energie nebo určitých živin. Zatímco některé diety se drží pouze v době akutních projevů nemoci, jiné je nutné dodržovat celoživotně. Pro všechny však platí, že každá dieta má být přesně definovaná z hlediska energetického obsahu, obsahu základních živin a jejich poměrů.

ZÁKLADNÍ DIETY:

0 – tekutá 1 – kašovitá šetřící 2 – šetřící 3 – základní 4 – s omezením tuků 5 – s omezením zbytků 6 – s omezením proteinů 8 – redukční 9 – diabetická 10 – neslaná šetřící 11 – výživná 12 – strava batolat (pro děti od jednoho do tří let) 13 – strava dětí 14 – speciální dietní postupy (výběrová) 15 – vegetariánská

SPECIÁLNÍ DIETY:

0 S – čajová dieta: Pouze čaj, po lžičkách. 4 S – s přísným omezením tuku: „Podává se pacientům v akutním stavu infekční hepatitidy, zánětu žlučníku, první dny po žlučníkovém záchvatu, první dny po cholecystektomii, pacientům s akutní nekrózou pankreatu v prvních dnech po absolutní hladovce. Vhodná je u pacientů v akutním období infarktu myokardu,“ vysvětluje Marieta Baliková. 9 S – diabetická šetřící: „Ordinuje se diabetikům se současnými vleklými onemocněními zažívacího ústrojí, jako je vředová choroba, choroby žlučníku, jater, dyspeptický syndrom, vleklý zánět pankreatu,“ uvádí nutriční terapeutka.

STANDARDIZOVANÉ DIETY:

BLP – dieta bezlepková P – dieta při akutní pankreatitidě S/35 – dieta při chronickém selhání ledvin 8 S – přísné redukční individuální postupy BL – dieta bezlaktózová PKU – při fenylketonurii diety před vyšetřením

0 – TEKUTÁ • Podává se krátkodobě při poruchách polykání, po úrazech čelisti, po stomatologických operacích apod. • Neplnohodnotná dieta, vhodná ke krátkodobému podávání. • Často doplněná o přídavky – sipping, řídké pudinky, mléčné koktejly, dětské výživy, šlehaný tvaroh a ředěný pribináček. • Základ studených jídel je mléko a tekuté mléčné výrobky. Teplé pokrmy tvoří krémové polévky, řídké kaše, omáčky… Při poruše laktózové tolerance se mléko nahrazuje čajem nebo ovocnými šťávami. 1 – KAŠOVITÁ ŠETŘÍCÍ • Podává se při poruchách žvýkání (např. senioři), polykání (po radioterapii, chemoterapii, po cévní mozkové příhodě), poúrazových stavech a chirurgických výkonech v oblasti dutiny ústní, krku a horní části zažívacího traktu. • Je plnohodnotnou dietou – vhodnou i do domácího ošetřování. • Kašovitá strava bez ostrého koření, nenadýmavá, šetřící. • Vaření, pečení, dušení – po dokončení úprava do kašovité formy. 2 – ŠETŘÍCÍ • Užívají ji pacienti s kožními chorobami a alergickými projevy, onemocněním žaludku. • Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetřování. • Bez ostrého koření, nenadýmavá. • Tři druhy šetření: chemické, mechanické, termické. 3 – ZÁKLADNÍ • Toto ani není dieta, dodržují ji v nemocnicích pacienti bez dietního omezení. • Složení diety odpovídá doporučením správné výživy. • Dieta vhodná do domácího ošetřování. 4 – S OMEZENÍM TUKŮ • Indikuje se při poruchách trávení, onemocnění jater, pankreatu, žlučníku, po mononukleóze, hepatitidě, chirurgických výkonech na zažívacím traktu, u dialyzovaných pacientů apod. • Plnohodnotná dieta, vhodná i do domácího ošetřování. • Lehce stravitelná, nenadýmavá, šetřící, nedráždivá. • Vaření, pečení, dušení, zapékání. • Nevhodné – tučná masa, ostré koření, většina uzenin, majonézy, nadýmavé pokrmy, čerstvé kynuté pečivo. 5 – S OMEZENÍM ZBYTKŮ • Dieta při chronických zánětlivých onemocněních střev, průjmech po radioterapii a chemoterapii, operaci střev apod. • Lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, šetřící. • Výběr potravin a technologická úprava šetří střevo mechanicky – nesmí obsahovat nestravitelné zbytky, hrubou vlákninu, slupky ani zrníčka, omezena syrová zelenina a ovoce.

