Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Játra si musíte chránit. Víte, jak je zachovat celý život zdravá?

11. března 2024 • 06:00

Věděli jste, že veškerá krev v těle se filtruje prostřednictvím jater? A že játra jsou vlastně motorem, který pohání celé tělo? Proto by měla zůstávat zdravá. Jsou ale ohrožené nejen alkoholem, le i infekcemi. Jak je chránit?

Krev, která opouští žaludek a střeva, proteče nejdřív játry, než se vydá do ostatních částí těla. Játra z krve odnímají látky, které by se neměly hromadit v krevním řečišti. To nám dává pocit bezpečí, ale játra nám nemohou garantovat doživotní stoprocentní záruku.

Známí strašáci

Víme, že pro játra existují dvě velké hrozby: hepatitida a alkoholismus. Obojí může způsobovat velké poškození a vést k cirhóze. Při tomto onemocnění jaterní buňky po dlouhodobém zánětu odumírají a na jejich místě se vytváří zjizvená tkáň. Tyto jizvy brání normálnímu toku krve játry a narušují schopnost tohoto orgánu filtrovat jedy. Pokročilá cirhóza může vést až ke smrti. Hepattida je zánět jater, nejčastěji vyvolaný viry. Existuje však i nevirová hepatitida, způsobená toxickými látkami.

Škodíme si sami

Největším nepřítelem pro játra je však náš běžný životní styl. Na první pohled je to neuvěřitelné, ale bohužel je to tak. A skutečnost, že se játrům nedaří dobře, se může projevit v mnoha podobách. Játra nás nemusejí ještě bolet, ale můžeme být více unavení, zažíváme svědění pokožky, ubude nám chuť k jídlu nebo zpozorujeme světlé zabarvení stolice. Příznaků je však mnohem více. Jenže nás nenapadne pomyslet, že by za tohle mohlo právě selhávání jater. Bráníme se, že alkohol konzumujeme jen příležitostně a ani nepatříme mezi osoby s rizikovým chováním. Ve skutečnosti už naše játra trpí.

Ztukovatění jater

Lékaři by zřejmě měli ještě více upozorňovat na chronické jaterní onemocnění, které souvisí s nadváhou, diabetem a nedostatkem pohybu. Jde o nealkoholovou tukovou chorobu jater. Stačí malá revize jídelníčku a příčiny jsou jasné. Dát si smažený pokrm, průmyslově zpracované jídlo, popíjet sycený nápoj a „přilepšit“ si sladkostmi s rafinovanými cukry patří do běžného standardu našich stravovacích zvyklostí. „Nadměrná konzumace těchto základních živin v potravě ovšem souvisí s rizikem metabolického syndromu a vede k významnému zvýšení hladiny tuku v játrech. K výrazným změnám v ukládání tuku v játrech může dojít již po týdnu,“ vysvětluje MUDr. Emilie Niedobová, primářka interního oddělení Oblastní nemocnice Kolín. Přemíra tuku v játrech může vést v pozdějším stadiu k zánětu, a někdy dokonce přerůst až v cirhózu jater. A to už je pojem, který nám nahání strach.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.