Zdravý jídelníček: Pravidelná strava a zdravý životní styl | Moje zdraví

Zdravý jídelníček: Pravidelná strava a zdravý životní styl

Zdravý jídelníček: Pravidelná strava a zdravý životní styl
Autor: Saltwellsalt.com
22. února 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

Zdravý životní styl se stává stále důležitější a pevnější součástí každého, obzvláště v období, kdy se každý trápí nachlazením a obavou z nemocí. Existuje pár snadných a klíčových kroků, které mohou každému pomoci se změnou k lepšímu životu a plnohodnotnějšímu zdraví.

Vše začíná už nákupem

Již volba potravin ovlivní další kroky ke zdraví. Důležité je plánování nákupu, které pomůže odstranit zbytečné útraty a nákup dle aktuální chuti. Skvělou volbou jsou bio potraviny, ovoce, zelenina a sázka na české produkty. Zažitou představou však je, že kvalitní a zdravé potraviny jsou drahé a nad rozpočet.

Právě zde přichází s pomocnou rukou portál Kaufino, který nabízí akční letáky a cenově výhodné zboží. K dostání je kvalitní maso cenově výhodně, například kachna v akci, ale také mléčné produkty a mléko v akci.

Také je při zdravém jídelníčku možné si dopřát sladké a běžný cukr je možné nahradit kokosovým nebo třtinovým cukrem. Pak je na Kaufinu možné zakoupit i cukr v akci a samozřejmě spoustu dalších produktů, které pomohou ke zdravějšímu jídelníčku.

Co by zaručeně nemělo chybět v jídelníčku?

Skladba jídelníčku se pro každého jedince liší dle jeho zažitého životního stylu, avšak základ musí být vždy stejný. Každý jídelníček by měl obsahovat vyvážený poměr bílkovin, sacharidů, olejů a tuků a samozřejmě také ovoce a zeleniny.

Při jeho sestavování může pomoci tzv. výživová pyramida nebo aktuálnější zdravý talíř. Jedná se o obrazové složení ideálního stravování ve zdravém poměru. Samozřejmě nejjednodušší aplikace zdravého talíře je v případě mírných změn v již naučeném stravování.

Pro někoho ale může jít o kompletní změnu stravování, která se může stát daleko větší výzvou. V takovém případě pomůže nejlépe odborný lékař nebo výživový poradce.

Pravidelnost je klíčová

Žijeme ve stále hektičtější době, avšak i přesto je důležité si ohlídat pravidelnost ve stravování. Možností je spousta a každému může vyhovovat trochu jiný způsob. Mezi nejčastěji doporučenými jsou pravidelné menší porce, které jsou časově rozložené do průběhu celého dne, ideálně v pravidelných časech.

Další možností je pak rozložit si tři větší vyvážená jídla, která obsahují takové potraviny, že zasytí na delší dobu. Poslední metodou stravování, ve které je klíčová pravidelnost, je tzv. půstové stravování. Jedná se o metodu, kdy se člověk stravuje pouze v časovém okně a mimo okno dává tělu prostor zpracovávat a spalovat.

Pohyb a spánek podpoří zdraví

Zdravý životní styl nesouvisí pouze s jídelníčkem. Jeho součástí je také pravidelný pohyb a spánek. Spánek dává tělu příležitost načerpat další energii a především zregenerovat. Pravidelným pohybem pak může být svižnější chůze namísto jízdy autem či autobusem, ranní běh, jóga nebo jakýkoliv jiný sport.

Důležitý je především kalorický deficit, který je klíčem ke snížení či redukci tělesné hmotnosti. K deficitu je zapotřebí snížit energetický příjem a zvýšit svůj energetický výdej. Důležité je však svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem, který také pomůže se správným poměrem příjmu a výdeje.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.