Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Chronická rýma a chrápání: Co mají společného?

12. prosince 2022 • 14:00

Málokdo by řekl, že má rýma něco společného s chrápáním. Jenže chyba lávky. Ta chronická totiž s chrápáním souvisí více, než by se na první pohled mohlo zdát. Víte, co pomůže?

Problémů vás zbaví speciální zákrok

Obvykle rýma trvá pár dnů, ale někdo se jí nemůže zbavit ani měsíce. A to je už problém. Podobně jsou na tom i lidé s chrápáním. Nejde jen o nepříjemný zvukový efekt, ale o vliv na kvalitu spánku a ve hře jsou i další rizika.

Video se připravuje ...
Jak rozpoznat chřipku od virózy?VIDEO 

Někdy si ani sami neuvědomíte, že posmrkáváte už několik týdnů. Může vás na to upozornit někdo jiný, kdo vás pořád vidí s kapesníkem u nosu. Ani o svém chrápání mnoho lidí nemusí vědět, až když si postěžuje někdo, kdo s nimi sdílí ložnici.

Jako otevřený kohoutek

Kromě klasické a alergické rýmy existuje i rýma chronická. Ucpává nos, jejím nejčastějším příznakem je zduření nosní sliznice, která zhoršuje dýchání a způsobuje i chrápání. Takoví lidé jsou unavení, trpí bolestmi hlavy, dokonce postupně ztrácejí čich a chuť. Rýma může přerůst v závažnější komplikace, které mohou postihnout uši nebo třeba průdušky. Chronická rýma se také vyvíjí z nedoléčených chorob horních dýchacích cest, kvůli neřešené alergii a souvisí i s pobytem v nevhodném prostředí. A co je ještě důležité říct, že příčinou může být i nadměrné a dlouhodobé používání nosních kapek.

Už zase řeže pilou

Chrápání je způsobeno překážkou proudění vzduchu horními dýchacími cestami a vibrací uvolněného nebo prodlouženého měkkého patra. Zvuk připomíná řezání pilou. Podle statistik tento problém postihuje třikrát více mužů než žen. Tvrdí se, že čím tělnatější člověk je, tím pravděpodobnější je jeho sklon k chrápání. Tuk kolem hrtanu totiž zužuje dýchací cesty a podporuje dýchání ústy. Vliv na kvalitu spánku má i kouření. Dráždí nos a krk a způsobuje opuchnutí sliznice. Na vině je i alkohol, který uvolňuje krční, obličejové a čelistní svaly a podporuje dýchání ústy. Ovšem můžete v tom být i nevinně a z chrápání se dají obvinit pouze vaše dědičné sklony.

Laserový zákrok

Problémy s chrápáním i s chronickou rýmou se dají řešit laserovým zákrokem. Otolaryngolog MUDr. Jaroslav Černý z Asklepionu nám popsal, jak se postupuje: „Při operaci chronické rýmy zredukuji diodovým laserem objem sliznic v nosní dutině. Do nosu pak proudí více vzduchu, což nemají viry a bakterie rády, a netvoří se tolik nosní sekret. Před každou chirurgickou léčbou chronické rýmy provádím pacientům nosní test, který mi dopředu ukáže, jak moc bude operace účinná. Samotný výkon trvá zhruba 20 minut, provádí se v lokální anestezii, je velmi šetrný, bezbolestný a pacient po něm ihned odchází domů. Diodovým či CO2 laserem umíme vyřešit chrápání, které je způsobené vlajícím měkkým patrem nebo nadměrnou hypertrofií (zduřením) sliznic v nosní dutině. Při operaci chrápání nejdříve znecitlivím měkké patro lokálním anestetikem a pomocí laserového paprsku upravím tvar čípku a měkkého patra v dutině ústní. Zákrok je zcela bezkrevný a pacient po něm odchází domů. Efekt nastává asi tři týdny od výkonu, kdy již opadne otok měkkého patra a zcela vymizí bolestivost. Začne docházet k jizvení tkání a snížení vibrací měkkého patra, které způsobují zvukový projev chrápání.“ Lékař před každou operací chrápání považuje za důležité zhodnotit dutinu ústní, ale i stav nosní dutiny. Protože pokud nebude dobře dýchat nos, nemusí mít operace velký efekt. Před každou operací chrápání doporučuje i monitoraci spánku kvůli vyloučení jiné spánkové poruchy.

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, které koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.