Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Intimní nepřítel: Jak zatočit s mykózami jednou provždy

14. srpna 2023 • 14:00

Mykózy jsou jedním z nejčastějších problémů, se kterými ženy přicházejí ke gynekologům. Svědění, pálení i výtok si většinou nejdříve snaží zaléčit samy, ale problémy se často vracejí.

Kvasinka Candida albicans je nechvalně známá tím, že způsobuje vaginální mykózy. Kvasinky mají „rády“ teplé a vlhké prostředí, což samozřejmě znamená, že se jim více daří, pokud dojde kupříkladu ke zvýšení pH v oblasti pochvy. To nastává třeba během zapaření genitálu při nošení nevhodného těsného spodního prádla z umělých materiálů nebo při delším setrvání v mokrých plavkách. Také antibiotika mohou podpořit vznik mykózy vlivem narušení přirozené ochranné vaginální flóry, jež za normálních okolností udržuje prostředí s nízkou hodnotou pH, tedy naprosto nevhodné pro přemnožení kvasinek.

Video se připravuje ...
Po sexu byste se měla jít vyčůrat, působí to preventivně proti zánětu močových cest.VIDEO 

Když začne problém

Nejdříve můžete vyzkoušet některý z volně prodejných prostředků, které vám poradí v lékárně. K nastavení rovnováhy pH v pochvě pomáhají vaginální gely s kyselinou mléčnou. Přípravky s antimykotiky cílí na původce vaginálních mykóz. Již desetiletí se úspěšně používají v některých léčivech či sofistikovaných doplňcích stravy lyzáty. Jde o malé neškodné části patogenů (například bakterií, kvasinek), které umožní imunitnímu systému lépe se seznámit s těmito patogeny a získávat vůči nim odolnost. Jestliže potíže neustanou, neotálejte a objednejte se urgentně u gynekologa.

Lepší je všemu předejít

V rámci prevence změňte některé stravovací návyky – na minimum omezte především příjem cukru, dále kofein, alkohol, pivo, kynuté pečivo, plísňové sýry, houby a ocet. Paradoxně se mykotické problémy objevují u žen extrémně čistotných, často používajících agresivní mýdla, čímž bohužel dochází k narušení rovnováhy přirozené vaginální flóry. Vhodné je používat k mytí těchto partií přípravky speciálně k tomu určené, ale ani s nimi to nepřehánět. Bavlněné prodyšné oblečení je také správným krokem k ochraně před přemnožením kvasinek.

Vaginální mykóza se sice nepovažuje za pohlavně přenosnou chorobu, ale mohou ji získat oba partneři a prostřednictvím pohlavního styku ji na sebe opakovaně přenášet. Přestože muž nemusí mít žádné potíže, vyplatí se léčba i u něho.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.