Hanka Kynychová v menopauze přibrala jen tři kila. Jak to dokázala? | Moje zdraví

Hanka Kynychová v menopauze přibrala jen tři kila. Jak to dokázala?

Hanka Kynychová v menopauze přibrala jen tři kila. Jak to dokázala?
Hanka Kynychová • Autor: Blesk:Kopáč Karel
25. srpna 2023 • 05:00

Z menopauzy jí zůstala tři kila navíc, ale vůbec se z toho nehroutí. Naopak ženám radí, jak se vyrovnat se změnami a jak se cítit dobře v přechodu i po něm. Dokonce navrhla kolekci sportovního oblečení, ve kterém ženy po padesátce vypadají sexy.

Otevřeně se vyjadřujete k menopauze. Jak jste prožívala tohle období ve svém životě?

Tuhle životní etapu jsem napřed vnímala hrozně zmatečně. Když žena dostane poprvé menstruaci, zvykne si na ni, ví, co přijde další měsíc. To samé při mateřství. U prvního dítěte nevíte, co se děje, ale další dítě už dáváte s přehledem. Menopauza je jenom jedna. Když už se s ní naučíte pracovat, nikdy v životě tu zkušenost nepoužijete. Takže já tu svou zkušenost maximálně můžu někomu předat.

Video se připravuje ...
Prosadila si svou, teď ale Hanka Kynychová slibuje: Příště dám na manžela!VIDEO 

Jaké příznaky jste řešila u sebe nebo u svých klientek ve fitness centru?

Tohle období je provázeno spoustou prazvláštních věcí, které musíte začít vnímat a řešit hned. Třeba nedostatek železa. Když se žena cítí malátná, protože její cyklus je nepravidelný a dochází k tomu vlivem hormonálních změn, tak musí hned nasadit doplněk stravy. Nebo když začne chřadnout kůže, když máte pocit, že kůže na nohách vadne, tak hned začít brát zinek, selen. Když žena pocítí neduh, musí ho napravit a tak nad ním zvítězí. Když jsem se cítila unavená, zašla jsem si na akupunkturu a nechala si napíchnout všechny dráhy. Vyzkoušela jsem také čínskou medicínu, bylinky.

Ženy často popisují nejen únavu, ale problémy s kůží, vypadáváním vlasů, lámavostí nehtů, trápí je nespavost, noční pocení. S čím jste nejvíc bojovala vy?

Když jsem slavila ve fitku padesátiny, byla mi nepříjemná kůže, začala jsem vysychat. Měla jsem pocit, že se udrbu k smrti. A tak jsem začala řešit pitný režim. Pořídila jsem si čističku vody, vzdělávala jsem se u odborníků, kamarádů. Začala jsem pít filtrovanou vodu, tedy alkalickou vodu s vysokým zásaditým pH, to mi pomohlo. Trápilo mě také špatné vidění. A tak jsem si nasadila lék.

Netrpěla jste výkyvy nálad?

U mě to nebyla špatná nálada, ale cítila jsem se nesvá a zranitelná. Podle mě je to tím, že v těle neprobíhá menstruace, ale stále se dostavuje menstruační syndrom. A ten my ženy dobře známe. U každé ženy se ale menstruační syndrom projevuje jinak. Někdo je protivný, nervózní, vznětlivý i hádavý. Já cítila pocit chvění a nejistoty. Tak jsem si dávala zklidňující magnézium.

Myslíte, že v menopauze může pomoct více odpočinku? Vy cvičíte každý den…

Dělám to, co dělám. Ale i já jsem začala více odpočívat, mezi tréninky jsem si dopřála spánek. Když žena pociťuje únavu, může to dohnat večer nebo dotěsnit o víkendech, zkrátka se musí dospat, jinak se to bude násobit. Dostane se pak do řetězce. Bude víc jíst, bude nervózní, bude míň spalovat.

Mnoho žen tvrdí, že v menopauze nepoznávají svoje tělo, že nekontrolovaně tloustnou…

Metabolismus v menopauze zpomaluje. Tuková tkáň v oblasti břicha roste, všechny malinko přibereme. Zajímalo mě, jestli se mi jako cvičitelce podaří tělo dostat pod kontrolu. Vždycky jsem měla totální disciplínu, ve cvičení i v jídle. Ale i já jsem se přistihla u toho, že začínám vypadat jinak, než jsem byla zvyklá. A tak se mi z menopauzy tři kila uložila, ta mi zůstala, a nehroutím se z toho.

 

Co když žena byla celý život štíhlá, a najednou v menopauze se váha skokově zvrtne?

Nemusíme mít váhu jako ve třiceti, ale nemusíme mít ani o dvacet kilo víc. Pokud jste do menopauzy necvičily, tak teď začněte! Hormon estrogen se podílí na velkém množství funkcí. Cítíme, že začínáme chřadnout, že se vzdalujeme samy sobě, řekneme si, že začínáme stárnout, a přestaneme o sebe pečovat. Je důležité to nevzdávat a vědět, jak na to. Jinak se to může během pár týdnů zhoupnout.

Jak si pomoct stravou?

Během menopauzy jsem pomalu přešla do ketodiety. Cukr by se měl konzumovat jenom v potravinách, ve kterých se přirozeně vyskytuje, a tam ho využít. Znamená to vynechat složité cukry, což jsou v praxi třeba přílohy.

 Jste maminka od rodiny a máte dospívající děti. Muži a děti přílohy většinou vyžadují. Jak to řešíte doma?

Vařím normálně. Rodině udělám přílohy – brambory, těstoviny, rýži – ale já jím jenom ten základ. Hodně dělám dušenou zeleninu, například cuketu nebo čínské zelí, k tomu připravím maso.

Máte nějakou vychytávku ve stravovacím režimu?

Úplně vynechat pečivo. Nestrávím lepek, jsem tedy na bezlepkové stravě. Když si potřebuju něco dát, rychle se zasytit, dám si kukuřičný chleba. Ale neznamená to, že si nikdy nekousnu do rohlíku. Nikoho ale neodrazuju od toho, aby si dal kousek pečiva z kvalitního obilí nebo třeba plátek žitného chleba, když ho má rád.

Jste známá tím, že nedoporučujete vynechávat snídani. Jak vypadá vaše snídaně?

Vajíčko a meloun, vajíčko a šunka, vajíčko a jahoda. Na Instagramu jsem proslavená tím, že pořád fotím vajíčka. Ráno si dám také čaj s medem nebo čekankovým sirupem a citronem. A hned potom vyrazím do fitka, začínám v sedm hodin. (smích)

Kávu si po ránu nedopřáváte?

Kafe si dám ráda před výkonem. Když jdu cvičit nebo když se cítím unavená.

Celý rozhovor a další zajímavé články si můžete přečíst v novém čísle časopisu Blesk zdraví, který je nyní na stáncích nebo si ho můžete koupit zde.

 

Autor: redakce Blesk Zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.