Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Spaní v ponožkách ano, či ne? Překvapí vás, co všechno to může ovlivnit

Spaní v ponožkách ano, či ne? Překvapí vás, co všechno to může ovlivnit
Proč je dobré spát v ponožkách? • Autor: istock.cz
24. ledna 2024 • 04:19

Někdo si spaní v ponožkách nemůže vynachválit, jiní si u toho klepou na čelo, další míní, že „fusekle“ přece nutně zlikvidují sexuální napětí a romantiku mezi partnery. Jaká je pravda?

Pravda je ta, že nošení ponožek na spaní má a bude mít své příznivce i odpůrce. Jejich nošení má ale řadu pozitivních zdravotních benefitů, a to dokonce i v oblasti intimity. Takže by bylo škoda je alespoň nevyzkoušet.

Díky ponožkám v posteli rychleji usneme. Důvod? Jak uvedla pro server Daily Mail lékařka Jessica Andrade, díky teplu nohou v ponožkách dochází k rozšíření kožních cév, protéká jimi víc krve, teplo se uvolňuje kůží a potem, a tělo se tak ochlazuje. Tím zároveň vysílá mozku signál, že je čas odpočívat, a tělo začne rovněž produkovat spánkový hormon melatonin.

Zmírňují projevy přechodu a zlepšují sex

Opět to souvisí s rozšířením cév. Vysvětlíme! S menopauzou souvisejí návaly horka, a to i v noci. To logicky zhoršuje kvalitu spánku. A tady opět pomůžou ponožky. Pomáhají totiž usnadňovat už zmíněné rozšíření cév – vazodilataci. To opět umožní rychleji se ochladit, usnout a zklidnit hormony.

Ponožky pomáhají i při Raynaudově syndromu. Jde o nepříjemný zdravotní problém, při kterém obvykle prsty reagují na chlad zbělením a necitlivostí. Ačkoli nejde o život ohrožující stav, můžou nastávat různé komplikace, takže je lepší tomu předcházet. Pomocí může být i nošení ponožek v posteli.

Zlepšují sex. Podle vědců z University of Groningen ponožky během sexu zvyšují šanci na orgasmus až o 30 procent. Proč? Jak již bylo řečeno, teplo od nohou zlepšuje cirkulaci krve, to vede ke správnému prokrvení orgánů. 

Na co si dát pozor?

Jediné, na co si musíte dát pozor, je pohodlí a materiály. Ponožky musí být volné a pohodlné, aby opravdu zlepšovaly cirkulaci krve. Když budou příliš těsné, průtok krve naopak omezí. Proto si na noc kupujte ponožky speciální – jemné, volné a hebké.

Důležitá je hygiena. Ačkoli si dáte nohy do ponožek, musíte je mít čisté a důkladně umyté. Ponožky samotné je třeba mít vyprané, měnit je aspoň 2x týdně podle toho, jak se vám potí, nebo nepotí nohy, abyste zabránili zápachu. Myslete i na vhodné prodyšné materiály. Ideální jsou bavlna, merino vlna, kašmír i bambus.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.