Cvičme v rytme: Legendární sportovní pořad, který bavil! | Moje zdraví

Cvičme v rytme: Legendární sportovní pořad, který bavil!

5. června 2023 • 16:00

Cvičme v rytme byl první televizní pořad, který se týkal fyzické aktivity a jeho snahou bylo u tehdejší populace zvýšit povědomí o zdravém životním stylu i chuť se hýbat. I za socialismu se vědělo, že pohyb je zkrátka nutnost. 

 

Cvičme v rytme byl televizní pořad, jedinečný svého druhu, který se snažil tehdejší populaci přimět k pohybu. Aby byl úspěch zaručen, cvičební kreace předváděly slečny v upnutých trikotech, které se sledující snažily rozpohybovat.

Autorkou cvičební sestavy byla Eva Križková. Ta se kromě předvádění typických pohybů, kombinujících prvky jazzgymnastiky a nově příchozího aerobiku a neustále dobré nálady, proslavila větou: „Člověk, který chce být zdravý a zdatný, by pro sebe měl něco udělat. Cvičení je fyzicky náročné, přitom odbourává únavu a zlepšuje náladu.“

Počátky aerobikové éry

Cyklus Cvičme v rytme přinášel pravidelnou inspiraci zdravého pohybu, životního stylu i fit vypadajících žen do českých domácností. Stal se po několik let jejich neodmyslitelnou součástí. 

Pořad Cvičme v rytme představil nový druh pohybu: aerobik. Ten postupně nahradil dosud populární jazzgymnastiku. Cvičení nebylo náročné, šlo spíše o zábavu a dobrou podívanou.

Pořad Cvičme v rytme sledovali rádi také vojáci československé armády. I proto se mu někdy přezdívalo „večerníček pro vojáky“.

Pořad Cvičme v rytme byl v 80. letech minulého století rozhodně tou nejlepší metodou, jak získat zdatnost a krásnou postavu. Tvůrci pořadu jím jednoznačně uhodili hřebíček na hlavičku. 

V pohodlí domova

Fitness centra v době socialismu téměř neexistovala, touha po dobré kondici však byla v člověku od nepaměti. A tak se tvůrci pořadu Cvičme v rytme trefili, když vymysleli nejlepší způsob, jak získat a udržet si štíhlou a pevnou postavu. 

S pořadem Cvičme v rytme cvičili nejen dospělí, ale i děti. Ani pánové ale díky upnutým trikotům cvičících „dam“ nepřišli zkrátka. 

„Při tomto rytmickém cvičení nejde jen o ovládnutí nových pohybových prvků, ale o celkové zlepšení funkcí organismu a pohybové koordinace, držení těla a estetického pohybového projevu,“ uvedla reportáž z 6. ledna 1985.

Ať už to s tímto „fyzicky náročným cvičením odbourávajícím únavu“ bylo jakkoli, rozhodně pořad Cvičme v rytme patřil mezi výrazné a dodnes nezapomenutelné fenomény tehdejší socialistické doby.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.