Trápí vás dvojitá brada? Poradíme vám, jak na ni vyzrát | Moje zdraví

Trápí vás dvojitá brada? Poradíme vám, jak na ni vyzrát

Trápí vás dvojitá brada? Poradíme vám, jak na ni vyzrát
Autor: istock.com
13. srpna 2020 • 06:00

Dvojitá brada trápí mnoho lidí napříč všemi věkovými skupinami mezi muži i ženami. Lidé si ji často spojují hlavně s vyšší váhou, ale dvojitá brada může trápit lidi i z genetických důvodů nebo vzniká z nevhodného postoje.

Asi nejčastější příčinou druhé brady je nadváha, kdy se tuk ukládá do podkoží brady. Dalším vlivným faktorem je také věk. S úbytkem elastických a kolagenních vláken dochází k uvolnění a poklesu kůže. Vliv má částečně i genetika, která může určit tvar brady, a často se dědí i špatná elasticita pokožky.

Dvojitá brada může v některých případech vzniknout i ze špatného postoje těla. Jeho nevhodné držení může oslabit, například při dlouhodobém hrbení, špatně používané svaly krku a brady. Jednou z možností, jak se zbavit dvojité brady, je chirurgický zákrok, ne každý na něj ale má dostatek finančních prostředků. Naštěstí existuje mnoho cvičení, která mohou pomoci dvojitou bradu zmírnit, zejména tím, že pomáhají oblast kolem krku zpevnit.

Polibte nebe

Posaďte se nebo postavte rovně, mírně zakloňte hlavu tak, abyste cítili tah pod bradou. Pak našpulte rty jako při polibku a v této poloze zůstaňte 10 vteřin. Pak povolte a opakujte desetkrát za sebou.

Pozice lva

Sedněte si pohodlně na židli, narovnejte se v zádech a během výdechu se snažte co nejvíce vypláznout jazyk. Opakujte desetkrát za sebou nejméně dvakrát za den.

Zvedačky hlavy

Lehněte si na pohovku nebo na postel tak, aby vám hlava visela přes okraj. Zvedejte bradu k hrudníku a zase ji uvolněte. Cílem není dělat břišní shyby, měli byste cítit jen tlak na krku a v dolní čelisti. Cokoliv jiného budete při tomto cviku napínat, není podstatné. Sledujte jen svaly na bradě a krku. Držte kontrakci po dobu několika sekund. Vraťte se s hlavou zpět do výchozí polohy. Opakujte pětkrát.

Pracujte s jazykem

Otevřete ústa a vyplázněte jazyk. Pocitově se snažte, aby se dotkl vaší brady. Čím více to půjde, tím lépe. Takto vydržte několik vteřin a několikrát opakujte.

Opřete se do toho

Zavřete ústa a desetkrát za sebou přitlačte jazyk na spodní patro. Deset vteřin zvyšujte napětí svalů brady a pomalu povolte. 

Vyslovujte hlásky

Každý den několik minut vyslovujte za sebou hlásky O a X, co nejvýrazněji a nahlas.

Žvýkejte

Mezi cviky proti dvojité bradě můžete zařadit i žvýkání. Ale pozor, žvýkejte žvýkačky bez cukru, ne cokoli, co najdete v lednici. Tím byste (nejen) své bradě opravdu neprospěli.

Všechna zmíněná cvičení by vás měla pomaličku zbavit přebytečného tuku kolem brady. Pamatujte ale na to, že provádět pouze tyto cviky nestačí. Ideální je zkombinovat je s kardiovaskulárním a silovým tréninkem, který buduje nejen svalovou hmotu, ale spaluje tuk po celém vašem těle, včetně brady. Cvičte kardio alespoň 30 minut minimálně třikrát týdně, abyste dosáhli lepších výsledků a zlepšili i vzhled vaší brady.

 

 

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.