• Vhodná do domácího ošetřování. 6 – S OMEZENÍM PROTEINŮ • Při onemocnění ledvin. • Tato dieta se nedoporučuje u dialyzovaných pacientů. • Maso v povolené dávce, omezujeme rostlinné bílkoviny.

Omezena také sůl a dráždivé koření. • Vhodná do domácího ošetřování. 8 – REDUKČNÍ • Dieta pro pacienty s nadváhou, obézní i diabetiky. • Dieta má druhou večeři, většinou ovoce. • Bez polévek, smažených pokrmů, knedlíků, volných tuků (máslo). • Dávky příloh a pečiva jsou oproti ostatním dietám menší. • Vhodná do domácího ošetřování. 9 – DIABETICKÁ • Základní diabetická dieta, většinou používaná pro diabetiky II. typu. • Vhodná i pro pacienty s poruchou metabolismu tuků. • Stravování 6x denně. • Z pečiva se podává především chléb, případně celozrnné pečivo, pro kašovité diety veka. • Dieta obsahuje druhou večeři – pečivo, bílkovinná potravina, ovoce nebo zelenina. • Vhodná do domácího ošetřování. 10 – NESLANÁ ŠETŘÍCÍ • Indikace: otoky, onemocnění srdce a cév. • Dlouhodobé podávání prohlubuje nechutenství, a proto se od podávání této diety ustupuje. • Dieta není vhodná pro dlouhodobé podávání v domácí péči. • K přípravě pokrmů se nepoužívá sůl a slané potraviny. • Nevhodné jsou sýry, uzeniny, konzervy, kořenicí směsi, slané pečivo (keksy), brambůrky, slané tyčinky apod. 11 – VÝŽIVNÁ • Doporučuje se při podvýživě, nádorových onemocněních, realimentaci po těžších operacích a chronických infekcích (tuberkulóza, cystická fibróza), v období rekonvalescence. • Výživná dieta s fyziologickým poměrem živin, se zvýšenou energetickou hodnotou a vyšším množstvím bílkovin, vhodná je druhá večeře. • Vhodná do domácího ošetřování. 12 – STRAVA BATOLAT • Vzhledem ke konzistenci se dieta využívá i pro starší děti po adenotomii (odstranění nosní mandle), ošetření zubů, operacích dutiny ústní, u těžkých stavů po úrazech, u seniorů. • Kašovitá, lehce stravitelná, nenadýmavá, nedráždivá, technologická úprava stravy odpovídá potřebám dětí ve věku 1–3 roky. • Pro děti vyšší věkové kategorie je neplnohodnotná, určená pouze ke krátkodobému podávání. 13 – STRAVA DĚTÍ • U dětí bez dietního omezení (4–14 let) • Dle věkové kategorie (4–6, 7–10, 11–14)

14 – SPECIÁLNÍ DIETNÍ POSTUPY • Výběrová dieta u pacientů s podvýživou nebo s nutným individuálním přístupem. • Výběr pokrmů provádí nutriční terapeut spolu s pacientem podle jídelníčku, zohledňuje doporučení lékaře a výživové potřeby pacienta. 15 – VEGETARIÁNSKÁ STRAVA • Pro pacienty, kteří odmítají jíst maso a masné výrobky. • Jedenkrát týdně je zařazeno drůbeží maso nebo ryba. • Bílkoviny z masa jsou nahrazeny mlékem, mléčnými výrobky, vejci, sójou, luštěninami. • Strava obsahuje potřebné množství ovoce a zeleniny. • Nevhodná pro děti. • Vhodná do domácího ošetření.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 
Video se připravuje ...

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.