Tlustý, i když nevypadá: Co znamená být skinny fat a proč to může být skutečně nebezpečné? | Moje zdraví

Tlustý, i když nevypadá: Co znamená být skinny fat a proč to může být skutečně nebezpečné?

Tlustý, i když nevypadá: Co znamená být skinny fat a proč to může být skutečně nebezpečné?
detox • Autor: iStock
4. června 2023 • 06:00

Skinny fat je označením pro někoho, kdo vám na první pohled připadá hubený, protože tak skutečně vypadá. Problém tkví v tom, že takový člověk má poměrně vysoké procento tělesného tuku. Což sice není vidět, jedná se však o poměrně rizikový faktor.

Člověk nesoucí označení skinny fat mívá normální váhu, která je zcela kompatibilní k jeho výšce. Laicky řečeno to znamená, že takový člověk vypadá zdravě. V reálu je jeho zdraví ale ohroženo zmíněnou vyšší hladinou tělesného tuku.

Video se připravuje ...
Výživový poradce Petr Havlíček: Tahle dieta není žádné zlo. A organismu prospěje!VIDEO 

Z lékařského hlediska tak skinny fat lidé trpí formou obezity s normální hmotností – když tedy slovo "normální" znamená pouze váhu vzhledem k výšce. Obézními je však činí právě procento tělesného tuku.

Nízký BMI

Skinny fat lidé mívají mimo jiné zcela normální BMI. Může se stát, že jejich BMI je dokonce nižší, než by měl být. Jakmile skinny fat člověk ale podstoupí vyšetření krve, často dosáhne stejných výsledků jako člověk trpící diabetem.

Diagnózu v tomto případě určují zjištěné markery, kterými jsou vysoká hladina cukru v krvi, vysoká hladina LDL cholesterolu, a naopak poměrně nízká hladina HDL cholesterolu, vysoká hladina triglyceridů, vysoký krevní tlak nebo také jakékoliv zánětlivé onemocnění v těle.

Zdravotní rizika skinny fat

Člověk s označením skinny fat rozhodně není bez rizika. Kvůli vysokému procentu tuku v těle hrozí takovému jedinci zvýšené riziko srdečních onemocnění, cukrovky, vysokého krevního tlaku nebo také metabolického syndromu. Skinny fat lidé jsou také ohroženi avitaminózou.

Co způsobuje skinny fat problém?

Pokud zdravě jíte a pravidelně se hýbáte, jen stěží budete skinny fat. Tento problém vzniká u notorických dietářek, které hubnou hladověním, u lidí, kteří prošli poruchou příjmu potravy, nebo u jedinců, kteří se nehýbou. Jakmile člověk záměrně nebuduje svaly, jen těžko nějaké může mít. Ne nadarmo se říká, že svaly jsou skutečnou páteří metabolismu.

Svaly ale nejsou důležité pouze z důvodu předcházení nepřiměřenému ukládání tuku do tukových zásob. Svaly nám pomáhají v pohybu, chrání vnitřní orgány a celkově nás chrání před zraněním.

Pokud sportujete, trénujete také srdce, činíte ho vitálním a silným. Podle lékařů pomáhá správné procento svaloviny v těle snižovat riziko úmrtí. I proto je důležité, abyste v případě, že chcete žít déle, začali pro své tělo také něco dělat.

Potřeba zdravého životního stylu spojeného s obranou před nepříznivými zdravotními následky nedostatku pohybu, špatné stravy nebo stresu se totiž netýká jen lidí s nadváhou. Je nutné, aby každý, kdo chce prožít zdravý a plnohodnotný život, dobře a vyváženě jedl a měl dostatek svalové hmoty.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.