Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Diabetiků stále přibývá. Jak smrtelné nemoci předcházet a stabilizovat cukr

Diabetiků stále přibývá. Jak smrtelné nemoci předcházet a stabilizovat cukr
Autor: istock.com
20. března 2024 • 06:00

Nadváha a obezita jsou rizikovými faktory pro celou řadu chorob, ať už pro kardiovaskulární onemocnění, diabetes 2. typu, či některá nádorová onemocnění. Jak jim předcházet?

„V naší zemi trpí některým ze tří stupňů obezity více než 30 % populace, tloustnou nejen dospělí, ale v poslední době také děti, které doplácejí na nedostatek aktivity v posledních měsících,“ říká Lukáš Vrána, výživový poradce a lektor programu The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan.S cukrovkou lze zabojovat speciální stravou.

Naše populace tloustne! Na vině je hned několik faktorů, ke kterým se přidala pandemie koronaviru, kvůli které lidé utlumili aktivní přístup ke zdravému životnímu stylu. S tím souvisí i narůstající výskyt cukrovky 2. typu.

Diabetiků přibývá

Covid-19 není tedy jediným strašákem, kritická je i situace české populace ohledně diabetu. V České republice je diabetes velice rozšířenou nemocí, trpí jí více než 900 000 Čechů. Naprostá většina z nich je pak postižena diabetem 2. typu. „Každoročně v České republice přibude až 30 000 nových pacientů s diabetem, znamená to, že v blízké době se bude jednat o každého desátého Čecha. Přitom právě obezita je jedním z faktorů, které vzniku cukrovky přispívají velkou měrou. Obezitou totiž trpí až 90 % všech, které diabetes postihl,“ vysvětluje Lukáš Vrána.

Cukrovku je možné zastavit

Počet diabetiků u nás stoupá i přes úsilí lékařů a doporučení WHO ohledně stravování. Přesto v posledních několika letech vidíme pro některé světlo na konci tunelu. To, co bylo před lety absolutně nemyslitelné říkat, je dnes potvrzeno řadou studií – cukrovka 2. typu je v celé řadě případů onemocněním, kterého se můžeme zbavit. V červenci loňského roku byla svolána skupina specializovaných dietologů a lékařů za podpory britského dietetického úřadu British Dietetic Association a nejvyšší charitativní organizace pro diabetiky Diabetes UK. Tato skupina odborníků přezkoumala více než 90 publikovaných studií o nejlepších dietních přístupech vedoucích k vymizení příznaků a projevů diabetu, takzvané remisi.

A jaký byl závěr? Z hlediska remise diabetu fungují specializované potraviny nahrazující běžné jídlo nejméně dvakrát lépe než jiná dietní opatření. Jedním z hlavních společných znaků studií, které se zabývají remisí diabetu mellitu typu 2, je potřebný úbytek hmotnosti. Efektivní redukce hmotnosti je možné dosáhnout pomocí low energy diet a very low energy diet. Jedná se o postupy využívající velmi nízkého příjmu energie. Konkrétně u very low energy diet (VLED) je to 200–800 kcal/den a u low energy diet (LED) je to 800–1500 kcal/den. Použití VLED je u doby nad 3 týdny i u zdravého člověka možné vždy jen s pomocí lékaře, u nemocného člověka je nutný dozor lékaře vždy. Pro široké nasazení tedy není tento způsob vhodný. Jako možná alternativa se ukazují LED. Oba uvedené postupy by však měl vést specialista seznámený s problematikou, nejlépe na základě pokynů schválených lékařem.

Studie DiRECT

Jednou ze studií, které postup využití low energy diet ověřily, byla studie DiRECT. V rámci této studie byly již prezentovány výsledky po 12 a 24 měsících, očekávají se výsledky v dalším časovém odstupu. Remisi diabetu 2. typu po 24 měsících udrželo 70 % zúčastněných, kteří zhubli více než 15 kg. Studie DiRECT tedy prokázala, že změnou hmotnosti lze u vybrané skupiny pacientů neléčených inzulinem dosáhnout remise cukrovky 2. typu (DM2). Do studie ale nebyli zahrnuti pacienti, kteří užívali inzulin. Na tuto skupinu se zaměřila jiná studie. Jejím cílem bylo porovnat účinnost nízkoenergetické diety za použití speciálních produktů (TDR – total diet replacement) a běžné redukce hmotnosti. Skupina užívající speciální produkty v rámci nízkoenergetického redukčního programu zaznamenala významnou redukci hmotnosti (9,8 kg) ve srovnání se standardní dietetickou péčí (5,6 kg) a změnu užívání inzulinu (39,4 versus 5,6 % přestalo užívat inzulin). Výsledky prokázaly, že nízkoenergetické redukční programy se speciálními produkty jsou efektivním řešením pro pacienty s dlouhodobým diabetem typu 2 léčené inzulinem.

Jde o váš problém?

Pokud se i vás týká ohrožení cukrovkou 2. typu, pak je možné obrátit se na poradce The 1:1 Diet. Ve spolupráci s vaším lékařem vám může pomoci. Důvodem je klinické ověření produktů a jejich aplikace – produkty The 1:1 Diet byly použity právě ve zmiňovaných studiích. Všechny tyto studie jsou veřejně dostupné a výsledky si můžete sami ověřit. Klíčovým poznatkem z rozhovorů s účastníky studií bylo, že v průběhu procesu léčby byla vyžadována zvýšená individuální podpora poradců, stejně jako v období, kdy účastníci začali přecházet na běžnou stravu.

Ing. Lukáš Vrána: Oblasti výživy a suplementace se věnuje 13 let, pracoval s řadou vrcholových sportovců a odborníků z příbuzných oborů. Ve společnosti The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan působí jako školitel.

Co je program The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan: Program The 1:1 Diet je komplexní výživový program vyvinutý britskými lékaři. Využívá klinicky testované nízkoenergetické produkty, které obsahují vysoce hodnotné bílkoviny, minimální množství tuků a sacharidů a všechny nezbytné vitaminy a minerály. Produkty The 1:1 Diet jsou registrovány jako obohacené (fortifikované) potraviny splňující legislativní podmínky EU i ČR. Více najdete na stránkách www.one2onediet.cz

 

 

Autor: Markéta Ostřížková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.