Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Jak správně pomoci imunitě? Dostatkem vitaminu C a přidáním bioflavonoidů

28. března 2022 • 14:00

Jak správně pomoci imunitě? To je otázka, na kterou chtějí obzvláště v dnešní době znát všichni správnou odpověď.

K vitaminu C přidejte bioflavonoidy

Užíváte dost vitaminu C? Je vám povědomá tahle otázka? Určitě, protože tento vitamin patří mezi klíčové pro skutečnost, jak tělo zvládne veškeré infekce. Jenže je tady ještě něco, o čem jste možná nevěděli. Odolnost organismu je potřeba zvyšovat pomocí zdravé stravy bohaté na vitaminy a bioflavonoidy. To jsou látky rostlinného původu, které najdeme prakticky ve všech rostlinných buňkách. Na společné vzájemné působení vitaminů a bioflavonoidů při posilování organismu poukazují lékaři čím dál více a zvláště zdůrazňují právě kombinaci bioflavonoidů s vitaminem C.

Video se připravuje ...
Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenstvíVIDEO 

Vitamin C pro každou buňku

Ano, tento vitamin je klíčový pro správnou funkci všech buněk těla – je nezbytný pro správnou stavbu kostí, cév, šlach, svalů, kůže. Je nutný při hojení ran. Ovlivňuje tvorbu hormonů v nadledvinkách, podporuje tvorbu železa a bílých krvinek. Podílí se také na odbourávání cholesterolu v játrech. Působí jako antioxidant. Díky němu máme pružné cévní stěny, dostatek kolagenu v chrupavkách a kloubech a pevně usazené zuby v dásních. Ve výčtu pozitivních účinků céčka by se dalo pokračovat. Pro nás je teď hlavně důležitá jeho nepostradatelnost pro imunitní systém. Tento vitamin si tělo neumí samo vyrobit, a i když ho přijímáme zvenčí, stejně ho postupně zase přirozeně ztrácíme. Jenže bílé krvinky, které hrají důležitou úlohu v boji proti chorobám, i celý organismus ho potřebují mít k dispozici dostatek.

Postavit pacienta na nohy

Výzkumy nových terapeutických přístupů při onemocněních způsobených koronaviry (covid-19) zahrnuly terapii vitaminem C. Ukazuje se, že vitamin C ve zvýšených dávkách, tedy 1000 a více miligramů denně, působí nejen preventivně, ale celkově pomáhá zlepšit stav pacientů, podporuje zmírnění zánětlivých procesů v organismu, pomáhá snížit závažnost infekce a zkrátit dobu pobytu hospitalizovaných v nemocnici. Vitamin C pomáhá i při doléčení přetrvávajících nežádoucích účinků, které jsou spojovány s takzvaným „dlouhým covidem“. Mnozí pacienti si stěžují na chronickou únavu, poruchy spánku, bolesti a deprese. I v tomto případě se doporučuje podávání vyšších dávek vitaminu C, až 1000 mg 1–2x denně. Díky svým antioxidačním, protizánětlivým a imunomodulačním účinkům, stejně jako schopnosti obnovovat vnitřní výstelku cév se „céčko“ řadí mezi doplňkové terapie při postcovidovém syndromu.

Při užívání tablet vitaminu C s postupným uvolňováním se rovnoměrná hladina účinné látky udrží v organismu osm až deset hodin.

Bioflavonoidy efekt znásobí

V ovoci a zelenině, kde je vitamin C obsažen, se nacházejí i bioflavonoidy. Možná jste už slyšeli o látkách pod názvy kvercetin, rutin, hesperidin nebo resveratrol. Biologicky aktivní flavonoidy dokážou zlepšit vstřebávání a zvýšit využitelnosti vitaminu C a vitamin C zase recipročně zpomaluje jejich rozpad – oxidaci v organismu. Společný antimikrobiální efekt vitaminu C a bioflavonoidů poskytuje imunitnímu systému podporu v boji proti infekcím. Navíc každý z bioflavonoidů přispívá ještě specifickými účinky. Například kvercetin působí protizánětlivě, dále jako antihistaminikum a má brzdící účinek na virus SARS-CoV-2, rutin a hesperidin rovněž potlačují vznik zánětů, antimikrobiální, antioxidační a protizánětlivé účinky mají resveratrol, extrakt z hroznových jadérek, a piperin, extrakt z černého pepře. Proto je ještě vhodnější užívat vitamin C společně se zmíněnými bioflavonoidy.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.