Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Citrony můžou vážně poškodit zdraví! Tohle nikdy nedělejte!

Citrony můžou vážně poškodit zdraví! Tohle nikdy nedělejte!
Citrónová šťáva není samospasitelná • Autor: istock.cz
7. února 2024 • 04:58

O vitaminu C, kterého je ve šťávě z citronu hodně, se ví, že má skvělé antioxidační účinky. Díky tomu omlazuje buňky a obecně organismus jako celek. Citron je sice zdravý, ale ani s ním se to nemá přehánět. Za jakých okolností nám může uškodit a kdo by ho měl konzumovat přiměřeně?

Citron obsahuje vitamin C a další užitečné látky, proto stejně jako jiné antioxidanty pomáhá tělu zbavovat se volných radikálů, které způsobují různé zdravotní potíže, včetně rakoviny. Podle babiček citronová šťáva pomáhá vyhlazovat vrásky a jizvy.

Na organismus může mít ale i negativní vliv.

Jak pomáhá s hubnutím jablečný ocet? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
Andrea Jakešová: Jablečný ocetVIDEO 

Spouštěč migrény

Citrusy obecně, citron nevyjímaje, patří mezi rizikové potraviny pro pacienty s migrénami. Obsahují totiž látky zvané tyraminy a fenolické sloučeniny, které patří mezi hlavní spouštěče silných bolestí hlavy. Obzvlášť nevhodné je pro migreniky napít se citronové vody při stresové situaci nebo po větší fyzické námaze. To totiž riziko migrénového záchvatu zvyšuje až čtyřikrát.

Lidé, kteří trpí na migrény, by měli být při popíjení citronové vody opatrní a citronovou šťávu by měli ředit větším množstvím vody.

Opatrně s refluxem

Podle některých výzkumů způsobuje citron, potažmo všechny citrusové plody pálení žáhy neboli reflux. Bylo zjištěno, že pacienti, kteří refluxem trpěli, ve větší míře konzumovali právě citrusy – nejčastěji citrony nebo šťávu z nich, a to i ředěnou vodou. Přesto se v tomto ohledu poznatky odborníků rozcházejí.

Každý pacient s diagnózou refluxu, případně žaludečních vředů, by se měl poradit o konzumaci citrusů a citronové šťávy se svým lékařem. Citron totiž zřejmě může aktivovat jinak pasivní molekuly žaludečního enzymu pepsinu v jícnu a krku, a to může způsobit zhoršující se pálení žáhy.

Pozor na zuby

Kyselina citronová, kterou citrony obsahují, je poměrně agresivní a může poškodit zubní sklovinu. Zub tak může být náchylnější ke kazům a také se může zvýšit jeho citlivost.

Účinek citronády si můžete sami rychle ověřit snadným testem: napijte se a poté si jazykem přejeďte po zubech. Budou drsné, protože je citronová šťáva mikroskopicky naleptává.

Jak tomu předejít? Nejsnadnější je popíjet citronádu vždy brčkem, a minimalizovat tak přímý kontakt šťávy se zuby. Vhodné je také vypláchnout si pak ústa čistou vodou. Rozhodně bychom také měli po ranní citronádě asi hodinu, minimálně však 20 minut, počkat s čištěním zubů, protože sklovina je kvůli působení kyseliny citronové náchylnější k poškození.

Autor: Marie Chmelíková
 
Video se připravuje ...

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.