Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jak se zbavit fyzické i psychické únavy? Nejlepší tipy pro jarní nakopnutí

17. března 2024 • 06:00

Zatímco z fyzické únavy se oklepeme celkem rychle, z té psychické to může být běh na delší trať. Jak ale můžete získat ztracenou energii zpět? Možnosti tu jsou. Je však nutné odhalit příčiny vašeho vyčerpání. Někdy se neobejdete bez pomoci odborníka.

Návod na život bez únavy

Nepřeje si ji nikdo z nás, ale vlastně nám někdy prokáže dobrou službu. Únava je totiž jasnou známkou toho, že naše tělo je na hranici svých sil a potřebuje regenerovat. Stav vyčerpání může být krátkodobý, což je ten lepší případ, kdy organismus získá sílu zpět relativně rychle. Horší jsou pocity vyčerpání a únavy, které mají chronický charakter. To už je totiž důvodem k zamyšlení. V každém případě k únavě vede vždy nějaké vynaložení sil a zátěž, ať už fyzická, či psychická. Proto také odborníci rozdělují únavu na fyzickou a psychickou. „Fyzická únava přichází přirozeně po zvýšené fyzické aktivitě v důsledku nahromadění odpadů metabolismu v krvi či ve svalech, které pak bolí a vypovídají službu. Nemáme už sílu opět zvýšit výkon. Psychická únava se dostavuje po psychickém vypětí a nemusí být hned patrná. Vnímáme ji jako totální vyčerpání, kdy se nám nechce nic dělat, nemáme energii a elán, jsme ospalí, špatně se soustředíme, může dojít i ke zhoršení paměti. Někdy se může maskovat i za deprese,“ vysvětluje MUDr. Jaroslava Čiefová, internistka a praktická lékařka pro dospělé, EUC Klinika Praha – Šustova. V některých případech se potkává fyzická únava s tou psychickou, a to většinou tehdy, když je tělesná zátěž dlouhotrvající, vyčerpávající a monotónní a bývá spojena se stresem. Zatímco fyzická únava zpravidla rychle odezní, zbavit se její psychické formy bývá složitější.

Když si nestačíme zdřímnout

Krátkodobá fyzická únava je pro naše tělo do určité míry prospěšná. Jen si vzpomeňte na ten pocit, kdy se po dlouhé procházce v přírodě nebo celodenní práci na zahradě natáhnete. Dlouhodobá únava má ale na organismus negativní vliv. Paradoxně můžeme mít například problémy se spánkem. „Důvodem jsou stresové hormony, které se vlivem únavy aktivují. Jsme tak unavení, že máme negativní myšlenky a přemýšlíme většinou o těch špatných věcech, co nás potkaly. Nebo řešíme, co musíme udělat druhý den. Mozek tedy není nastaven na spánkový režim a nedokáže vypnout, přestože tělo je unavené. Ty samé stresové hormony pak oslabují imunitu,“ upozorňuje doktorka Čiefová. Permanentní únava může být také signálem infekčních chorob, při nichž bývá vyčerpán imunitní systém, doprovází ji i chudokrevnost, snížená činnost štítné žlázy, potravinové intolerance, revmatologické či onkologické choroby, nebo může jít o chronický únavový syndrom. Bývá také průvodním jevem psychických onemocnění (například deprese či úzkostí) nebo nežádoucím účinkem některých léků (například jde o antidepresiva, antihistaminika, steroidy a další). Někdy je důvod dlouhodobého vyčerpání spojen s nesprávnou životosprávou, kdy tělu chybějí důležité látky, což bývá často symptomem „jarní únavy“, kdy je organismus poznamenán po dlouhé zimě minimem slunečního světla, vysokým výskytem infekčních nemocí či nedostatkem vitaminů. V každém případě je důležité navštívit praktického lékaře, který pomůže příčinu únavy odhalit.

Čas jen pro vás

Boj s psychickou únavou začíná přehodnocením životního stylu, ve kterém by měl být v co největší míře zastoupen odpočinek. Snažte se dopřát tělu pravidelně alespoň 6–8 hodin kvalitního spánku, kterým to ale nekončí. Velmi důležité jsou i aktivní formy relaxace, jako je například čas jen pro vás a pro vaše koníčky. Věnujte se něčemu, co vám udělá radost a vykompenzuje pracovní stres. Velmi prospěšné je zařadit do života jógu, meditovat, malovat, dopřát si masáže či saunu. Pomůže také „dát si do těla“ v podobě svižného pohybu na čerstvém vzduchu, zaplavat si, zaběhat nebo se projet na kole. Díky těmto fyzickým aktivitám se vyplavují hormony štěstí, jež zlepšují náladu a snižují vyčerpání.

Nastartovat tělo

Zamyslete se také nad svým jídelníčkem. Snažte se vyhýbat tučným jídlům, cukru a alkoholu a vsaďte na dostatek minerálů a vitaminů. V jídelníčku by neměl chybět vitamin A (najdete ho v játrech, mrkvi, paprikách, zelí, brokolici, špenátu či vaječném žloutku). Nezbytný je určitě vitamin C (citrusy, kiwi, brambory, brusinky) a také vitamin E, který tělo získá z pšeničných klíčků, burských oříšků, salátů či sóji. Pokud jste často unavení, dost možná vám chybí hořčík (skrývá se v banánech, špenátu, vařené čočce či rybách) nebo železo (dejte si červené maso a vnitřnosti, tofu, hořkou čokoládu či oříšky). Máte-li pocit, že to není pořád ono a tělo by potřebovalo trochu „nakopnout“, nebojte se kvalitních doplňků stravy. Zároveň dopřejte svému organismu detoxikaci, která je teď na začátku jara prospěšná především játrům, ledvinám, trávicímu traktu a lymfatickému systému, což jsou orgány, jež z těla odvádějí odpadní látky. Pro jejich odlehčení vyřaďte z jídelníčku na tři až čtyři týdny červené maso, uzeniny a smažené pokrmy a dopřávejte si vrchovatě čerstvou zeleninu, luštěniny či ryby. Nepijte alkohol ani příliš kávy, zato si každý den uvařte konvici bylinkového čaje. Skvělé jsou kopřivy, bříza, svízel, řebříček či pýr. Rozproudit lymfu pak mohou lymfatické masáže. Počítejte s tím, že nastartovat tělo a odstranit únavu bude pár týdnů trvat. Změnit životní styl a více myslet na sebe se ale určitě vyplatí.

Náš odborník

Jak poznat a léčit únavový syndrom? Odpovídá MUDr. Jaroslava Čiefová, internistka a praktická lékařka pro dospělé, EUC Klinika Praha – Šustova

Jedná se o dlouhotrvající nevysvětlitelnou únavu, která trvá minimálně 6 měsíců. Člověk má poruchy spánku, je nevýkonný, bez nálady, depresivní, špatně se soustředí. Pravá příčina únavového syndromu není známa, ale určitou roli zde hraje oslabená imunita, často totiž potíže vznikají po prodělané infekci. Primárně se musí vyloučit organické příčiny chronické únavy. Pokud se na nic nepřijde, mluvíme pak o chronickém únavovém syndromu. Vzhledem k tomu, že není známá příčina, je i léčba poměrně obtížná. Hodně pacientů se vyléčí „samo“, důležité je změnit režim, více odpočívat, posílit imunitu a začít s psychoterapií.

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.