Pryč s chloupky jednoduše a rychle | Moje zdraví

Pryč s chloupky jednoduše a rychle

Pryč s chloupky jednoduše a rychle
Autor: Shutterstock
25. ledna 2022 • 00:00
Prezentace klienta • 

S nežádoucími chloupky na těle bojuje každá žena i leckterý muž. A i když je ochlupení přirozenou součástí těla, „parádu“ s ním nikdo neudělá. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak se ho zbavit. 

V první řadě si ujasněte, kolik času chcete odstranění chloupků věnovat a jak dlouho by měl výsledek vydržet. A také to, zda snesete trochu bolesti, či ne.

Bezbolestná depilace

Nejrychleji se chloupků zbavíte pomocí žiletky a pěny, gelu či oleje na holení. Vyzkoušet můžete také depilační krémy, které se aplikují na kůži. Po pár minutách už jen stačí setřít stěrkou a chloupky jsou pryč.

Při obou metodách se ovšem odstraňuje pouze viditelná část chloupku, bez kořínku. Hladká pokožka proto vydrží krátce, dva až tři dny.

Dlouhotrvající epilace

Ne každá žena má ale čas a náladu holit si nohy či podpaží tak často. Daleko efektivnější je proto epilace, při které se vytrhávají chloupky i s kořínky. Jedná se sice o méně či více bolestivou metodu (záleží na způsobu epilace), ale odměnou je, že se chlupatý porost znovu objeví až po několika týdnech. Aby byla epilace opravdu účinná, je potřeba nechat chloupky dorůst alespoň na délku 5 mm, jejich odstranění je pak snazší.

Epilace studeným či teplým voskem

K odstranění chloupků i s kořínky můžete použít teplý vosk v nádobkách nebo studený vosk na páskách. Nejméně úsilí zaberou právě studené vosky, které stačí přiložit na pokožku, párkrát přejet rukou a pak co nejrychleji strhnout proti směru růstu chloupků. Čím rychleji trhnete, tím menší bolest bude. Další možností je epilace teplým voskem, který je potřeba nejprve zahřát v nahřívací lázni a pak nanést na pokožku. Byť tato procedura trvá o pár minut déle, dokáže odstranit více chloupků na první pokus. Díky aplikaci teplého vosku se rozšiřují póry na kůži, a chloupky se tak snadněji odstraní.

Depilovat se můžete i voskem, ne vždy se ale na první pokud podaří odstranit všechny chloupky • Autor: Shutterstock

Ať už zvolíte jakýkoli vosk, hrozí, že se nezbavíte celého ochlupení najednou. To jsou další minuty vašeho drahocenného času.

Epilátor

Vyplatí se proto vsadit na trvalejší metodu – elektrický epilátor s pinzetami, který chloupky vytrhává i s kořínky. Je potřeba ale počítat s mírnou bolestivostí a také s tím, že pokožka může následně zčervenat nebo být vysušená.

Revoluční fotoepilace

Pro citlivou pokožku, která má tendenci takto reagovat, jsou proto vhodnější fotoepilační přístroje využívající technologii intenzivního pulzního světla (IPL neboli Intense Pulse Light). Jak už název napovídá, chloupky se odstraňují pomocí světelného paprsku, který ničí jejich kořeny hluboko pod kůží. Chloupek ale musí být ve své růstové fázi, aby došlo k narušení kořínků. Po pár pravidelných opakováních v řádu několika měsíců (v závislosti na odolnosti kořínků) chloupky pozvolna přestávají růst a pokožka je hladší. Velkou výhodou této metody je, že nepoškozuje pokožku a je vhodná pro použití na celém těle včetně citlivých partií, jako je oblast bikin či podpaží. Fotoepilační ošetření je navíc bezbolestné.

Péče po epilaci

Ať už se chloupků zbavujete jakkoli, nezapomínejte na následnou péči. Podrážděnou pokožku ošetřete kosmetickými přípravky. Pomůže například zklidňující čisticí olej, který kůži hydratuje a zmírňuje začervenání. Vyplatí se také aplikace prostředků na zpomalení růstu chloupků.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.